Krezo: Želimo da BiH ne bude prolaznik na Euru

Veliki je uspjeh da smo, s još pet selekcija, već izborili plasman na kontinentalno prvenstvo, gdje ćemo pokušati proći prvi krug, kaže selektor futsal selekcije BiH.

Futsal reprezentacija BiH je trenutno deseta u poretku UEFA (Grgo Jelavic/PIXSELL)

Posljednji minut kvalifikacione utakmice za Euro 2022. kada su svi iz postave futsal bh. selekcije na parketu učestvovali u akciji kod petog gola za ubjedljiv trijumf nad Rumunijom sa 5:0 kod kuće i prvi prolaz BiH na veliko takmičenje u istoriji, pokazao je sav talenat i umijeće izabranika Ive Kreze, te označio početak njihovog velikog slavlja.

Bio je to sitan vez bh. futsalera koji su nemoćni Rumuni posmatrali bez izgleda da im pariraju i oduzmu loptu. U tom tonu proteklo je i svih 40 minuta meča na parketu zeničke Arene „Husejin Smajlović“, gdje je domaćin dominirao i drugi put u roku od šest dana savladao istog rivala. Prethodno su puleni 47-godišnjeg stručnjaka iz Livna pobijedili Rumuniju sa 3:2 na gostovanju. Nizom od četiri uzastopne pobjede bh. futsaleri su u briljantnom stilu osigurali prvo mjesto sa maksimalnih 12 bodova u Grupi 4 i ispunili san o istorijskom plasmanu na kontinentalni šampionat. Njegov termin održavanja je od 19. januara do 6. februara 2022. u holandskim gradovima Amsterdamu i Groningenu.

Nedostižni za protivnike

Bh. tim je na putu do najjače evropske smotre pobijedio i favorizovanu Srbiju 4:2 u Novom Sadu, te Sjevernu Makedoniju rezultatom 2:1. Tako je dva kola prije kraja trećeg stepena kvalifikacija postao nedostižan za protivnike i već može početi razmišljati o nastupu na EP-u. U preliminiranoj rundi kvalifikacija, BiH je zauzela prvu poziciju u Grupi A sa devet bodova ispred Kipra sa šest, Švajcarske (3) i Gibraltara, koji je bio bez bodova. Na najnovijoj rang-listi UEFA za mjesec mart BiH zauzima 10. mjesto u Evropi. Vodeća je Španija, druga Rusija, a treći Kazahstan.

Navijači su uživali pred televizijskim ekranima u nadahnutim partijama i majstorijama kapitena BiH Anela Radmilovića, Nermina Kahvedžića, Srđana Ivankovića, Bilala Jelića i  svih ostalih futsalera na putu do EP-a, koji je izboren u velikom stilu. Igrače je sjajno predvodio Ivo Krezo, koji je na selektorsku funkciju izabran 19. juna 2018. Vrijedno je radio i kao najveća nagrada za njega kao dugogodišnjeg trenera Malonogometnog kluba Seljak iz Livna, došao je prolaz na EP, na kojem će prvi put nastupiti 16 timova. Naslov evropskog prvaka braniće Portugal, koji je bio bolji od Španije sa 3:2 nakon produžetaka u finalu Eura 2018, odigranom u ljubljanskim Stožicama. Krezo je ostvario zapažene rezultate i sa U19 selekcijom BiH, koja se po formiranju dostojno suprotstavila Portugalu (1:3) i Srbiji (2:2) u kvalifkacijama za EP, osvojivši drugo mjesto u grupnoj fazi.

„Što se tiče plasmana na Euro, moramo biti skromni. Vjerovao sam kao trener u njega iz razloga što sam bio i reprezentativac. Kao igraču bila mi je želja da odemo na veliko takmičenje, a to je Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Kada sam postao izbornik BiH, normalno da mi je bio san da odvedem reprezentaciju na Euro. Kako mogu biti trener, a da ne vjerujem u uspjeh. Kroz sve što smo prošli, potajno smo se nadali tome jer smo znali da imamo kvalitetnu reprezentaciju. Ona je spoj mladosti iskustva. Dečki su dobro radili na svim okupljanjima i vjerovali u sebe. Rekli smo sebi, idemo napraviti dobru stvar i ispalo je da smo prošli na EP na najbolji mogući način“, naglasio je Krezo.

