Američki vojni stručnjak za Al Jazeeru: Biden nema viziju okončanja rata u Gazi

Jedina stvar koja može promijeniti pristup američke administracije je konstantni pritisak domaće i međunarodne javnosti, smatra William Hartung.

Američki stručnjak William Hartung smatra da je pritisak javnosti i međunarodne zajednice ono što će promijeniti pristup Bidenove administracije (Reuters)

Washington – Izvještaji pokazuju da su se pojavila neslaganja između administracije američkog predsjednika Joea Bidena i izraelske vlade na čelu s Benjaminom Netanyahuom u vezi s daljim nastavkom napada na Pojas Gaze i načinom na koji će se to odvijati, kao i u pogledu njihove vizije za budućnost Pojasa.

Neslaganja su izbila nakon više od 40 dana od početka operacije “Potop Al-Aksa” i izraelske agresije na Gazu, u kojoj je ubijeno blizu 12.000 Palestinaca, a oko 30.000 ih je ranjeno. Došlo je i do potpunog uništenja infrastrukture i različitih civilnih institucija, prije svega škola i bolnica.

U tom kontekstu, Al Jazeera je obavila intervju s Williamom Hartungom, stručnjakom za oblast namjenske industrije i američki vojni budžet na Institutu Quincy, kako bi saznala američki stav o dešavanjima u tom sektoru.

Hartung je prethodno bio direktor Programa za oružje i sigurnost u Centru za međunarodnu politiku i autor je nekoliko knjiga, među kojima su: Proroci rata: Lockheed Martin i izgradnja vojno-industrijskog kompleksa, Lekcije iz Iraka: Izbjegavanje sljedećeg rata i Oružje za sve.

Hartung je i nekadašnji direktor programa u Zakladi Nova Amerika i Institutu za svjetsku politiku. Također je radio kao pisac govora i politički analitičar za glavnog državnog tužioca New Yorka Roberta Abramsa.

William Hartung: Mnogi aktivisti ljuti su zbog političke, vojne i finansijske podrške koju administracija pruža ratu izraelske vlade protiv Gaze (Društvene mreže)
  • Kako ocjenjujete politiku predsjednika Bidena prema ratu u Gazi i zašto je zauzeo takav stav?

– Sasvim je razumljivo i očekivano da će predsjednik Biden, s obzirom na njegovu dugogodišnju podršku državi Izrael, pokazati želju da pomogne kako bi se odbranila nakon užasnih napada Islamskog pokreta otpora Hamas.

Međutim, to što je Biden postao faktor koji omogućuje Izraelu da pokrene sveobuhvatni rat protiv Gaze u kojem su ubijene hiljade civila moralno je neprihvatljivo i politički i strateški neodgovorno. Ovakva dešavanja neće dovesti do sigurnijeg okruženja za narod Izraela i naštetit će Bidenovom političkom statusu unutar zemlje, kao i ugledu i utjecaju Sjedinjenih Američkih Država u inozemstvu.

  • Nakon više od 40 dana agresije na Gazu, kako gledate na Bidenovu viziju za okončanje ovog rata?

– Još uvijek nije jasno ima li administracija predsjednika Bidena viziju za okončanje rata.

  • Progresivni omladinski pokret u Demokratskoj stranci šokiran je Bidenovom politikom prema ratu u Gazi, pogotovo jer još uvijek ne poziva na prekid vatre. Kako to utječe na Bidenove izglede na predsjedničkim izborima 2024. godine?

– Mnogi mladi aktivisti ljuti su zbog političke, vojne i finansijske podrške koju administracija pruža ratu izraelske vlade protiv Gaze, zbog čega neće glasati za predsjednika Bidena 2024, pogotovo ako se nalaze u neopredijeljenim (swing) državama, poput Michigana. Velika je vjerovatnoća da će i palestinska zajednica u Americi uskratiti svoju podršku Bidenu, što bi moglo napraviti razliku.

Ovdje se nameću važna pitanja, poput toga: koliko je mladih progresivaca uopće planiralo glasati za Bidena? U kojim se oni državama nalaze? Hoće li strah od dolaska druge administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa navesti neke od njih da nevoljko glasaju za Bidena?

