Hamas ga podržava, a Izrael se protivi: Stavke prijedloga koji su iznijeli posrednici za prekid vatre

SAD koje zajedno s Katarom i Egiptom igraju posredničku ulogu u pregovorima, saopćile su da proučavaju odgovor Hamasa i da će o tome razgovarati sa svojim saveznicima na Bliskom istoku.

U ponedjeljak je Islamski pokret otpora (Hamas) saopćio da je pristao na sporazum o prekidu vatre u Gazi u tri faze i razmjeni talaca i zarobljenika (REUTERS/Hatem Khaled)

Očekivani sporazum o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela našao se u prvom planu regionalnih i međunarodnih zabrinutosti, dok se vode polemike o  stavovima obje strane, kao i regionalnih aktera, uz određenu dozu nejasnoće i konfuzije oko stava Izraela o dogovoru.

U ponedjeljak je Islamski pokret otpora (Hamas) saopćio da je pristao na sporazum o prekidu vatre u Gazi u tri faze i razmjeni talaca i zarobljenika, iako je izraelski zvaničnik rekao da je sporazum neprihvatljiv za Izrael zbog “ublažavanja” njegovih stavki.

Sjedinjene Američke Države, koje zajedno s Katarom i Egiptom igraju posredničku ulogu u pregovorima, saopćile su da proučavaju odgovor Hamasa i da će o tome razgovarati sa svojim saveznicima na Bliskom istoku.

Prema novinskoj agenciji Reuters, a na osnovu detalja koje su do sada objavili zvaničnici Hamasa i zvaničnik upoznat s razgovorima, sadržanih u kopiji prijedloga, sporazum na koji je Hamas pristao uključuje sljedeće:

Prva faza

  • Prekid vatre na 42 dana.
  • Hamas predaje Izraelu 33 taoca, živa ili mrtva, a za svakog taoca Izrael pušta 30 palestinske djece i žena iz izraelskih zatvora na osnovu spiskova koje je dostavio Hamas, a koji zavise od datuma njihovog ulaska u zatvore, počevši od najranijeg datuma pritvora.
  • Od prvog dana prekida vatre intenzivno ulaze dovoljne količine humanitarne pomoći, humanitarnog materijala i goriva (600 kamiona dnevno, uključujući 50 kamiona s gorivom, od kojih je 300 namijenjeno za sjever Pojasa), uključujući i gorivo neophodno za rad elektrane i trgovinske aktivnosti, zatim opremu potrebnu za uklanjanje ruševina, sanaciju i rad bolnica, domova zdravlja i pekara u svim područjima Pojasa Gaze, s tim da se to nastavlja u svim fazama sporazuma.
  • Hamas će osloboditi tri izraelska taoca trećeg dana implementacije sporazuma, a zatim oslobađa još tri taoca svakih sedam dana, dajući prednost ženama, koliko god je to moguće, uključujući civile i regrute.
  • U šestoj sedmici Hamas će osloboditi preostale civilne taoce obuhvaćene ovom fazom. S druge strane, Izrael oslobađa dogovoreni broj palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, prema spiskovima koje će Hamas dostaviti.
  • Izrael djelimično povlači svoje trupe iz Gaze i dozvoljava slobodno kretanje Palestincima s juga na sjever Gaze.
  • Prekid vojnih letova iznad Pojasa Gaze u trajanju od 10 sati dnevno i 12 sati na dan puštanja talaca i zarobljenika.
  • Trećeg dana nakon puštanja prve grupe palestinskih zatvorenika, izraelske snage će se u potpunosti povući iz ulice Al-Rashid u sjevernoj Gazi, a sve vojne lokacije će biti razmontirane.
  • 22. dana prve faze, izraelske snage će se povući iz centra Pojasa, istočno od puta Salah al-Din, u područje blizu izraelske granice.

Druga faza

  • Još jedan period od 42 dana koji uključuje sporazum o vraćanju “održivog mira” u Gazi, za koji je zvaničnik upoznat s razgovorima rekao da su se Hamas i Izrael složili kako bi se rasprava o “trajnom prekidu vatre” skinula sa stola.
  • Potpuno povlačenje većine izraelskih snaga iz Gaze.
  • Hamas oslobađa pripadnike izraelskih rezervnih snaga i neke vojnike u zamjenu da Izrael pusti Palestince iz zatvora.

Treća faza

  • Završetak razmjene posmrtnih ostataka i početak realizacije rekonstrukcije prema planu koji nadziru Katar, Egipt i Ujedinjeni narodi.
  • Prekidanje potpune opsade Pojasa Gaze.
  • Početak realizacije plana od tri do pet godina za rekonstrukciju Pojasa Gaze, koji uključuje domove, civilne objekte, infrastrukturu te kompenzaciju za sve pogođene, pod nadzorom brojnih zemalja i organizacija, među kojima su Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ujedinjeni narodi.
Izvor: Agencije