Ecclestone na sudu: Zaljuljan tron kralja Formule 1

Ecclestone, kojeg su zmije do sada ujedale 100 puta, guštera se očigledno ne boji ni sada (EPA)

Piše: Almir Grebović

Formula 1 kao korporacija ne postoji?! Da, ne postoji, ali ima svog vlasnika, ili više njih. Tu se radi o grupi koja je vlasnik komercijalnih prava na Formulu 1 i odgovorna je za promociju i organizaciju takmičenja Formule 1. Poznata je i pod imenom “Formula One Group”, te je u 70-postotnom vlasništvu kompanije “Delta Topco”, koja je, pak, u vlasništvu korporacije “CVC Capital Partners Funds”. Vlasnici ostatka grupe su Ecclestoneov porodični fond, u većinskom dijelu, te nekoliko individualnih vlasnika, uključujući i samog Ecclestonea u manjinskom dijelu. Nije nebitno spomenuti ni to kako grupa ima ekskluzivna televizijska prava u idućih 96 godina!

Čini se komplikovanim, a zapravo i jeste. Upravo zbog ovako zamršene vlasničke hobotnice firme koja “ne postoji“, ali koja godišnje obrće desetine milijardi dolara, stvorene su savršene prilike za finasijske transakcije kojima je veoma teško ući u trag. Sve je čisto, naizgled, pogotovo u vrlo uređenom svijetu, mada i tamošnji sistem, kada je u pitanju novac, boluje od nekoliko “rupa“.

Brojna suđenja

E zbog toga, tačnije zbog korupcije koju pokušavaju protjerati iz uređenih društava, Ecclestoneu prijeti desetogodišnja zatvorska kazna. “Hudnik“ je tek kasnije  priznao da je prije dvije-tri godine morao dati novce, i to ni manje, ni više nego 44 miliona dolara pojedincu, jer je na to bio prinuđen. Druga strana, koja je primila te novce, i koja zbog toga već odslužuje zatvorsku kaznu, tvrdi drugačije. Sud u Minhenu je taj koji će konačno udariti svojim čekićem i za dvadeset dana reći svoju konačnu: “kriv je“, ili možda nije!?

Svjedok s imunitetom

Sredinom 2012. godine, bavarski državni sud je na osam i po godina zatvora osudio Gerharda Gribkowskog, njemačkog bankara koji je bio optužen za primanje mita od Ecclestonea.

Gribkowsky je u zatvoru radi primanja mita od 28 miliona funti, utaje poreza i povrede povjerenja banke (Bayerische LB) u kojoj je radio 2005. godine kao procjenjivač rizika kupovine i prodaje.

U to vrijeme, ta je banka prodavala 48 posto vlasničkog udjela u komercijalnim pravima za Formulu 1 (što je naslijedila nakon bankrota prethodnog vlasnika, medijske korporacije Kirch), a Ecclestoneu je bilo stalo da kupac pod povoljnim uslovima bude londonski privatni investicioni fond CVC Capital Partners.

CVC je, odmah nakon obavljene kupoprodaje, prepustio Ecclestoneu 6,5 odsto udjela u poslu i angažovao ga kao izvršnog direktora za Formulu 1.

Ecclestone je krajem 2011. godine, u zamjenu za pravosudni imunitet, istupio kao svjedok u ovom procesu i rekao kako ga je Gribkowsky ucijenio prijavom britanskoj poreznoj službi zbog Ecclestoneovog nelegalnog upravljanja porodičnim finansijskim fondom Bambino Holdings i kako je zbog toga on (Ecclestone) pristao bankaru isplatiti “blizu 10 miliona funti”, kao “naknadu za šutnju”. Posrednik u toj transakciji bio je niko drugi nego stari i dokazani Ecclestoneov saradnik i prijatelj Flavio Briatore.  

No nije ovo prvi put da Bernard Charles “Bernie” Ecclestone (83) izlazi pred sud. Do sada je svoj identitet i godine pred sudom potvrđivao čak šest puta – i svih šest puta dobio presudu “nije kriv”. Popularni Bernie okružen je timom najskupljih advokata na svijetu, pa nije ni čudno što su sve zmije otrovnice, koje su ga ujedale, ostale istupljenih zuba. Bernie ih je sve dotukao I to u bijelim stenskim rukavicama.

Ko je, konačno, Bernard Charles Ecclestone, koji u posljednjih više od 30 godina vrlo mudro unovčava znoj Formule 1?

Rođen je prije 83 godine u Engleskoj, u ribarskoj porodici gdje bez pretjerano turbulentnog djetinjstva završava osnovnu, ali ne i srednju školu na vrijeme. Tek kasnije, kada je kao laborant u jednoj hemijskoj laboratoriji za plin otkrio čari nauke, završava srednju školu, a kasnije studira i hemiju.

Njegov prvi biznis odnosio se na trgovanje rezervnim dijelovima za motocikle, a budući da je “otok” postojbina motorsporta, silom prilika postaje i mototakmičar uglavnom na lokalnim trkama. Čak nekoliko puta i pobjeđuje. Nešto poslije, kasnih pedesetih, kupuje jednu staru šasiju i nepovratno kreće u biznis sa autosportom.