  • Prije osam mjeseci, Bidenova administracija izdala je predsjedničku direktivu kojom se zabranjuje transfer oružja u zemlje koje bi ga potencijalno mogle upotrijebiti za ciljanje civila. Međutim, Bijela kuća je ipak odobrila vojnu pomoć Izraelu. Krši li Bijela kuća vlastite direktive i zašto?

– Administracija svakako krši vlastite direktive u toj oblasti. Ali gotovo sve politike ove vrste ostavljaju prostora predsjedniku da odustane ili zanemari ove zahtjeve u zavisnosti od okolnosti. Bidenova administracija je odlučila da je podrška Izraelu u ovom trenutku preča od brige za štetu koja se nanosi civilima.

Iako je administracija apelirala na Izrael da poštuje međunarodno pravo, štiti bolnice i pravi pauze kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći, nije se pozabavila glavnim problemom, a to je da će intenzivno zračno bombardiranje gusto naseljenih područja ubiti veliki broj civila. Prekid vatre je jedini način da se to zaustavi u značajnijoj mjeri.

  • Republikanski senator Thom Tillis opisao je one koji pozivaju na prekid vatre kao “naivne” ili “odvratne”. Šta mislite o njegovom stavu, koji predstavlja stav mnogih u Kongresu?

– Senator Tillis pokušava delegitimizirati legitimnu i potrebnu opoziciju. Jedini način da se spriječi smrt hiljada drugih Palestinaca je prekid vatre.

Naivno je vjerovati da podržavanje rata u Gazi služi interesima Sjedinjenih Američkih Država ili da bi moglo dovesti do sigurnijeg Bliskog istoka, a kamoli do sigurnije situacije za narod Izraela.

  • Šta želite poručiti građanima Bliskog istoka koji su iznenađeni punom podrškom Bidenove administracije Izraelu nakon 7. oktobra?

– Ne mogu govoriti u ime Bidenove administracije. Na njima je da objasne svoju politiku u vezi s ratom u Gazi i zašto ne podržavaju prekid vatre ili koriste svoj puni utjecaj na izraelsku vladu kako bi izvršili pritisak da se napadi zaustave.

  • Za razliku od situacije u Ukrajini, mislite li da je isporuka američkog oružja Izraelu obavijena velikim stepenom tajnosti po pitanju njegove vrste i količine?

– Administracija Joea Bidena ponosna je na svoju ulogu u snabdijevanju Ukrajine oružjem neophodnim za odbranu od ruske “invazije”. Možda ova administracija ne želi skrenuti pažnju na moguću ulogu određenog američkog oružja u potencijalnom izvršenju ratnih zločina u Gazi.

Operacije prebacivanja oružja u Izrael nisu u doslovnom smislu obavijene velom tajne, ali je dosta manje detalja nego u slučaju Ukrajine. Dostupne su neke informacije o snabdijevanju bombama, artiljerijskim granatama, puškama i svim sistemima koji bi se mogli koristiti direktno u ratu u Gazi.

  • Vjerujete li da Sjedinjene Američke Države krše domaće ili međunarodne zakone time što podržavaju i pružaju naoružanje za operacije izraelske vojske u Gazi?

– Nisam pravni ekspert, ali isporuka oružja zemlji koja krši pravila međunarodnog prava svakako bi mogla implicirati umiješanost države koja je izvršila isporuku.

  • Šta mislite zašto je Bidenova administracija isporučila Izraelu granate kalibra 155 mm, poznatih po tome da nanose štetu civilima, iako su napadi prešli na gusto naseljene četvrti?

– Uprkos marginalnim naporima Bidenove administracije da nagovori Izrael da smanji civilne žrtve, ona je u velikoj mjeri opskrbila Netanyahuovu vladu svim sistemima koje je tražila, što nas navodi da kažemo da ne postoji potpuna transparentnost o sadržaju američke vojne pomoći.

  • Prema Vašem mišljenju, pod kojim uvjetima će predsjednik Biden pozvati na trenutni prekid vatre?

– Jedina stvar koja može promijeniti pristup američke administracije je konstantni pritisak domaće i međunarodne javnosti, uz priznanje da svi napadi na Gazu potkopavaju sigurnosnu situaciju u Izraelu, na Bliskom istoku i u svijetu.

Izvor: Al Jazeera