Bivši šef izraelskih obavještajaca: Jedan dogovor koji zaustavlja rat i oslobađa zarobljenike

Bivši šef Izraelske vojnoobavještajne službe Tamir Hayman pozvao je na jedinstven dogovor u kojem bi Izrael ponudio potpuni prekid rata u zamjenu za oslobađanje svih zarobljenika.

Izraelci su na prethodnim demonstracijama u Tel Avivu zahtijevali od svoje vlade da zaključi sporazum o razmjeni s palestinskim otporom (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Bivši šef Izraelske vojnoobavještajne službe Tamir Hayman pozvao je na jedinstven dogovor u kojem bi Izrael ponudio potpuni prekid rata u zamjenu za oslobađanje svih zarobljenika, jer bilo koji složeniji dogovor i onaj koji je u fazama neće biti uspješan.

Hayman je u članku koji je objavio Institut za studije nacionalne sigurnosti Univerziteta u Tel Avivu rekao da operacija Rafah ima četiri cilja i „neophodno je nastaviti s njom dok se oni ne ostvare prema redoslijedu prioriteta“.

Autor članaka je svoje gledište, koje se čini drugačijim od svega predstavljenog u izraelskoj areni, iznio u dva dijela: prvi dio se odnosi na Hamasovo prihvatanje prijedloga posrednika, a u drugom dijelu iznosi svoj stav o operaciji Rafah koju je okupacijska vojska započela u utorak.

Prijedlog Hamasa

Povodom Hamasovog odgovora, bivši šef Izraelske vojnoobavještajne službe rekao je da se prijedlog s kojim se Hamas složio radikalno razlikuje od prijedloga Izraela te da postoje dvije glavne tačke neslaganja: kraj rata i odabir palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni.

Kada je riječ o prvoj tački neslaganja, Izrael smatra da je prihvatljiv prijedlog posrednika da se ne spominje fraza „zaustavljanje rata“ te da se zadovolji sa „zaustavljanjem aktivnosti“, što je nejasna fraza koja omogućava da se rat ponovo pokrene nekada poslije, ako Izrael to bude želio.

Dilema oko druge tačke jeste zbog toga što će Izrael odustati od veta na odluku o oslobađanju palestinskih zatvorenika.

Hayman je objasnio da će Izrael osloboditi 50 palestinskih zatvorenika, uključujući 30 osuđenih na doživotni zatvor, u zamjenu za oslobađanje svih zarobljenih izraelskih vojnika. Na kraju prve faze Izrael će osloboditi 150 zatvorenika osuđenih na doživotnu robiju, kako zahtijeva Hamas, ne dozvoljavajući Izraelu da se miješa u njihov odabir.

„Ako se to dogodi“, nastavio je, „Izrael će osloboditi sve opasne zatvorenike osuđene na doživotnu robiju povezane s Hamasom, što će ostaviti Izrael bez karte za pregovaranje u drugoj fazi. U praksi, Izrael će osloboditi sve one koji su važni Hamasu, a neće vratiti sve svoje zarobljenike, te će svi zahtjevi pokreta biti ispunjeni u prvoj fazi, osim potpunog okončanja rata.“

Protiv okupacije Rafaha, a ne i prijelaza

U drugom dijelu članka koji se odnosi na Rafah, bivši šef Izraelske vojnoobavještajne službe naveo je četiri cilja operacije Rafah:

  • povećanje operativnog pritiska na Hamas kako bi se poboljšale šanse za postizanje boljeg dogovora
  • zatvaranje granice između Egipta i Rafaha kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja Hamasu u budućnosti
  • kontrola prijelaza Rafah koja predstavlja Hamasovog gubitak suvereniteta
  • razbijanje četiri brigade u Rafahu povezane sa Brigadama al-Qassam, eliminacija njihovih vođa i članova te neutraliziranje podzemnih tunela.

Svoj stav o tome je sažeo rekavši da „u nedostatku prihvatanja sporazuma od strane Hamasa, na štetu Izraela bi bilo ostati u stagnirajućoj situaciji u kojoj smo bili, pa je pozitivno što nova energija ulazi u bitku“.

Iako je priznao neefikasnost vojnog pritiska za oslobađanje zarobljenika, smatra da „odsustvo operativnog pritiska ne poboljšava našu poziciju u postizanju sporazuma“.

Ovdje je njegovo gledište bilo u skladu sa mnogim izraelskim vojnim analitičarima, koji se protive potpunoj okupaciji Rafaha.

Hayman je rekao: „Kontrola granica Pojasa Gaze i prijelaza Rafah su dva vrlo važna postignuća, dok je aktuelno razbijanje brigada od sekundarnog značaja. To je zato što, čak i nakon njihovog razbijanja i uništenja Hamasa u Rafahu, ako ne odlučimo ​​o vlasti koja će zamijeniti izraelsku vojsku koja je tamo, moramo očekivati ​​da ćemo ponovo biti razočarani nakon što se povučemo i nakon što Hamas povrati kontrolu. Potpuno zauzimanje Rafaha ne garantuje potpunu pobjedu, a prevelika očekivanja u vezi s time nisu od pomoći.“

Diferencirani stavovi

Autor članka je iznio svoj stav o razmjeni i rekao: „Dogovori u fazama o taocima ne funkcioniraju. Moramo usvojiti koncept jednog dogovora u kojem će Izrael ponuditi potpuni prekid rata u zamjenu za oslobađanje svih talaca. A šta nakon toga? Zar nikada nećemo raditi u Gazi? Trebamo li ostaviti Hamas netaknutim i pustiti ga da izgradi svoju snagu? Po mom mišljenju, nakon 7. oktobra ne!“

Također je rezimirao svoj stav o operaciji Rafah: „Operacija u Rafahu je tek počela i nije preporučljivo govoriti o ​​njenom obimu. Ovo je operacija koja se razvija i zabranjeno je neprijatelju davati neko ubjeđenje. Izraelske snage su započele operaciju i nastavit će sve dok to bude potrebno da bi se postigli gore navedeni ciljevi prema prioritetima.“

Institut koji vodi general Amos Yadlin, bivši načelnik Generalštaba izraelske vojske i bivši šef Vojnoobavještajne službe, je institut specijalizovan za pitanja nacionalne sigurnosti kao što su: vojska, strateška pitanja, konflikt niskog intenziteta, vojna ravnoteža na Bliskom istoku i elektronsko ratovanje.

Izvor: Al Jazeera