Palestincima je Trumpov sporazum nova Balfourova deklaracija

Nedugo nakon što je objavljen plan, mnogi Palestinci su izašli na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo (Reuters)

Plan za Bliski istok američkog predsjednika Donalda Trumpa, također poznat kao “Sporazum stoljeća”, Palestinci su proglasili “novom Balfourovom deklaracijom”. 

Trump je otkrio svoj plan u utorak dok je u Bijeloj kući pored njega stajao izraelski premijer Benjamin Netanyahu. 

Predstavljajući prijedlog kao “pobjedničko rješenje za obje strane”, rekao je da će dogovor osigurati uspostavljanje dvodržavnog rješenje za izraelsko-palestinski sukob. 

Trump je rekao da će Jerusalem ostati “nepodijeljeni glavni grad” Izraela, dodajući da je ovo “već završeno”. Dodao je i da se nada da će plan biti “odmah” implementiran. 

Netanyahu je govoreći nakon Trumpa zahvalio američkom predsjedniku za “historijski dan” i dodao da će planom izraelski zakon biti primijenjen u Jordanskoj dolini na okupiranoj Zapadnoj obali što će, kazao je, dovesti do sigurnosti Izraela.  

Ranije u utorak, izraelska vojska je tamo poslala vojnike kao pojačanje zbog mogućih sukoba nakon objave plana. 

Pokretač Nakbe

Palestinski političari i aktivisti su osudili prijedlog, a mnogi su obećali da će se “boriti protiv plana”. 

“Trump daje ono što ne posjeduje ljudima koji nemaju pravo na to. Očigledno je da Trump ponavlja historju praveći novu Balfourovu deklaraciju”, rekao je za Al Jazeeru Fakhry Abu Diab, palestinski aktivista u okupiranom Istočnom Jerusalemu. 

Belfourova deklaracija je objavljena 2. novembra 1917, nakon britanskog obećanja da će napraviti “nacionali dom za jevrejski narod”, što je pokrenulo cilj uspostave izraelske države na teritoriji Palestine. 

To se smatra jednim od glavnih pokretača Nakbe, u prevodu “katastrofe”, što se odnosi na masovni egzodus najmanje 750.000 Arapa iz Palestine. Deklaracija je također jedan od najspornijih dokumenata u modernoj historiji arapskog svijeta. 

“Dogovor se tiče samo izraelskih interesa dok krši međunarodno pravo i neke od glavnih postulata palestinske države – Jerusalem i Jordansku dolinu”, kaže Abu Diab. 

“Nakon nekoliko decenija žrtvovanja naših života za ovo, želimo našu slobodu i palestinsku državu u granicama iz 1967, ne neke ekonomske dobiti. U potpunosti odbacujemo ovaj plan i nastavit ćemo da se borimo protiv njega.”

‘Nikada se nećemo odreći Jerusalema’

U junu prošle godine, objavljen je ekonomski aspekt ovog plana kojim se Palestincima obećava 50 milijardi dolara investicija. 

Bivši palestinski ministar Ziyad Abu Zayyad kaže da je plan neprihvatljiv za Palestince. 

“Nikada se nećemo odreći Jerusalema kao naše prijestolnice, niti Jordanske doline i dijelova Zapadne obale kao naše države”, istakao je za Al Jazeeru. 

“Trump i Netanyahu nemaju pravo da daju palestinska prava”, dodao je te rekao i da očekuje snažnu reakciju na ulicama. 

Kako kaže Samo Abu Shahada, palestinski član Knesseta, plan se već dugo provodi. 

“Plan se već provodio prije njegovog objavljivanja”, ističe, misleći na potez SAD-a da premjesti svoju ambasadu u Jerusalem i aneksiju Golanskih visoravni. 

“Cilj dogovora je da pokuša okončati palestinsko pitanje. Svi Palestinci, da li u Izraelu, Zapadnoj obali ili Gazi, odbacuju ga. Borit ćemo se protiv njega”, kazao je. 

‘Naslijeđe’ Trumpa i Netanayahua

Kratko nakon što je objavljen plan, džamije na Zapadnoj obali pozvale su na molitvu kako bi se odbacio plan, a mnogi Palestinci su izašli na ulice. 

“Netanyahu shvata da je ovo posljednja faza njegove vladavine kao premijera i želi da ostavi naslijeđe sa ovim dogovorom”, kaže za Al Jazeeru izraelski analitičar Mayer Cohen. 

Ranije u utorak, Netanyahu je zvanično optužen na sudu za korupciju nakon što je povukao zahtjev za parlamentarni imunitet od progona. 

“Kada je postalo jasno da će biti ponižen u Knessetu, odlučio je da povuče zahtjev. Dogovor je zato veoma koristan za Netanyahua jer može odvući pažnju od optužbi za korupciju”, rekao je Yair Wallach, predavač na izraelskim studijama na Univerzitetu u Londonu. 

Za Cohena dogovor je isto tako bitan za Trumpa koji se suočava sa opozivom. 

“Vrijeme objavljivanja plana je način da Trump potisne svoje protivnike šaljući im poruku da, dok oni pokušavaju da ga izoliraju, on još pokušava da sagleda širu sliku i ostavi naslijeđe iza sebe”, smatra Cohen. 

Izvor: Al Jazeera