Prekid vatre u Siriji je samo fantazija

Na žalost nevinih civila zahvaćenih borbama, ubijanja u Siriji će se vjerovatno nastaviti, piše autor (EPA)

Piše: Luke Coffey

Objava Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u ponedjeljak o takozvanom “prekidu neprijateljstva” u Siriji je drugi takav prijedlog u isto toliko sedmica. Prvi prijedlog o prekidu neprijateljstava je okončan prošle sedmice prije i nego je počeo. Ali, ako sve bude išlo prema planu, zaustavit će se borbe u Siriji, ili će se u najmanju ruku drastično smanjiti, počevši od ponoći u subotu, 27. februara.

Ne nadajte se previše.

Kako će prekid neprijateljstava djelovati u praksi i kako će se pretvoriti u trajniji prekid vatre u ratom razorenoj Siriji ostaje da se vidi.

Ko su teroristi?

Takozvana Međunarodna grupa za podršku Siriji (ISSG), grupa međunarodnih zemalja i organizacija koje žele pronaći rješenje za građanski rat, dobila je zaduženje za postizanje saglasnosti o tome ko sve spada u terorističke grupe u Siriji.

Međutim, osim identificiranja grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Front al-Nusra kao terorističkih organizacija, malo je saglasnosti među članicama ISSG-a.

Ovaj nedostatak saglasnosti o tome koje grupe koje se bore u Siriji predstavljaju terorističke organizacije će biti rupa u zakonu koja će omogućiti Rusiji da podržava Assadovu vojnu ofanzivu na područjima oko Halepa.

To će također biti rupa u zakonu koja će omogućiti Turskoj da nastavi da granatira kurdske Jedinice narodne zaštite, odnosno YPG.

Vjerovatno je YPG najbolji primjer kako je u Siriji postala haotična situacija na terenu. YPG je oružano krilo organizacije sirijskih Kurda, Stranke demokratskog jedinstva, odnosno PYD.

YPG se istovremeno bori i napreduje protiv ISIL-a i drugih pobunjeničkih grupa u Siriji, meta je napada američkog saveznika i ruskog suparnika Turske, bori se protiv sirijskih snaga koje podržava Rusija, te ih naoružavaju i Amerikanci i Rusi. Nije li to dovoljno zbunjujuće?

U slučaju YPG-a, SAD i Rusija u suštini vode posredničke ratove protiv samih sebe. To bi bila prava lakrdija da situacija nije tako ozbiljna.

Bez vjerodostojnosti

Kao da zastoj u postizanju dogovora u vezi sa listom terorista nije dovoljan, vjerovatno najveći pojedinačni ograničavajući faktor za trajni prekid neprijateljstava u Siriji je činjenica da dva moćna posrednika, Sjedinjene Američke Države i Rusija, nemaju niti vjerodostojnost niti utjecaj u regiji.

Američki utjecaj na Bliskom istoku je na najnižoj tački u više decenija. Pogledajte kako je američki predsjednik Barack Obama rukovodio povlačenjem iz Iraka 2010. godine, odnose Washingtona sa Izraelom te manjkavi sporazum s Iranom zbog kojeg su američki saveznici iz Zaljeva ostavljeni na cjedilu.

Zbog ovih političkih odluka, američka posvećenost je dovedena u pitanje, a američki utjecaj je smanjen širom regije.

Rusija, s druge strane, nema ni trunku vjerodostojnosti kada je u pitanju implementacija prethodnih prekida vatre. Gotovo sedam godina kasnije, Moskva i dalje direktno krši plan od šest tačaka za prekid vatre kojom je okončana ruska petodnevna invazija Republike Gruzije.

Takozvani sporazum o prekidu vatre Minsk II u istočnoj Ukrajini doslovno svakodnevno krše separatisti koje podržava Rusija.

Moskva redovno podstiče spor Azerbejdžana i Armenije u vezi sa armenskom okupacijom regije Nagorno-Karabakh tako što prodaje objema stranama oružje vrijedno više milijardi dolara.

Kada je u pitanju podrška prekidu vatre, Rusija ima otužnu historiju. Zašto bi situacija u Siriji bila išta drugačija?

Bez političke volje

Ideja da se u Siriji može provesti prekid neprijateljstava je čista fantazija. Nema političke volje za međunarodnim mirovnim snagama. Ne postoji čak ni saglasnost o osnovnim stvarima kao što je odluka ko je terorist, a ko to nije.

Turska će nastaviti napadati YPG. Rusija će nastaviti napadati mnoge selefijske sunitske grupe koje se bore protiv Assadovog režima. SAD i EU će se nastaviti pretvarati da postoji ugodna treća umjerena opcija za podršku između Assada sa jedne i grupa kao što su ISIL sa druge strane.

Brutalna istina je da je građanski rat predugo ostavljen da trune i da se gnoji i da je preostalo malo stvari koje SAD ili čak Rusija mogu izvesti da se prekinu neprijateljstva, da ne govorimo o sveopćem prekidu vatre, primirju ili mirnom ishodu.

Napadi u posljednjem trenutku

Prije godinu dana, tokom takozvanih pregovora za prekid vatre Minsk II, vodila se borba za kontrolu nad ukrajinskim gradom i strateškim željezničkim čvorom zvanim Debalceve.

Prekid vatre je konačno dogovoren 15. februara, ali su separatisti koje podržava Rusija imali nezavršenih planova u Debalcevu i nastavili su sa borbama dok nisu zauzeli grad 18. februara.

Nadolazeći prekid neprijateljstva u Siriji neće biti ništa drugačiji.

Od sad pa do 27. februara sirijske će snage, koje podržava Rusija, izvesti napade u posljednjem trenutku za zauzimanje Halepa. Ako sirijske snage do ove subote ne budu mogle “počistiti” branitelje u Halepu (od kojih mnogi, kad smo kod toga, nisu ni blizu tome da su “umjereni”, kao što se često javlja u Zapadnim medijima), Moskva će iskoristiti “terorističku rupu u zakonu” da nastavi sa zračnim udarima.

Predloženi prekid neprijateljstava nije vrijedan ni papira na kojem je napisan. Na žalost nevinih civila zahvaćenih borbama, ubijanja će se vjerovatno nastaviti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera