Biden, Kirby i mrtvi, nezahvalni Palestinci

Bidenova administracija i njeni samozadovoljni zastupnici ostaju riješeni da iskrive realnost kako bi prikrili svoje saučesništvo u izraelskim zločinima protiv Palestinaca.

Koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost John Kirby govori na dnevnom informativnom sastanku u Bijeloj kući u Washingtonu, 7. decembra 2023. (AFP)

Više od dvije godine nakon njegove smrti, odvratni duh Donalda Rumsfelda je uskrsnuo.

To nije iznenađenje. Svaka američka administracija ima svoj dio banalnih birokrata koji su, u zamjenu za važnu poziciju sa impresivnom titulom, spremni odreći se vlastitog integriteta i odbaciti istinu u „služenju“ državi.

I tako je, od početka oktobra, svijet vidio i čuo mnogo od Rumsfeldovog groznog nasljednika, glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja.

Kao i Rumsfeld, ovaj bivši oficir mornarice, karijerista, govori visokim monotonom koji pristaje njegovoj hladnoj, monohromatskoj ličnosti.

Poput Rumsfelda, Kirby je dužan izgovarati klišeje kojima staje u odbranu potpunog uništenja nedužnih civila, koji su svi žrtve poznate američke vanjske politike na principu prvo ubij, pa poslije razmišljaj.

Poput Rumsfelda, Kirby je omiljen među vašingtonskim stručnjacima, koji se, po pravilu, pokoravaju autoritetu i kleče pred moćnicima.

Washington Post je, kao na mig, opisao Kirbyja ranije ove sedmice kao „zvijezdu“ čiji su se vještina i iskustvo preobrazili u „dominantno prisustvo“ tokom informativnih sastanaka s medijima na kojima on „jasno“ izražava „poruke“ Bijele kuće o Gazi.

Bezuspješni pokušaji režimskih medija

Kirby je, pisao je Washington Post, „direktan, otvoren i nepogrešivo podržavajući kada je riječ o proizraelskim politikama administracije“.

To svakako jeste.

Baš kao što režimski mediji nisu mogli spasiti pokojnog bivšeg ministra odbrane Rumsfelda od oštrog i trajnog suda historije, Kirby će biti zapamćen, ako ovaj apartčik pješak uopće bude zapamćen, po svom bestidnom opravdavanju nečuvenih stvari koje su Palestinci morali podnijeti od krivca Izraela, američkog posrednika.

Mislio sam da Kirby ne može nadmašiti svog ostarjelog šefa, američkog predsjednika Joea Bidena, koji je, kao što je zapamćeno, trgovao izmišljotinama o obezglavljenim bebama, doveo u pitanje broj ubijene palestinske djece, žena i muškaraca.

Šašavo od mene.

Izgledajući dominantno u besprijekornom, crnom odijelu, s bijelim rupčićem koji mu je moderno virio iz džepa na prsima, Kirby insistira da Palestinci, među brojnim kratkovidim drugim, trebaju barem, zastati da primijete američku velikodušnost usred genocida.

„Vidite, mi nesumnjivo dijelimo zabrinutost mnogih drugih … zbog humanitarne situacije u Gazi“, kazao je Kirby prošle sedmice s govornice u Bijeloj kući okružene zvjezdicama i prugama. „Navedite mi, imenujte mi, još jednu državu, bilo koju, koja radi koliko i Sjedinjene Američke Države, na ublažavanju bola i patnje naroda Gaze. Ne možete. Jednostavno ne možete.“

Trebao bih pustiti da ovaj nevjerovatni paragraf ostane kao Kirbyjev žalosni epitaf jer pokazuje koliko su Bidenova administracija i njeni samozadovoljni zastupnici spremni iskriviti stvarnost da bi promovirali gnusnu laž.

Ali Kirbyjeva odvratna primjedba zahtijeva odgovor. Pristojnost to nalaže.

Veći dio Gaze i 18.600 Palestinaca, većinom djece i žena, izbrisani su i sahranjeni uz pomoć američke smrtonosne velikodušne finansijske pomoći.

Napadi na Zapadnu obalu

Hiljade drugih su osakaćene, traumatizirane ili su ostale zarobljene ispod ruševina – razrušenih ostataka nekoć živopisnih domova, poslovnih prostora, škola, džamija i bolnica.

Malo po malo, okupirana Zapadna obala također biva napadnuta i izbrisana. Stotine Palestinaca su uhapšene ili, još gore, pogubljene po kratkom postupku, zato što su Palestinci ili što izražavaju solidarnost sa opkoljenim braćom i sestrama u Gazi.

Milioni Palestinaca morali su pobjeći u uzaludnoj potrazi za utočištem od neprestanih napada Izraela. Brojni Palestinci, kojima su uskraćeni hrana, voda i gorivo, gladuju. Bolesti se šire u improvizovanim, blatnjavim izbjegličkim kampovima gdje su krhki šatori raštrkani po apokaliptičnom pejzažu.

Mladi i stari palestinski muškarci okupljeni su poput stoke, s povezom na očima, skinuti gotovo goli i naređeno im je da kleče na ulicama ili pustim poljima. Jezivi cilj: poniziti i degradirati.

Sve ovo, svaki okrutni, nehumani i nemilosrdni gram ovoga, čini se uz izričito odobravanje i pristanak Bidena i ostalih saučesnika.

Kirbyjev revizionizam ne može zamagliti jasne činjenice koje mi ostali možemo vidjeti. Niti može prikriti Bidenovu ciničnu strategiju da zaobiđe uglavnom bespomoćni Kongres kako bi nastavio snabdijevati Izrael oružjem i municijom da ubija i sakati Palestince kad god poželi, koliko god poželi i na koji god način to bude htio.

Mučni zaključak Kirbyjevog prijekora je da su Palestinci zapravo bili nezahvalni pred ogromnim naporima Amerike da „ublaži bol i patnju naroda Gaze“.

Umjesto što osuđuju američki dosluh s genocidnom kampanjom, Palestinci u Gazi, na Zapadnoj obali i šire trebali bi biti zahvalni za američku dobrodušnost.

Amerika je prijatelj, a ne neprijatelj.

Ovo je, naravno, definicija dvostrukog govora za koji su ovi stručnjaci za javni nastup poput Kirbyja obučeni i od kojih se očekuje da ga prodaju. Rat je mir. Šteta je iscjeljenje. Bombe su buketi.

No, Kriby, vjetrokaz u ljudskom obliku, radit će kako mu se kaže.

Izrael počinje gubiti podršku

Mislim da će, uskoro dobiti upute da promijeni smjer i ponavlja nove rečenice koje će ponuditi zbunjeni predsjednik.

Biden, koji je nedavno govorio na političkoj dobrotvornoj večeri, požalio se da je izraelski osvetnički progon Hamasa otišao predaleko ubijanjem prevelikog broja Palestinaca, u isuviše kratkom vremenskom periodu i da, kao rezultat, iscrpljuje „podršku“ u međunarodnoj zajednici.

„Oni [Izrael] počinju gubiti tu podršku zbog neselektivnog bombardovanja koje se događa“, kazao je Biden.

Potom je, zapanjujuće, Biden sugerisao da bi blagi oblik promjene režima mogao biti na pomolu u Izraelu.

„Ovo je najkonzervativnija vlada u izraelskoj historiji“, kazao je predsjednik. „On [Netanyahu] mora promijeniti ovu vladu. Trenutna vlada u Izraelu otežava situaciju.“

Bidenov proračunati zaokret motivisan je uskim, a ne principijelnim razmatranjima i interesima.

Nakon što je naljutio i otuđio ključne domaće birače koji su mu potrebni da ostane na vodećoj poziciji u novembru iduće godine, Biden se sada pokušava distancirati od reakcionarne izraelske vlade koju je omogućio retorički, diplomatski i vojno.

Kirby će se okretati kao veliki točak da bi postigao nemoguće.

Neće uspjeti.

Groteskna šteta koju je SAD nanio Palestincima jučer, danas i sutra ne može biti poništena promjenjljivim „porukama“.

To zloćudno nasljeđe zauvijek će ostati u našem sjećanju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera