Propalestinski univerzitetski protesti od Japana do Meksika

Demonstranti su osudili zločin genocida nad palestinskim narodom, zahtijevajući čvrst stav o obavezivanju Izraela da provodi rezolucije Vijeća sigurnosti i poštuje međunarodni legitimitet.

Propalestinski studenti su istakli svoje zahtjeve ispred Univerziteta California u Barkleyu (EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

Na univerzitetima širom svijeta proširili su se propalestinski protesti sa sloganima koji traže okončanje izraelskog rata u Pojasu Gaze i prekid saradnje sa univerzitetima okupatora, pored izražavanja solidarnosti sa američkim studentima koji su izloženi represiji i maltretiranju snaga sigurnosti.

U Meksiku su deseci studenata i propalestinskih aktivista postavili šatore ispred Nezavisnog nacionalnog univerziteta u Meksiku (UNAM). Studenti su u svom protestnom kampu podigli palestinske zastave i uzvikivali slogane, poput: „Živjela slobodna Palestina“ i „Od rijeke do mora Palestina će pobijediti“. Demonstranti su postavili nekoliko zahtjeva, uključujući prekid diplomatskih i trgovinskih odnosa Meksičke vlade s Izraelom.

Globalnom studentskom pokretu podrške Palestini pridružili su se i univerziteti u Japanu: The University of Tokyo, Sophia University, Tama Art University, International Christian University i Hiroshima University.

U Kanadi su pristalice Izraela organizirali protestno okupljanje ispred glavnog ulaza na McGill univerzitet u Montrealu u znak protesta zbog kontinuiranog okupljanja propalestinskih studenata u šatorima u dvorištu univerziteta te su tražili od policije da interveniše i rastjera okupljene. Kanadska policija napravila je živi zid između demonstranata kako bi spriječila sukobe između dvije strane. Jedan broj religioznih Jevreja stali su uz propalestinske demonstrante kako bi izrazili neprihvatanje dešavanja u Gazi.

Studenti i profesori na Manchester univerzitetu u Velikoj Britaniji organizovali su protestno okupljanje u kampusu univerziteta kako bi izvršili pritisak na njegovu administraciju da prekine svoje veze s Izraelom i kompanijama za proizvodnju oružja koje izvoze u njega. Organizatori, koji su postavili šatore u univerzitetskom kampusu, rekli su da najmanje 50 studenata učestvuje u protestnom okupljanju, da su u kontaktu sa svojim kolegama u Sjedinjenim Američkim Državama i da učestvuju u protestima s ciljem zaustavljanja rata u Gazi.

Studenti sa Univerzitetskog koledža u Londonu postavili su šatore u kampusu, zahtijevajući okončanje izraelskog rata u Pojasu Gaze. Pozvali su britanske univerzitete da povuku ulaganja u kompanije koje optužuju za saučesništvo u izraelskim genocidnim zločinima nad Palestincima u Gazi. Također su pozvali na prekid svake akademske saradnje u ovoj oblasti.

Protesti su se proširili i na Švicarsku, gdje je oko stotinu studenata koji su odbili rat organiziralo protestno okupljanje u sali zgrade koja pripada Univerzitetu u Lozani. Demonstranti su tražili akademski bojkot izraelskih institucija te trenutni i trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

U Francuskoj je Institut za političke studije objavio da će danas, u petak, zatvoriti svoju glavnu zgradu u Parizu, nakon što su studentski demonstranti koji se protive agresiji na Gazu zauzeli nove zgrade u kampusu Instituta. Predstavnici studenata smatraju da je administracija Instituta odgovorna za neuspjeh pregovora, optužujući je za dvostruke standarde, uz napomenu da je obustavila saradnju sa ruskim univerzitetima u sklopu sankcija zbog rata u Ukrajini. U gradu Lille na sjeveru zemlje studentske demonstracije su se održale ispred Nacionalne škole novinarstva i Instituta za političke studije, tražeći hitan prekid vatre u Gazi.

Demonstranti su osudili zločin genocida nad palestinskim narodom, zahtijevajući čvrst stav o obavezivanju Izraela da provodi rezolucije Vijeća sigurnosti i poštuje međunarodni legitimitet. Optužili su Zapad za saučesništvo u zločinima koje čini Izrael, tražeći pravdu za palestinski narod i da im se omogući da uspostave svoju državu na svojoj zemlji. Policija je intervenisala te ih suzavcem rastjerala.

U Turskoj su studenti organizirali demonstracije u znak protesta protiv izraelskih napada na Pojas Gaze i u znak podrške propalestinskim demonstracijama u kampusima američkih univerziteta. Demonstracije su bile na Ege University u Izmiru te dva univerziteta u Istanbulu: Medipol University i Istanbul Sabahattin Zaim University.

Uhapšeni deseci ljudi

Ovi univerzitetski protesti dolaze kao produžetak protesta na oko 30 univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama tokom proteklih dana, od kojih je najistaknutiji bio na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

NBC News je od Univerziteta Columbia prenio da će kampus biti ponovo otvoren od petka ujutro, nakon što su deseci ljudi uhapšeni nakon raspršivanja protestnih okupljanja u kampusu ovog univerziteta.

Novine The New York Times objavile su da je Federalna vlada pokrenula istragu protiv Univerziteta Columbia o građanskim pravima nakon žalbe zbog tvrdnji da su propalestinski studenti maltretirani nekoliko mjeseci.

Udruženje američkih univerzitetskih profesora pozvalo je Univerzitetsko vijeće da glasa za povlačenje povjerenja u predsjednicu Univerziteta Columbia Nemat Shafik i cijelu administraciju, osuđujući Shafakino pozivanje policije da rastjera protestno okupljanje na Univerzitetu.

CNN je izvijestio da je Američko ministarstvo obrazovanja otvorilo federalnu istragu o Univerzitetu Emory u Atlanti nakon žalbe zbog neprijateljske, antiislamske i antipalestinske atmosfere u kampusu.

Uprava Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) je uz pomoć policije Cambridgea rastjerala okupljanje studenata ovog instituta ispred jedne od zgrada prvog tehničkog univerziteta u Americi i svijetu.

U Washingtonu, studenti na Univerzitetu George Washington nastavljaju protestno okupljanje osmi dan zaredom, usred iščekivanja poziva proizraelskim demonstrantima da upadnu u univerzitetski kampus u kojem se održavaju protesti.

Demonstranti strahuju da bi ovi protesti mogli izazvati sukobe i ponavljanje onoga što se dogodilo na nekim univerzitetima, posebno na Univerzitetu Columbia i Univerzitetu California, gdje su policijske snage rastjerale okupljanje pod izgovorom nasilja.

Policija Washingtona do sada se suzdržavala od ispunjavanja zahtjeva univerziteta i prisilnog rastjerivanja protestnih okupljanja, uprkos političkom pritisku s kojim se suočava, posebno od strane republikanaca u Kongresu.

Izvor: Al Jazeera i agencije