Vrtoglavi profit

Osnivanje vlastitog tima, kupovina jedne cijele ekipe, “nametanje” menadžerskih principa praktično svim ostalim timovima, dovelo je Ecclestonea sedamdesetih godina u priliku da komercijalizuje Formulu 1, u punom smislu te riječi, i da od entuzijazma pojedinaca i zaljubljenika u brzinu, napravi globalno najeksponiraniji medijski alat na svijetu. Tako je rođena Formula 1 kakvu danas poznajemo. Do tada je to bilo samo odmjeravanje snaga vozača i njihovih mašina stvorenih uglavnom vlastitim novcima, što je predstavljalo povremenu zabavu za lokalno stanovništvo u nekoliko gradova svijeta.

A Formula 1 i jeste, zapravo, samo takmičenje u vožnji posebnih jednosjeda koje organizuje Međunarodna automobilistička federacija (FIA), kojoj timovi plaćaju kotizaciju za svoje učešće. Sa druge strane, timovi Formule 1 su nosioci skupih sponzorskih prava, od kojih su neka bila teška i po dvije milijarde dolara godišnje, i nosioci prava na dio prihoda koje su Ecclestone i njegove firme naplatili od ustupanja (prodaje) televizijskih prava na emitovanje direktnog prenosa trka širom svijeta. Naizgled jednostavno!

Mudro je to smislio stari Bernie i Formulu 1 pretvorio u jedan od najskupljih, ali naslađih globalnih poslova. Kada je televizija počela bivati medij koji je u stanju animirati stotine miliona gledalaca širom planete, i Formula 1 je postala cirkus za kojim se isplatilo ići.

Od tog doba pa do danas, Formula 1 se počela svoditi na afere, što finansijske, što špijunske, što na seks skandale i to je ono što je javnost počela gutati. Sport je, konačno, ostajao iza toga, a “Citius, Altius, Fortius”, samo floskula koje su se pridržavali najzaluđeniji inženjeri.

Od tada je Bernie Ecclestone postao krunisani kralj Formule 1, iako manjiski vlasnik udjela svih firmi koje upravljaju komercijalnim pravima najcjenjenijeg oktanskog sporta na svijetu. Htjeli to mi priznati ili ne, Formula 1 je je bez Ecclestonea ništa, ali je i Ecclestone bez Formule 1 ništa.

Dovoljno je spomenuti kako (njegova) grupa posljednjih godina ostvaruje promet veći od 1,5 milijardi dolara. Sam profit se procjenjuje na nešto više od 300 miliona dolara, nakon oporezivanja. No, najzanimljiviji detalj iz spomenute prezentacije krije se u brojci od 7,1 milijardi dolara. To je iznos koji je već unaprijed potvrđen kao dio prihoda grupe do 2026. godine i sastoji se od sljedećeg: naknade za održavanje trka – 4,65 milijardi dolara, televizijska prava – 1,41 milijardi dolara, reklame na stazama – 729 miliona dolara, sponzorstva – 271,5 miliona dolara.

Dugogodišnje prognoze govore o tome kako će tokom idućih pet godina profit narasti na 882,3 miliona dolara, a timovi će 2016. godine podijeliti ukupno 1,575 milijardi dolara.

Ukupna vrijednost “projekta” Formula 1 procjenjuje se na 10 milijardi dolara.

“Poziv Ecclestone”, je konačno postao toliko primamljiv, da se u posljednjih tridesetak godina iz sjene pojavljivalo nekoliko potencijalnih nasljednika-marioneta, kojima je obično upravljao neko! I posljednje afere konačno potvrđuju to da je novaca toliko u igri da čak cijeli finansijski fondovi, ali i banke, na sve načine pokušavaju instalirati “svog Bernieja” i ovladati novčanim tokovima kojima vro mudro raspolaže “pravi” Bernie. I mudri starac je toga vrlo svjestan, pa je na svoje načine, i na vrijeme, u penziju poslao i Maxa Mosleyja, nekadašnjeg predsjednika FIA-e i “vragolastog” Flavija Briatorea.

Finansijska gimanstika

Svi oni koji imaju bilo kakav udio u vlasništvu, nadaju se da će određenom finansijskom gimnastikom nekada postati većinskim vlasnikom komercijalnih prava Formule 1 i zasjesti na tron na kojem već duže od 30 godina sjedi samo jedan. A on je samo jedan i u prilici je da bira kome će ponuditi dodatnu mrvicu. Zbog toga je konačno i počeo rasplet, koji bi prema izjavama njemačkog suda, Ecclestonea zbog mita mogao koštati 10 godina zatvora.

Gerhard Gribkowsky, njemački bankar, nije ”pao” zbog poklona vrijednog 44 miliona dolara, nego zbog neprijavljivanja poreza na taj iznos.

Pohlepe nikad dovoljno, a što je novaca više – više je i pohlepe.

Ecclestone, kojeg su zmije do sada ujedale 100 puta, guštera se očigledno ne boji ni sada. Neka njegova tajna “formula” definitivno postoji, jer da ne postoji, u ovim godinama sigurno ne bi vladao na ovaj način. O potencijalnoj novoj prugastoj “monduri” konačno će se izjasniti sud u Minhenu za 20 dana.

Jučer je započelo utvrđivanjem identiteta drugooptuženog, a završeno čitanjem optužnice složene na 267 stranica. Malo za 44 priznata miliona.

Izvor: Al Jazeera