Rijetke su selekcije, a to su one iz samog vrha evropskog futsala i BiH, kojoj su bila dovoljna svega četiri kola da prođe na Euro.

“Ovo je velika stvar. Nakon četiri odigrana kola, samo je šest reprezentacija osiguralo plasman, a tu su, osim nas: Španjolska, Rusija, Italija, Hrvatska i Azerbejdžan, te Nizozemska kao domaćin. Dobro smo se pripremali, a jedan ciklus smo odradili u Sloveniji, u 11 mjesecu prošle godine. Slovenija je po rejtingu bolja od nas, no tada smo vidjeli da imamo kvalitet za određeni uspjeh. Imali smo dvije prijateljske utakmice sa Slovencima u vrijeme korone, kada je bilo teško, skoro nemoguće, naći protivnika. Pandemija je buknula, a hvala Nogometnom savezu BiH, koji nam je omogućio igranje prijateljskih susreta, veoma značajnih za nas. To nam je bio zamah, kao i to da smo u pretkvalifikacijama zabilježili tri pobjede. Zadnju pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ostvarili smo protiv Švedske. Imamo niz od osam zvaničnih utakmica gdje smo pobjeđivali. Normalno je da su igrači ušli u taj ritam i vidjeli da posjeduju kvalitet. Svakoga treba respektirati, ali i sebe cijeniti. Cijelo vrijeme dali smo fokus na zajedništvu, da ne gledamo iz kojeg je ko kluba došao i odakle. Ispalo je dobro i nadam se da ćemo nastaviti u ovom ritmu.“

Novi sistem dobitak

Naš sagovornik smatra da je novi sistem kvalifikacija u kojem svako igra protiv rivala dva puta puni pogodak.

„Stručni stožer može bolje realizirati svoje zamisli. Imamo više okupljanja koja traju 10-11 dana, pa i više treninga. Prije, kada je bio turnir, nema puno vremena za uigravanje. Utakmice idu dan za dan, pa dođe slobodan dan i treća utakmica. Ovako, moraš imati kontinuitet, kao i širinu igrača. Evo, desila se i korona. Drugu utakmicu kvalifikacija protiv Srbije ostali smo bez tri standardna igrača: kapetana Radmilovića, zamjenika kapetana i prvog golmana Stanislava Galića, te Marija Aladžića. Međutim, igrači koji su uskočili zamijenili su su ih najbolje moguće. To se pokazalo kao ispravan put.“

Selektor bh. futsalera je optimista i očekuje nastavak pobjedonosne serije protiv Sjeverne Makedonije (Skoplje, 8. april), te Srbije (14. april, Zenica) u preostalim kvalifikacionim mečevima.

„Namjeravamo ostati na ovom kursu. Nadam se da će igrači dobro raditi u klubovima i da neće biti nikakvih problema. Zašto da ne pobijedimo?! Idemo dalje u istom ritmu.“

Krezo smatra da je logično da igrački kadar BiH, koji je odlično odigrao kvalifikacije, treba biti okosnica selekcije na prvenstvu Starog kontinenta.

„Razgovaraćemo sa igračima već na narednom okupljanju da im damo individualne zadatke. Kada se završi ovaj ciklus od dvije utakmice, oni se već moraju pripremati za EP i raditi na optimalnom nivou. Igrači koji su iznijeli najveći teret zaslužili su da igraju na prvenstvu, samo da ne bude ozljeda ili narušenog zdravlja. Treba im dati opet priliku pošto vrijede. Prvi uvjet je naravno da igraju u klubovima i budu u takmičarskoj formi, pa će kroz individualni pristup održavati njenu razinu.“

Provjere od septembra

Naglasio je da će u septembru, oktobru i novembru bh. selekcija igrati prijateljske utakmice na okupljanjima. Prema njegovim riječima, najveći dio posla na pripremama za EP biće odrađen u prvom mjesecu naredne godine.

„Potrudićemo se da ne budemo prolaznici i da pomrsimo planove nekima. Nadam se da će nas zapasti lakša grupa. Probaćemo i obećavamo da ćemo dati maksimum kako bismo najmanje prošli prvi krug. Ne bih volio da budemo u grupi sa reprezentacijama poput Španjolske, Rusije, Italije, Portugala. Ako ostvarimo što bolje rezultate do kraja kvalifikacija, biće nam lakše u žrijebu.“

Nakon što su BiH i Hrvatska, izborile prolaz na EP, na pitanje koje bi još selekcije iz regije mogle proći na kontinentalnu smotru, odgovorio je:

„Srbija je još u igri. Igraju kući protiv Rumunjske i sa nama u gostima. Srbija ima dosta dobre izglede za plasman. Slovenija bi mogla proći dalje kao drugoplasirana ekipa, dok je Sjeverna Makedonija već otpala.“

Tvrdi da su favoriti za titulu selekcije koje su uvijek u Top 5 po kvalitetu. Kao najveći kvalitet bh. tima vidi zajedništvo.

„Favoriti su Španjolska, Portugal i Rusija, kao i Kazahstan, te Azerbejdžan, koji su nezgodni protivnici. Naša vrijednost je da ostavljamo srce na terenu. I ovo što smo uradili, ne bismo uspjeli da igrači nemaju pojedinačnu kvalitetu, koja nas je krasila sve vrijeme, kao i zajedništvo u svim utakmicama.“

Nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima livanjskog Seljaka, pogotovo, kako kaže, učinkom u prvom dijelu Premijer futsal lige BiH, za razliku od drugog dijela koji je rezultatski bolji.

„Krenuli smo veoma loše u sezonu i uzeli samo četiri boda. Najveći problem je bio igrački kadar, koji je „šlepao“. Imali smo poteškoća i sa korona virusom. Jedno vrijeme ni ja nisam bio na klupi, a bilo je i odsutnih igrača. Za drugi dio prvenstva doveli smo igrača i osvojili već deset bodova. Nadam se da ćemo izboriti opstanak u Premijer futsal ligi, što nam je osnovni cilj. Igraćemo i polufinale Kupa BiH sa Mostarom Stari Grad, 17. marta. Želimo pobijediti i igrati finale. Mostar SG jeste favorit, ali ćemo dati sve od sebe da pobijedimo.“

Kandidati za prvaka BiH

Prema mišljenju našeg sagovornika, Mostar SG i tuzlanski Salines su glavni kandidati za naslov prvaka BiH jer imaju najbolji igrački kadar, što pokazuje i trenutni odnos snaga na tabeli, gdje su se ove dvije ekipe izdvojile u odnosu na pratioce.

„U polufinalu play-offa kada se igra jedna utakmica, nikad ne znaš kako će igrači reagirati, te hoće li imati loš ili dobar dan, tako da svi moraju biti oprezni. Uvijek postoje iznenađenja u malom nogometu i favoriti ne smiju potcijeniti protivnike.“

Za kvalitet Premijer futsal lige BiH u kojoj se takmiči 10 klubova, Krezo konstatuje da se podiže svake sezone.

„Vidite da u njoj igra dosta reprezentativaca iz drugih država, Srbije i Azerbejdžana. Polako kvalitet raste. Potrebno je da se još smanji razlika ostalih ekipa u odnosu na Mostar Stari Grad i Salines. Drugi trebaju malo podići kvalitet. Plasmanom na EP, futsal je došao u žižu i ide nabolje, pogotovo formiranjem U19 lige gdje će mladi igrači dobiti priliku da vide šta je takmičenje. Klubovi će naravno profitirati iz toga, kao i reprezentacija. Značaj futsala prepoznat je na državnom nivou. Vjerujem i u dolazak većeg broja sponzora, mada su sada problemi sa koronom. Nadam se da će se situacija prevazići i da će fustal u BiH napredovati krupnijim koracima“, završio je Krezo.

Izvor: Al Jazeera