Promjene lojalnosti i preklapanje tabora: Kakav rat čeka glavni grad Libije?

Nedavne bitke u Tripoliju potaknule su brojne špekulacije o mogućnosti izbijanja novog rata u kontekstu blokade dijaloga koji je počeo između Dbeibeha i Bashaghe.

Snage povezane s Vladom nacionalnog jedinstva koju predvodi Abdel Hamid Dbeibeh u centru Tripolija (AFP)

Piše: Abdul Aziz al-Wasli

Već sedmicama glavni grad Libije, Tripoli, prolazi kroz stalne napetosti i mobilizaciju među različitim oružanim formacijama. Također, dolazi i do ubrzanih promjena lojalnosti među komandantima nekih jedinica i njihovih stajališta o političkom sukobu između premijera Vlade nacionalnog jedinstva Abdul Hamida Dbeibeha i šefa vlade koju je odredio libijski parlament u Tobruku Fathija Bashagha.

Dominira jezik oružja

Ovakve tenzije prijete da u svakom trenutku prerastu u ponovni sukob između ovih snaga, smatra vojni stručnjak Adel Abdel Kafi. Ipak, isključuje mogućnost ulaska u dugotrajan rat širokih razmjera, sličan onom koji se dogodio 2019. godine, već vjeruje da bi potencijalni sukobi mogli poprimit oblik ograničenih operacija, na šta će međunarodne sile zažmiriti, baš kao što se i nedavno dogodilo.

Abdel Kafi je rekao za Al Jazeeru da pokušaji bivšeg ministra odbrane, generala Osame Juwailija i ostalih snaga koje ga podržavaju neće prestati dok ne vrate kontrolu nad svojim položajima u glavnom gradu. Vjeruje da će na sigurnosnoj i vojnoj sceni u Tripoliju biti prisutan strah od oružanih sukoba nakon što su neke jedinice proširile svoju kontrolu nad područjima koja pripadaju suparničkim snagama u pokušaju da zauzmu pojedina područja i dobiju utjecaj, dok uporedo s tim bijesni politički sukob.

Preklapanje tabora

U međuvremenu, vojni izvori iz centra Tripolija potvrdili su za Al Jazeeru da su borci povezani s umirovljenim generalom Khalifom Haftarom stigli u najveće vojne kampove koji pripadaju generalu Juwailiju na području Al-Azizija, južno od glavnog grada.

Procjenjuje se da je pristiglo oko 600 vozila, uključujući kompletan odred s raketama “Kornet”, na čijem čelu su 38 pripadnika bataljona Tariq bin Ziyad predvođenih Sadamom Haftarom, koji se nalazio u tvornici duhana u Tripoliju. Ušli su u malim skupinama uz pomoć komandanta Bataljona 55 Muammara al-Dhawija na područje Warshafana u blizini glavnog grada, koje je svjedočilo nasilnim sukobima tokom posljednja dva dana tokom, kako je rečeno, operacije čišćenja grada koje su provodile snage Dbeibeha.

Isti izvori su saopćili da su borci Ayouba Abu Rasa, vođe Revolucionarne brigade Tripolija, koji se povukao iz Ain Zare, južno od glavnog grada, također stigli u Al-Aziziju u pratnji vozila i teškog naoružanja, nakon što su službeno proglasili da se priključuju taboru Bashagha na zatvorenom sastanku sa skupinom snaga koje su se povukle iz Tripolija u grad Zawiya na zapadu, kao posljedica nedavnih sukoba.

Abu Ras je obećao da će se vratiti u prijestolnicu nakon saveza sa snagama koje vodi Osama Juwaili, a koji podržava Bashaghu, dok čeka na dolazak snaga koje se povlače iz Sirtea. Postoji velika vjerovatnoća da će se te snage pridružiti Juwailiju, prema onome što su vojni izvori u Misrati rekli za Al Jazeeru.

Grozničava mobilizacija

S druge strane, vojni izvori bliski Juwailiju u gradu Zintan potvrdili su za Al Jazeeru da je došlo do “velike i grozničave mobilizacije u gradu, nakon što su tamošnje snage protjerane sa svojih položaja južno i zapadno od Tripolija, a uglavnom ih čine plemena Zintana, kao i snage Ayouba Abu Rasa.”

Nedavno je novinar Financial Timesa prenio riječi Juwailija, koji je ranije odbacio tvrdnje da su njegove snage izložene napadima bespilotnih letjelica, rekavši da bi to radikalno promijenilo bitku, u kojima je potvrdio da su “oko 18 puta gađani dronovima”, koji se dovode u vezu s turskom vojnom opremom.

