Sanja bi Željki donirala hiljadarku, ali ne da gazda

‘Crnolistaši’ su na teškim mukama, kojih se neće lako i brzo riješiti, a uskoro bi mogli dobiti ‘pojačanje’, jer je spremna nova crna lista, s više od 100 imena iz oba bh. entiteta te iz Srbije i Crne Gore.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (REUTERS/Dado Ruvić)

Samo je nekoliko sati članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović otklonila brige kako će „od prvog do prvog“ premostiti problem i nadoknaditi „crkavicu“ od plate – 3.400 eura. Nesuđeni donator, zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić, zgrožena američkim akcijama, zagalamila je kako je „zatvaranje računa sankcionisanima u [bh. entitetu] Republici Srpskoj zločin… Na koji način i zašto nekom ukidate tekući račun? Zar mislite da ćemo dozvoliti da naše kolege budu bez novca? Svako od nas ko ima platu, evo solidarisaćemo se. Nas šest poslanika, svi damo po 1.000 [konvertabilnih] maraka [500 eura]… Zar mislite da ćemo pustiti da … Željka Cvijanović bude bez mjesečne plate, bez nadoknade, nema teorijske šanse…”

A onda, za Željku Cvijanović hladan tuš, i to od onoga od kojeg je najmanje očekivala, kome ima zahvaliti što se uspela do nepojmljivih političkih i materijalnih visina, zbog kojeg se o njoj zna u cijelom svijetu, uključujući SAD i Veliku Britaniju (koja ju je, istina, stavila na crnu listu, pa sad ne može podići platu sa vlastitog bankovnog računa), da nije bilo njega (i njemu sličnih) možda bi, osim rodnog Teslića, mogla „dobaciti“ do Banje Luke, Laktaša, Oštre Luke, Berkovića…

„Pa zar tako, predsjedniče, Sanja se sama ponudila, niko je nije tjerao na to, mi smo ih izabrali i poslali u državni Parlament, dobra im je plata, neka nam sada makar malo vrate, pa tih 1.000 maraka je samo 15 odsto njihove mjesečne plate…“

‘Patriote ne trebaju javno govoriti o sankcijama’

Predsjednik RS-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Narodne skupštine RS-a (dobro, nije zvanično, ali nominalni čelnik Nenad – „čika Neša“, kako sam sebi tepa – Stevandić radi šta gazda kaže), Vlade RS-a (istina, premijer je Radovan Višković, ali se pita koliko i skretničar na željezničkom čvoru Dragalovci kod Doboja) i svega ostalog u ovom bh. entitetu, bio je izričit: „Suvišna je svaka priča o sankcijama i pozivam sve da prestanu, uključujući patriotski nastrojene medije, komentarisati bilo šta… To za nas u RS-u nije tema, jer upravo oni koji ruše međunarodni poredak i vladavinu prava žele da nam to bude top tema…“, bio je izričit Milorad Dodik, a zatim je „ohladio“ i njegovu najveću obožavateljicu: „ I današnja izjava Sanje Vulić je bila bespotrebna i upravo u funkciji onih koji žele da o tome spekulišu…“

Pa kako će onda, između ostalih „crnolistaša“, Željka Cvijanović naplatiti svojih 3.400 eura (bez izdašnih međunarodnih dnevnica, naknade za odvojeni život i smještaj dok je na „privremenom radu“ u Sarajevu, toplog obroka…), valja „pregurati“ mjesec? Istina, ima porodica Cvijanović podužu listu nekretnina, nekoliko kuća, okućnica, zemljišta u Banjoj Luci i Prnjavoru, suprug i sinovi (su)vlasnici su nekoliko kompanija s milionskim prihodom (teško da ima gubitaka u firmama čije su gazde na vlasti), ali problem je ušteđevina, kako je zaštiti, smije li se podići, kakva će biti reakcija banaka, nije malo 105.000 eura, plus oko 50.000 eura na računu supruga? (Svi se ovo podaci Centra za istraživačko novinarstvo, ažuriranu u maju prošle godine.) Hoće li se morati dokazivati porijeklo (ne baš tako male) imovine, šta će na to kazati nedavno, za evropske potrebe, usvojeni Zakon o sukobu interesa?

Mnogo je pitanja, pogotovo neizvjesnosti, ali za sve to adekvatan „odgovor“ ima najjači „nosilac crne liste“, koji će, čim nađu novac za te namjene, pronaći „najeminentniju advokatsku kuću u SAD-u“, preko koje će tužiti američku vladu, koja „ugrožava osnovna ljudska prava pojedinaca“ u RS-u. Još će, kao kontramjeru, predložiti (valjda parlamentu RS-a) da aktuelnom američkom predsjedniku Josephu Bidenu bude zabranjen ulazak u RS. Mada bi on (Biden) mogao ući u RS kad bi htio, ko bi ga mogao spriječiti?, dodaje Dodik, ali on sada ima preča posla, predsjednička kampanja mu je u punom jeku. I Radovan Višković tvrdi kako Vlada RS-a ima rješenje za zatvaranja računa zbog „američke crne liste“, ali to ne smije podijeliti s javnosti, kako bi zavarali „one koji nam rade o glavi“. Zna li premijer RS-a da bi ih izigravanje onoga što ih je dovelo na „crnu listu“ moglo dovesti na „zatvorsku listu“?

