Poziv popova na masovno oboljenje od korona virusa

Patrijarh je jači od zakona i od države, pod njegovim svodom u Hramu Svetog Save vjernicima niko ništa ne može, piše autorica (Al Jazeera)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve rekao je da je njegov lični predlog ljudima da se uzdrže od dolaska u crkvu za Uskrs, ali je dodao da će onaj ko dođe biti rado viđen i neće biti isteran napolje.

Uprkos policijskom času, u okviru kojeg je građanima apsolutno zabranjen izlazak na ulice, koji je država uvela kako bi sprečila okupljanje vernika u crkvama tokom ovog pravoslavnog praznika, patrijarh SPC im je obećao “radost viđenja” i garantovao, u indrektnom smislu, da ih policija u crkvi neće hapsiti, niti će im biti pisati prekršajne prijave.

Odnosno, da je on kao patrijarh jači od zakona, od države, i da dok su pod “njegovim” svodom u Hramu Svetog Save, niko im ništa ne može. Patrijarhova prethodna, odgovornija i smislenija izjava, poput one da je jedan od načina u odupiranju korona virusu – izbegavanje komunikacija, blizine jedni drugima – odnosno, da to nisu izmišljene stvari, već dokazane, kao i da tamo gde nije bilo obazrivosti i gde nije slušana nauka, medicina, prisutne su jasne posledice, praktičnim pozivom i pružanja garancija da verski orijentisanim građanima koji dođu u Hram neće biti ništa sa stanovišta zakona koji važe za sve građane Srbije, potpuno je poništena.

Šokantna policijska brutalnost

Ovih dana, ovdašnja javnost bila je šokirana snimkom koji je “procureo” po društvenim mrežama, gde se jasno vidi kako jedan policajac sprovodi brutalno nasilje nad jednim građaninom koji je uhvaćen na ulici u vreme policijskog časa.

Na nesreću tog građanina, on nije prekršio policijski čas u nekom od objekata Srpske pravoslavne crkve, već u jednoj od običnih ulica na Vračaru, u Beogradu. Policajac mu je lupao šamare u policijskom autu, a telefonska kamera jednog  od očevidaca sa prozora ili terase obližnje zgrade je to zabeležila.

Takođe, pre par dana, ovdašnja javnost je svedočila fenomenu skidanja sa traktora jednog zemljoradnika koji je radio na svojoj njivi, ne znajući da je policijski čas uveden tog dana vikenda ranije nego obično. Napisana mu je prijava i on će, kao i hiljade drugih građana, morati da plati ogromnu kaznu zbog toga što se oglušio o naredbu države da u vreme policijskog časa ne bude napolju već zatvoren u svoja četiri zida.

Navedimo još jednu u nizu ovakvih vesti: “Beogradska policija privela je 17 osoba nakon prijave građana u naselju Braće Jerković da se uprkos zabrani okupljanja održavaju sastanci šahovskog kluba. Kako navodi policija u Beogradu, u naselju Braće Jerković okupilo se 17 osoba, a sedamdesetogodišnji vlasnik gostima je služio alkohol dok su igrali šah, domine i mice.”

Kao da je proglašeno ratno stanje

Stotine građana Srbije završili su u pritvoru, osim što im slede drakonske novčane kazne. Srbija je ocenjena kao jedna od najrigoroznijih država na svetu u primeni mera u suzbijanju pandemije. O tome uveliko pišu svetski mediji, a grupa od 21 poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju u kome ukazuju na “ekstremno uznemirujuću” situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje bez roka trajanja, ukazuju da je ta mera “teška i neproporcionalna“ ograničila ljudska prava, ali ne radi sprečavanja širenja COVID-19, već radi ometanja slobode izražavanja i slobode kretanja.

“Rezultat svega toga je da je više građana već privedeno zbog kršenja striktnog policijskog časa, dok se su pravi razlozi tih hapšenja kriju u kritici politika vlade”, navode poslanici.

Dodaje se da je u bolnice poslata vojska, kao i da su mere sprovedene kao da je proglašeno ratno stanje, a ne pandemija. U pismu se ukazuje i na pokušaj vlasti da uredbom ograniči rad protok informacija, čime se podseća i na hapšenje novinara, tokom vanrednog stanja, jer je, ističu evropski poslanici, “vlada želela punu kontrolu nad štampom, kako bi objavljivala samo pročišćene, uglavnom lažne informacije”.  

Jedna kašika za desetke vjernika

Kakva je to borba ovdašnje vlasti sa građanima, kakav lavovski rat sa običnim ljudima, ali ne i sa poglavarima SPC. Naime, snimci vernika koje popovi hrane jednom istom kašičicom, u Srbiji su gotovo svakodnevna pojava. Naime, samo dan nakon što je postignut navodni dogovor predsednika Srbije i poglavara SPC, u odnosu – predsednik na kolenima a patrijarh iznad njega, u crkvi u beogradskom naselju Bežanijska kosa, održana je liturgija, opet sa jednom istom kašičicom u ustima desetaka ljudi okupljenih u dvorištu tog verskog objekta. Niko nije kažnjen, ni od vernika ni od popova iz navedene crkve.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ipak, vredi podsetiti na još jedan slučaj podiležanje vlasti u Srbiji poglavarima jedne od najistaknutijih institucija za širenje nacionalne i verske netrpeljivosti i mržnje, a da nije reč o vlasti ratnog huškača i profitera Aleksandra Vučića. Reč je o vladavini Demokratske stranke, odnosno nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koji je u sred pandemije virusa H1N1, takozvanog svinjskog gripa, koje je koincidiralo sa smrti prethodnog partrijarha Pavla, tokom tri dana žalosti dozvolila da više od pola miliona građana, uprkos opasnosti da se inficiraju ovim, takođe, smrtonosnim virusom, satima čekalo u redu da uđe u Sabornu crkvu i oda poštu mrtvom telu izloženom u otvorenom kovčegu.

Veliki broj njih ljubio je sliku koja se nalazila između patrijarhovih dlanova. Osim što su u saradnji sa gotovo svim medijima učinili da se i ne pomene patrijarhovo delo – koje obuhvata i blagosiljanje Ratka Mladića i Radovana Karadžića pred genocid u Srebrenici, odnosno otvoreno podržavanje ratne politike Slobodana Miloševića sve dok nije izgubio rat na Kosovu – država nije oštro upozorila na opasnost širenja epidemije.

Valjda je vrh države procenio da bi to bilo neumesno. Kao što je neumesno danas hapsiti popove koji pozivaju građane na masovno oboljenje od korona virusa.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera