Palestinski izbori: Demokratija ni za koga

Puno je razloga za vjerovati da palestinski izbori koji će se održati u toku godine neće biti ni slobodi ni pošteni.

Prema uredbi koju je izdao ured predsjednika Mahmouda Abbasa, Palestinska samouprava (PA) će održati zakonodavne izbore 22. maja i predsjedničke izbore 31. jula (Reuters)

Prema uredbi koju je izdao ured predsjednika Mahmouda Abbasa, Palestinska samouprava (PA) će održati zakonodavne izbore 22. maja i predsjedničke izbore 31. jula [Shannon Stapleton/Reuters]

Predsjednik Palestinske samouprave (PA) Mahmoud Abbas je 15. januara najavio da će se zakonodavni i predsjednički izbori održati na Zapadnoj obali i u Gazi u kasnije ove godine.

Ova odluka je došla 15 godina nakon što je Abbas izabran, na kako je trebalo biti, četverogodišnji mandat.

Nakon brojnih sličnih objava koje nisu sazrele, i u svjetlu sve većeg autoritarizma Palestinske samouprave, sumnjiva je iskrenost ovog poteza. Ne samo da čuvanje demokratskih principa nikada nije bilo prioritet za PA, već je trenutna popularnost Palestinske samouprave i Abbasa na niskom nivou. To povlači za sobom pitanje: zašto sada najaviti izbore?

U protekle četiri godine, Trumpova administracija ne samo da je srezala finansije za PA, već je i potpuno po strani ostavila Abbasa. Od pobjede Joea Bidena 3. novembra na predsjedničkim izborima, palestinski zvaničnici očajnički pokušavaju pridobiti novu administraciju. Odluka da se konačno najave izbori bez sumnje je dio ovih nastojanja.

Ali impresioniranje Bidenove administracije nije jedini razlog koji stoji iza ovog poteza. Nekoliko domaćih i međunarodnih aktera također su vršili pritisak na PA da održi izbore. Međunarodna donatorska zajednica, naprimjer, odavno je akutno svjesna da pružanje podrške samoupravi i predsjedniku koji su na vlasti duže od deceniju nakon svog mandata ne izgleda dobro.

Prepreka – Jerusalem

Za sada su zakonodavni izbori zakazani za 22. maj, a predsjednički za 31. juli. Postoji, međutim, mogućnost, da će PA ponovo odgoditi izbore, kriveći ili Hamas ili Izrael.

Postoji već jedna velika prepreka pred ovim izborima: Jerusalem.

Ranije su Abbas i drugi palestinski zvaničnici izjavljivali da neće održati izbore na Zapadnoj obali i u Gazi ako Palestincima u Jerusalemu isto ne bude dozvoljeno da izađu na birališta.

Teško da će bilo koja izraelska vlada dozvoliti da se u Jerusalemu održe palestinski izbori, jer bi time priznali da postoji legitimno palestinsko prisustvo u ovom gradu, i stoga bi osporili izraelsku tvrdnju suvereniteta nad cijelom ovom metropolom.

Štaviše, izraelski režim može čak pokušati da spriječi palestinske stanovnike Jerusalema da učestvuju u izborima zaprijetivši im da će im oduzeti boravišne dozvole ako tako naprave.

Ali sve i ako se izbori održe kako je planirano, oni vjerovatno neće biti ni slobodni ni pošteni.

Podrška javnosti za Fatah na Zapadnoj obali i Hamas u Gazi opada. Nemaju odobrenje javnosti i održavaju svoj stisak nad ovim teritorijama kroz autoritarizam i korupciju.

Zaista, politička opozicija je dugo pod represijom i na Zapadnoj obali i u Gazi. Vlasti redovno hapse novinare i aktiviste koji dovode u pitanje njihove odluke ili otkrivaju informacije zbog kojih izgledaju ugnjetavački, korumpirani ili nesposobni. Izraelski režim je također odigrao veliku ulogu u ovom političkom ugnjetavanju zatvarajući hiljade Palestinaca zbog „političkih“ krivičnih djela i čineći većinu palestinske političke aktivnosti nezakonitom pod svojim ilegalnim vojnim zakonom. Rezultat je zacementiran jednopartijski sistem na obje ove teritorije i depolitizacija palestinskog društva.

Stoga je sasvim vjerovatno da će se ove dvije stranke dogovoriti da naštimaju izbore na način koji će im omogućiti da zadrže dominantne pozicije na teritorijama nad kojima trenutno vladaju. Održavanje izbora, uzimajući u obzir trenutni status quo, bi stoga bilo suprotno demokratiji.

Štaviše, izbori su puke tehničke procedure i ni u kom slučaju nisu isto što i demokratija. Oni se redovno održavaju ne samo u demokratijama već i u državama gdje demokratske karakteristike fale ili su sasvim odsutne.

Palestina je trenutno u ovoj drugoj kategoriji. Stoga bi izbori postigli malo više od održavanja statusa quo koji ne dozvoljava demokratski prostor i sistema koji ne traži način da proizvede demokratsko i reprezentativno vođstvo.

Međunarodni donatori

U međuvremenu, baš kao Hamas i Fatah, međunarodni donatori također nisu zaista zainteresovani da vide Palestince kako demokratski biraju svoje lidere. Njima je samo stalo da imaju palestinsko vođstvo koje neće ometati njihove planove. Ovo se jasno vidjelo na zadnjim izborima za Palesinsko zakonodavno vijeće 2006, kada je Hamas odnio ubjedljivu pobjedu. Međunarodna zajednica je odbacila rezultate tih izbora i nakon tog je nametnula sankcije Palestinskoj samoupravi i uskratila je pomoć – samo zato što su se Palestinci usudili izabrati vođstvo koje su oni smatrali nepodobnim.

Izrael je u više navrata pokazao da će srušiti svaki palestinski izričaj demokratije koji osporava njegov doseljeničko-kolonijalni režim i samo će dozvoliti potčinjeno palestinsko vođstvo.

Trenutni viši ešaloni palestinske političke elite također nisu zainteresovani za demokratski proces koji će izazvati njihovu poziciju i privilegije. Stoga je jasno da nedavno zakazani palestinski izbori nisu ništa drugo do politička predstava koja će sakriti činjenicu da među glavnim akterima nema zanimanja za promoviranje reprezentativnog i odgovornog palestinskog vođstva i demokratskog palestinskog društva.

Izvor: Al Jazeera