Nada u ‘unutrašnju banku’

Zanimljivo je da su najglasniji i (verbalno) najoptimističniji oni koji vladaju i odlučuju, oni koji su spremni svoje sankcije „razvodniti“ na sve građane RS-a, koji će, kako bi sačuvali svoju imovinu, žrtvovati banke i cijeli entitetski finansijski sektor. Posljednji „izum“ (a bit će ih u narednom periodu sigurno još) je da formiraju „unutrašnju banku“ (ma šta god to značilo), preko koje će, vjeruju, „crnolistaši“ riješiti svoje probleme. Ima ova vlast u RS-u zavidne rezultate kako bez novaca, reputacije i imovine „osloboditi“ nekada respektabilne i potentne finansijske institucije (Bobar banka, Banka Srpske, Pavlović banka, Investiciono-razvojna banka RS-a, koja je gotovo do kraja ruinirana, pa je ponovo formirana), tako da žrtvovanje još jedne (ili više njih) banke za isplatu ličnih dohodaka i pozamašne ušteđevine „rodoljubima“ dođe kao rutinska operacija.

Znaju čelnici RS-a da će sve banke koje budu imale račune i finansijske transakcije s kompanijama i osobama sa crne liste biti isključene sa SWIFT-a, odnosno da bi automatski završile sve aktivnosti. Svjetsko udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (S.W.I.F.T. – Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), ili ukratko i pojednostavljeno – procedura slanja poruka između međunarodnih banaka, koje su oformile američke i evropske banke kako bi izbjegle scenarij u kojem samo jedna institucija razvija sistem i drži monopol, koordinira s više od 2.000 banaka i finansijskih institucija, uključuje sve banke u Bosni i Hercegovini. Pa će, dođe li ijedna bh. banka ili finansijska institucija u kontakt i transakcije s (praktično ilegalnom) Dodikovom „unutrašnjom bankom“, biti sankcionirana kao i ostali „crnolistaši“. Što će, prosto rečeno, onaj ko sarađuje s firmama i osobama sa crne liste i sam postati njeni „ponosni“ član.

Ne može se ukinuti pravo na naknadu za rad, platu, pa i honorare; modus za isplatu „crnolistaša“ u oba bh. entiteta se mora iznaći, iako su sankcionirani moraju konzumirati svoja (ljudska) prava, ali moćnike muči kako se domoći ušteđevine i legalizirati brojnu imovinu, nekretnine, imanja, poslove… Što dovodi do itekako vrijednih i perspektivnih kompanija, među kojima je “Integral inženjering” iz Laktaša, koji se na crnoj listi našao 2002. godine, jer je njegov vlasnik Slobodan Stanković (preminuo godinu kasnije) materijalno pomagao, sponzorirao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe/usluge ranije „nagrađenom“ Dodiku. Kompaniji, koja trenutno realizira 11 projekata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj te ima više od 10.000 direktno angažiranih radnika, već su ugašeni računi u nekim bankama te joj prijeti potpuni kolaps.

Od nesuđene donatorke do moguće primateljice donacije

Nastavi li Dodik prkositi američkim i britanskim sankcijama i tražiti „prečice“ i „unutrašnje banke“, do kraja će urušiti (kažu upućeni, značajnim udjelom i njegovu) ovu veliku građevinsku kompaniju. Slično će završiti i banjalučka Alternativna televizija, desetljećima medij razuma u RS-u, sve dok je krajem 2017. godine nije kupio već pominjani Stanković: ATV je Dodikova kćerka Gorica, također „crnolistašica“ (i sin i brat Igor je pod sankcijama), uz pomoć odanih „urednika“ i „novinara“, pretvorila u mrak i crnilo. Ako bi postojala „nacrnja“ i „najgrdnija“ lista za uređivačku politiku i „informiranje“ javnosti, Alternativna televizija bi, uz Radio-televiziju RS-a i novinsku agenciju Srna, bila „počasni i doživotni“ nosilac ovog „priznanja“.

Milorad Dodik, njegova djeca, Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, Nikola Špirić, Alen Šeranić, Petar Đokić, Milan Tegeltija, plus još nekoliko pripadnika „nižih ešalona“ iz RS-a, te Asim Sarajlić, Osman Mehmedagić, Dijana Kajmaković, Gordana Tadić, Marinko Čavara i Fadil Novalić iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine su na teškim mukama, kojih se neće tako lako i brzo riješiti. „Utjeha“ bi im mogla biti najava da će uskoro dobiti „pojačanje“, jer relevantni izvori javljaju da je spremna „poduža crna lista“ (neki kažu više od 100 imena) iz oba bh. entiteta, ali i iz Srbije i Crne Gore. Plus je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio Zakon o sankcijama i podršci Bosni i Hercegovini, koji još mora proći proceduru u Senatu i potpis Joea Bidena. Ko zna, možda se na novim listama nađe i Sanja Vulić, koja bi, umjesto (nesuđene) „donatorke“, mogla postati primateljica donacije, pa makar ona bila za njene standarde skromnih 500 eura.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera