Barzanijeva retorika uvod u rat protiv PKK?

Massoud Barzani je napao Radničku partiju Kurdistana i optužio je za vojnu kontrolu nad teritorijama i uvođenje nameta (Reuters)

Piše: Salah Hassan Baban

Kurdi u Iraku ponovo su se prisjetili unutrašnjih sukoba, nakon što je Massoud Barzani, čelnik Demokratske partije Kurdistana (KDP) u Iračkom Kurdistanu izdao oštro saopćenje u kojem je napao Radničku partiju Kurdistana (PKK), optuživši je za nametanje oružane kontrole nad oblastima u regiji, uvođenje nameta te narušavanje sigurnosti, suvereniteta i zakona.

Posmatrači su Barzanijevu izjavu opisali kao oštru retoriku, navodeći da je to samo uvod u rat protiv PKK-a, koji je u osnovi došao iz Turske i koji je proteklih desetljeća potražio utočište u regiji.

Irački Kurdistan je više puta prolazio kroz unutrašnje oružane sukobe među Kurdima, a posljednji takav se desio sredinom 1990-ih između dvije glavne stranke: KDP-a i Patriotske unije Kurdistana (PUK).

Nije isključena mogućnost ponavljanja istog prizora na kurdskoj sceni, čak i ako su se uloge promijene, zbog stalnog i sve većeg neslaganja između različitih snaga.

PKK je osnovan kao ljevičarska grupa sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u južnoj Turskoj, a u svojoj ideologiji je objedinio nacionalističku i socijalističku revolucionarnu ideologiju.

Najveći gubitnik je kurdski narod

Borba PKK-a s državom intenzivirala se sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Podrška koju su PKK-u iskazale narodne mase u Iračkom Kurdistanu povećala se tokom borbe ove stranke protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) u okrugu Sinjar, provincija Niniva, na sjeveru Iraka, nakon povlačenja snaga Pešmerge, koje pripadaju KDP-u.

Od tada PKK na tom području ima svoja sjedišta i kasarne.

Većina istaknutih čelnika PKK-a su turski Kurdi, dok Yazidi i irački Kurdi zauzimaju visoke položaje u PKK-u unutar Iraka.

Ariz Abdullah, jedan od čelnika PUK-a, smatra da je posljednji razvoj događaja, uz objavljivanje Barzanijeve izjave, moguće protumačiti na način da ovakva dešavanja nose prizvuk podsticanja na borbe među Kurdima, tako da postoji vjerovatnoća da će kurdska scena svakog trenutka svjedočiti izbijanju rata.

Gubitnik u unutrašnjem sukobu neće biti samo PKK i Barzanijeva stranka, jer će najveći gubitnik biti kurdski narod, koji se već suočava s nevoljama i tragedijama zbog pogoršanih ekonomskih uvjeta, kašnjenja plata i stalnih političkih kriza.

Nemiri i problemi na raznim nivoima

Na pitanje Al Jazeere sprema li se Irački Kurdistan za novi unutrašnji sukob, Abdullah odgovara da će bilo kakav kurdsko-kurdski sukob dovesti do nereda u cijeloj regiji, a posebno u Iraku.

Naglašava da još uvijek postoje dobre šanse da se dvije strane urazume i pristupe dijalogu bez pribjegavanja vojnoj opciji.

Abdullah je Barzanijevo saopćenje opisao kao oštru retoriku, čime se utire put za oružani sukob između dvije stranke.

Uporedo s tim, dolazi do povećanja vojnih aktivnosti Barzanijeve stranke na područjima pod njenim nadzorom u provinciji Duhuk, zbog čega je apelirao na obje strane da uzmu u obzir vanredne okolnosti kroz koje prolazi Irački Kurdistan i njegovi stanovnici.

Ovaj čelnik PUK-a kaže kako je iznenađen što se u Barzanijevoj izjavi ne spominje prisutnost turskih snaga u nekoliko regija Iračkog Kurdistana, već se samo govori o aktivnostima PKK-a u regiji i na području Sinjara.

Nedavne aktivnosti PKK-a na području Iračkog Kurdsitana ne mogu se nazvati racionalnim i ispravnim ponašanjem, jer su počele izazivati nemire i probleme na raznim nivoima.

Također, one paraliziraju aktivnost obnove infrastrukture, prijeteći društvenom miru na područjima pod kontrolom PKK-a, uključujući Sinjar.

KDP se pita o razlozima koji su naveli PKK da svoje vojne i političke aktivnosti prebaci u kurdske regije u Iraku, nakon što su bile ograničene samo na turski Kurdistan.

Esmet Rajab, čelnik Barzanijeve stranke, smatra da je PKK iskoristio svoj angažman u borbi protiv ISIL-a da poveća utjecaj u tim oblastima.

Pokušaj kontrole i nad Turskom

KDP odbacuje mogućnost izbijanje bilo kakvog kurdsko-kurdskog sukoba, iako se snažno protivi prisutnosti i djelovanju PKK-a u regiji, kazao je Rajab.

U razgovoru za Al Jazeeru je pozvao PKK da zaustavi “subverzivno” djelovanje, kako ga je opisao, na teritorijama Iračkog Kurdistana koje kontrolira.

Rajab je naglasio potrebu da iračka Vlada intervenira po pitanju ovih prijestupa i zaustavi PKK, koji je raštrkan na područjima Sinjara.

Ističe da je stav Kurda jasan i da se izričito protive vojnim mobilizacijama PKK-a.

Iako je Barzanijeva izjava bila oštra prema PKK-u, vodstvo ove stranke još se uvijek nije oglasilo po tom pitanju i čeka se jasan i otvoren stav o tome u narednim danima, navodi član PKK-a Kawa Sheikh Moss, koji podržava mišljenje čelnika PUK-a da će u bilo kojem unutarnjem sukobu među Kurdima najviše ispaštati narod.

Na pitanje Al Jazeere postoji li regionalna sila koja želi prisiliti iračke Kurde na međusobnu borbu, Sheikh Moss je odgovorio da zemlje regije nastoje povećati svoj utjecaj kako bi kontrolirale Irački Kurdsitan, a odatle i Tursku, podstičući kurdske snage na međusobne oružane sukobe i stvarajući probleme u regiji.

Sheikh Moss je pozvao Barzanijevu stranku da se udalji od politike konfrontacije i pribjegne dijalogu.

U isto vrijeme je kritizirao optužbe upućene njegovoj stranci za uvođenje nameta stanovnicima na područjima koja kontrolira, među kojima je i Sinjar.

‘Velike sile neće dozvoliti sukob’

Podsjetio je na žrtve koje je PKK podnio kada su se njegove snage povukle iz pravosuđa i predale ga ISIL-u, koji je ubijao muškarce i djecu, provodio silovanja i raselio hiljade Jezida.

Također je postavio pitanje: “Zbog čega Barzani šuti o turskom prisustvu na teritorijama Iračkog Kurdistana?”

Kurdski politički analitičar Ihssan Mulla Fuad smatra da KDP nema hrabrosti za vojni napad na PKK, a da Barzanijeva izjava nije ništa drugo nego prijetnja i upozorenje PKK-u, koje je daleko od stvarne realizacije.

Na pitanje kakav je stav naroda o tome i koju od dvije stranke podržavaju, Mulla Fuad je odgovorio da će kurdsko-kurdski sukob u regiji vratit sistem dvije uprave unutar vojnih institucija, uključujući Ministarstvo Peshmerge, te da PUK neće dopustiti ulazak u oružane borbe tako što će stati uz Barzanijevu stranku protiv PKK-a.

Mulla Fouad je na kraju naglasio da velike sile, poput Amerike i Rusije, neće dopustiti nikakve borbe i unutarnji sukob u Iračkom Kurdistanu.

Izvor: Al Jazeera