Jevrejska aktivistica iz SAD-a: Biden je taj koji daje mogućnost Izraelu da izvrši genocid u Gazi

Put koji je Biden odabrao, a koji je u suprotnosti sa stavovima sve većeg broja uglednih organizacija, u političkom smislu je katastrofalan, kaže Eva Borgwardt.

Demonstranti su uspjeli na nekoliko sati okupirati glavnu željezničku stanicu Grand Central u New Yorku i Capitol u Washingtonu (Reuters)

Budući da Izrael pojačava nasilje u Pojasu Gaze, u kojem su do sada ubijene hiljade osoba, a više od 20.000 ranjeno, nastavljaju se demonstracije protiv izraelske agresije u većini američkih gradova.

Neke od tih demonstracija uspjele su posebno privući pažnju američkog i međunarodnog javnog mnijenja, a organizirale su ih i podržavale organizacije američkih Jevreja koji se protive izraelskoj politici i traže da Palestinci dobiju svoju nezavisnu državu.

Demonstranti su uspjeli na nekoliko sati okupirati glavnu željezničku stanicu Grand Central u New Yorku i Capitol (sjedište Kongresa) u Washingtonu. Prije toga su bili zatvoreni ulazi i izlazi iz Bijele kuće, kako bi se skrenula pažnja na zahtjeve demonstranata za hitnim prekidom vatre. Deseci demonstranata su uhapšeni, a većina njih je kasnije puštena na slobodu.

Jevrejska grupa “IfNotNow” (Ako ne sad) nalazi se na čelu organizacija koje se snažno suprotstavljanju izraelskoj agresiji na Pojas Gaze. Također, ističu pravo Palestinaca na otpor, skreću pažnju na kršenja ljudskih prava koja je Izrael počinio u Pojasu Gaze i vrše pritisak kako bi se zaustavili sukobi između Izraela i Hamasa.

“IfNotNow“ je pokret američkih Jevreja koji zahtijevaju da se zaustavi američka podrška izraelskom režimu aparthejda i traže jednakost, pravdu i prosperitetnu budućnost za sve Palestince i Izraelce.

Ova jevrejska grupa opisuje izraelsku vladu kao „nasilan, krvoločan režim“ i ponavlja da Izrael čini “genocid“ u Gazi. Njeni aktivisti su učestvovali u protestima ispred ureda političkih lidera, između ostalog i potpredsjednice Kamale Harris.

”IfNotNow” su osnovali mladi američki Jevreji 2014. godine u znak revolta zbog, kako smatraju, nesrazmjernog napada Izraela koji je uslijedio nakon što je palestinski otpor odgovorio na izraelsku agresiju na Gazu u ljeto 2014. godine.

Historijski gledano, glavni fokus grupe bio je na izraelskoj okupaciji Zapadne obale, koju smatra moralno neodbranjivom. Američki jevrejski establišment i proizraelske grupe i dalje vide kao podršku ili saučesnike u nastavku okupacije.

U tom kontekstu, Al Jazeera.net je obavila intervjuu s Evom Borgwardt, čelnicom ove organizacije, koja je okrivila Bidenovu administraciju za podršku izraelskoj agresiji.

  • Prije svega, šta znači naziv ‘IfNotNow’?

– To je citat iz riječi rabina Hilela u Talmudu, centralnom tekstu jevrejske religije, koji kaže: „Ako nisam za sebe, ko će biti za mene? Ako sam samo za sebe, šta sam onda ja? Ako ne sada, onda kada?“. On nas uči tome da moramo tražiti i za druge ono što tražimo za sebe. Način da to učinimo je da djelujemo u pravcu uspostavljanja boljeg svijeta.

Što se tiče Izraela i Palestine, to je pristup kojim se vodimo u organizaciji “IfNotNow” i usmjeren je na oslobađanje nas kao Jevreja i oslobađanje Palestinaca tako što će se odmah poduzeti akcije. Želimo da se prekine američka podrška izraelskom aparthejdskom režimu koji dovodi u pitanje sigurnost Jevreja i Palestinaca jer ih okreće jedne protiv drugih. Također, borimo se za jednakost, pravdu i prosperitetnu budućnost svih Palestinaca i Izraelaca.

  • Kako ocjenjujete politiku predsjednika Joea Bidena prema trenutnoj krizi? Zašto je zauzeo ovakav stav?

– Biden je omogućio izraelskoj vladi da sprovede genocidni napad na Pojas Gaze, što svakodnevno odnosi stotine života i riskira destabilizaciju cijele regije. Time se naši voljeni Izraelci i Palestinci stavljaju u epicentar šireg regionalnog rata.

Da budemo jasni, na ovakav potez se odlučio potaknut američkim interesima, a ne brigom za sigurnost Jevreja ili Izraelaca. Biden slijedi isti katastrofalni plan koji je potaknuo Sjedinjene Američke Države da izvrši invaziju na Irak, čime naše voljene dovodi u opasnost.

Umjesto toga, Biden mora odabrati jedinu opciju koja spašava živote, sprječava još jedan katastrofalan i beskonačan rat. Jedina šansa da spasi izbore 2024. jeste da izvrši pritisak kako bi došlo do momentalnog prekida vatre, oslobađanja talaca, deeskalacije i djelovanja u pravcu okončanja okupacije, aparthejda i opsade, što bi značilo kraj trenutne noćne more.

Znamo da je američki vanjskopolitički establišment decenijama slao vojna sredstva u Izrael bez postavljanja bilo kakvih uvjeta, kršeći međunarodno pravo. Sve je to išlo u prilog jačanju desničarskih vlada i služilo njihovim vlastitim geopolitičkim interesima. Ova finansijska podrška nikada nije pružana radi sigurnosti Jevreja, jer se time ugrožavaju i dovode u opasnost životi svih u regiji, zbog čega mora biti zaustavljena.

  • Jesu li Vas Bijela kuća ili State Department zamolili da ih posjetite kako biste objasnili svoj stav i razumjeli službeni američki stav?

– Smatramo da naši lideri moraju slušati glasove Jevreja koji i sami pate, koji se brinu za svoje voljene i koji pozivaju na prekid vatre. Oni predstavljaju 40 posto mladih američkih Jevreja i 25 posto Jevreja općenito koji vjeruju da je Izrael država aparthejda. Jasni su nam glavni uzroci toga.

Tražili smo sastanak dok smo bili na protestima ispred Bijele kuće. Međutim, Biden nije htio slušati, pa smo morali zatvoriti ulaze i izlaze iz Bijele kuće.

Držanje Palestinaca u ogromnom zatvoru decenijama i brutalno obračunavanje s njihovim mirnim otporom nije strategija koja garantira jevrejsku sigurno, kaže Eva Borgwardt (Mediji)
  • Koja je vaša strategija da promijenite Bidenovu politiku i stav njegove administracije o ratu u Gazi?

– Budući da ne slušaju, tjeramo ih da nas čuju. Marširamo ulicama, suočavamo se s političarima koji podržavaju rat i podižemo svijest na društvenim mrežama. Također pozivamo naše predstavnike u Kongresu da vrše pritisak kako bi došlo do hitnog prekida vatre, oslobađanja talaca, deeskalacije i izvršio pritisak da se okončaju okupacija, aparthejd i opsada koja je stvorila ovu noćnu moru.

Put koji je Biden odabrao, a koji je u suprotnosti sa stavovima sve većeg broja uglednih organizacija, uključujući Ujedinjene narode, Amnesty International i jevrejske i palestinske Amerikance koji pozivaju na prekid vatre, u političkom smislu je katastrofalan i nije baš popularan među demokratskim biračima.

  • Kakav je vaš stav prema proizraelskim organizacijama poput AIPAC-a?

– Prije svega, kao što su napisali izraelski analitičari, krajnje desničarska politika koju podržava Američko-izraelski odbor za javne poslove (AIPAC) dovela je obične Izraelce u veću opasnost i predstavlja veliku prijetnju palestinskim pravima, američkom progresivnom pokretu, a sve više i sigurnosti Jevreja. Ove organizacije provode kampanje prikupljanja sredstava od desničarskih republikanskih milijardera čiji novčani doprinosi idu desničarskim kandidatima.

Smatramo da bi svi Jevreji trebali biti ujedinjeni u svom glasnom protivljenju, jednako glasno kao što se protivimo drugim desničarskim lobističkim grupama, poput Nacionalne asocijacije za oružje (NRA) u pogledu prava na nošenje oružja. To ne bi trebao biti samo sukob unutar društva s različitim pokretima, već suprotstavljanje njima s obzirom na to da su ekstremisti.

  • Prilikom posjete Muzeju holokausta u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država nailazimo na jasnu poruku koja glasi: ‘Nikad više’. Postoji li ikakva usaglašenost između ove obaveze i onoga što Izrael čini u Gazi?