Prema istim izvorima, Juwailijeva oprema sadrži i ruske sisteme Pancir za koje se zna da se mogu nositi sa svim vrstama letjelica, a posebno turskim dronovima korištenim u ratu na Tripoli prije dvije godine.

Promjenjiva mapa

Nedavni jednodnevni rat rezultirao je time da su snage lojalne Dbeibehu preuzele kontrolu nad uporištima Haithama al-Tagourija i brigade Al-Nawasi u središtu glavnog grada. Također, došlo je do povlačenja snaga Osame Juwailija iz “Kampa 7. april” na jugozapadu, te protjerivanja snaga Muammara al-Dhawija i Hassana Abu Zaribaha, brata ministra unutarnjih poslova Bashaghe.

Rat, koji nije trajao više od 17 sati, nametnuo je novu realnost na terenu. Pojavile su se nove snage koje su odigrale odlučujuću ulogu u borbi, poput  ”Brigade 111”, dok su snage odvraćanja iskoristile priliku i proširile se na tom području na račun snaga koje su se povlačile.

Na rubu vrenja

Situacija u Tripoliju se približava tački ključanja među glavnim snagama u gradu, a to su: Al-Nawasi, najvažnije snage koje podržavaju Bashaghu. Njihov broj se smanjio nakon što su ih s njihovih položaja uklonile snage “odvraćanja”, koje još uvijek nisu odredile pripadnost bilo kojoj strani.

Ove snage su, pored svojih glavnih položaja na aerodromu Mitiga, pomorskoj bazi Abu Sitta i Souq al-Jumaa, na istoku glavnog grada, preuzele kontrolu nad lukom Tripoli i cestom Tariq Al-Seka, koja obuhvata suverene institucije kao što su Nacionalna naftna kompanija Libije i kabinet premijera.

S druge strane, tu su i Snage za zaštitu Ustava Dbeibehovog Ministarstva odbrane, glavne snage zadužene za zaštitu njegove vlade, kao i Snage za podršku stabilnosti, koje vodi Abdul Ghani al-Kikli, kao najveće snage Vlade nacionalnog jedinstva koje su pozicionirane u četvrti Abu Salim.

Brigada 444 spada u najbolje organizirane i najopremljenije snage. Iako mnogima nije jasno kome pripada njihova lojalnost, intervencija ovih snaga bila je presudna protiv snaga Juweilija kod mjesta Bawabah al-Jabis u prošlom ratu. Pojedini analitičari su njihovu intervenciju čak povezivali s napadima turskih bespilotnih letjelica na snage Juweilija u smislu lokacije i vremena.

Tu su i Jedinice centralne sigurnosti kojima komanduje Imad Trabelsi, koji je iz Zintana i koji stalno mijenja lojalnosti još od početka rata u Libiji 2014. Preuzeo je Juwailijeva uporišta zapadno od glavnog grada, odakle je istjeran u posljednjoj bici.

Situacija se ponavlja

Nedavne bitke smatraju se prvim takve vrste između brigada zapadne regije u Tripoliju od 2017. godine, u vrijeme podjela između Vlade nacionalnog jedinstva na čelu s Fayezom al-Sarrajem i Vlade spasa na čelu s Khalifom Al-Ghweilom.

Ove bitke su otvorile vrata za brojne špekulacije o mogućnosti novog rata u kontekstu blokade dijaloga koji je započeo ranije između Dbeibeha i Bashaghe, pogotovo u vrijeme promjene lojalnosti kojoj regija svjedoči, zavisno od komandanata koji vode jedinice u svakoj od faza.

Međunarodni stav

Unatoč promoviranju ideje da međunarodna zajednica neće dopustiti destabilizaciju sigurnosti i stabilnosti u Tripoliju i zapadnoj regiji općenito, vojni stručnjak Adel Abdel Kafi vjeruje da bi međunarodni akteri u Libiji “mogli zažmiriti na neke ograničene sukobe u svjetlu igre promjene saveza između oružanih formacija, kao i mijenjanja položaja i preraspoređivanja u pokušaju da se ponovno iscrta nova karta vojnih i sigurnosnih snaga na terenu.”

Stručnjak Abdel Kafi ne isključuje mogućnost da kretanje vojnih formacija na terenu može imati podršku zemalja koje žele osvojiti pregovaračke bodove ili nametnuti svoje stajalište i to jezikom koji je najbliži trenutnim dešavanjima u zemlji.

Izvor: Al Jazeera