– Postoje dvije pouke koje možemo izvući iz užasa holokausta: „Nama Jevrejima se to nikada neće ponoviti“ i „Nikad se nikome drugom neće dogoditi.“ Prepoznajemo progon kada ga vidimo i ne želimo dozvoliti da se to dogodi bilo kome drugom. Sigurnost Izraelaca, kao što smo vidjeli na vrlo jasan i otvoren način tokom proteklih sedmica, neodvojiva je od sigurnosti Palestinaca, a jevrejska sigurnost je neodvojiva od sigurnosti svih ljudi.

Držanje Palestinaca u ogromnom zatvoru decenijama i brutalno obračunavanje s njihovim mirnim otporom nije strategija koja garantira jevrejsku sigurnost, a ista je stvar i sa ovim užasnim napadom zvaničnika na Gazu koji otvoreno koriste genocidnu retoriku sa jasnim ciljem, a to je etničko čišćenje. Niko od nas nije slobodan i siguran dok svi ne budemo slobodni i sigurni. Nikad više za nas znači nikad više nikome.

  • Šta mislite o nekim izraelskim zvaničnicima koji dehumaniziraju palestinski narod i opisuju ga kao ljudske životinje?

– Kao Jevreji, prepoznajemo ovu vrstu dehumanizacije kada je vidimo. Ljudi su to i ranije radili da opišu nas. Mi tačno znamo kuda vodi ova vrsta dehumanizacije, a to je poticanje na genocid. To su lekcije koje su zabilježene u našim knjigama historije i u pričama mnogih naših porodica.

Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, važno je skrenuti pažnju na to da su neki od najglasnijih koji ponavljaju nasilnu i genocidnu retoriku o Palestincima bijeli kršćanski republikanci. Znamo da njihova podrška ovom genocidu nema veze sa sigurnošću Jevreja.

Mnogi od njih vjeruju da se Jevreji moraju konačno okupiti u Izraelu. Oni koriste ovaj trenutak kao sredstvo za unapređenje svoje rasističke, antipalestinske, antimuslimanske, antiarapske, antisemitske agende, koristeći Jevreje kao paravan. Smatram da je to odvratna i opasna stvar.

  • Koliku cijenu plaćate zbog Vaših uvjerenja kao Jevrejka?

Mnogi članovi naše organizacije i sada bivaju hapšeni na raznim protestima. Mnogi od nas imaju porodice, prijatelje i poznanike koji su prestali razgovarati s njima. Naši članovi se suočavaju sa sve većom represijom, sa gubitkom radnih mjesta i otpuštanjima. U ovom trenutku svjedočimo eskalaciji posljedica s kojima su se palestinski aktivisti za ljudska prava suočavali decenijama.

  • Koju poruku biste željeli poslati arapskim čitateljima u vezi sa svojim radom i ciljevima?

– Da budemo jasni, bezuslovna podrška Washingtona izraelskoj vladi od strane američkog imperijalizma nema nikakve veze sa sigurnošću Jevreja, već prije sa američkim geopolitičkim, ekonomskim i vojnim interesima u regiji.

Sam predsjednik Biden je više puta rekao: “Da nije bilo Izraela, mi bismo ga stvorili da zaštitimo naše interese u regiji.” Prvi put je to rekao 1986. godine, dakle zaštita i sigurnost judaizma je paravan. Nećemo dozvoliti da nas ili naše rođake u Izraelu više koriste kao živi štit za interese Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku.

Ne želimo dozvoliti našim liderima da nastave okretati Jevreje i Palestince jedne protiv drugih. Želimo budućnost u kojoj obje strane mogu živjeti slobodno i ravnopravno, i gdje postoji pravda kako bi se nadoknadila šteta koju su palestinskom narodu nanijele izraelska vlada, Sjedinjene Američke Države, Britanija i druge vlade koje su decenijama omogućavale njegovo ugnjetavanje.

Također, potrebna nam je pravda od ovih vlada koje su decenijama koristile podršku Izraelu kao izgovor da izbjegnu suočavanje sa vlastitim antisemitizmom, protjerujući „nepoželjne” jevrejske izbjeglice i umjesto toga šaljući podršku Izraelu. Vjerujemo da je zajednički rad jedini način da dobijemo ovu bitku za jednakost, pravdu i prosperitetnu budućnost za sve.

Izvor: Al Jazeera