Pokret podrške Gazi se širi: Represija na Sorboni, američki studenti prkose prijetnji

Al Jazeera je došla do kopije pisma koje je Uprava Univerziteta Columbia poslala studentima koji protestuju, dajući im rok do dva sata popodne da dobrovoljno prekinu protest.

Studenti Univerziteta Columbia potvrdili su da će nastaviti proteste dok se ne ispune njihovi zahtjevi (Anadolija)

Univerzitet Columbia zaprijetio je svojim studentima koji protestuju strogim disciplinskim mjerama, dok je francuska policija ugušila studentske proteste na prestižnom Univerzitetu Sorbonne, usred širenja globalnog akademskog pokreta protiv izraelske agresije na Pojas Gaze.

Al Jazeera je došla do kopije pisma koje je Uprava Univerziteta Columbia poslala studentima koji protestuju, dajući im rok do dva sata popodne, po lokalnom vremenu, da dobrovoljno prekinu protest i potpišu obećanje da će poštovati sve univerzitetske odluke.

Kako se navodi u pismu, Uprava Univerziteta optužuje studente koji protestuju za kršenje pravila ponašanja univerziteta.

Uprava je, također, obavijestila studente koji protestuju da im je zabranjen ulazak u univerzitetski kampus, njegove objekte i imovinu.

U pismu se navodi da će univerzitet poduzeti disciplinske mjere protiv njih, ukoliko ne napuste mjesto protesta.

Odbijanje i ponuda

Rektorica Univerziteta Columbia Nemat Minouche Shafik obavijestila je u ponedjeljak o neuspjehu pregovora s propalestinskim demonstrantima.

Rekla je da organizatori protesta i predstavnici akademske zajednice nisu postigli dogovor koji bi okončao protestno sjedenje u šatorima.

Shafik je u saopćenju dodala da Univerzitet Columbia neće povući svoja ulaganja kao pomoć izraelskoj vojsci, što je veliki zahtjev demonstranata.

Ali, ponudila je i ulaganje u zdravstvo i obrazovanje u Gazi i veću transparentnost kada je riječ o direktnim ulaganjima u nekretnine univerziteta.

U odgovoru na pismo univerziteta studenti su rekli da neće prekinuti protestno sjedenje prije nego što se ispune tri njihova zahtjeva: povlačenje investicija u Izraelu, transparentnost u pogledu finansiranja univerziteta i amnestija za studente i profesore koji su podvrgnuti disciplinskim mjerama zbog svoga učešća u protestima.

Studenti Univerziteta Columbia kazali su: “Naše demonstracije u kampusu ni u jednom trenutku nisu predstavljale sigurnosnu prijetnju.”

Veliki broj studenata, profesora i posmatrača kritizirao je rektoricu Univerziteta jer je ranije pozvala policiju New Yorka u kampus kako bi ugušila proteste, što je dovelo do hapšenja više od 100 ljudi.

Studenti Univerziteta Sorbonne osudili su izraelsku agresiju na Pojas Gaze (Anadolija)

Provokacije i hapšenja

Protesti su u punoj snazi nastavljeni na Univerzitetu Columbia i na drugim američkim univerzitetima ​​tokom vikenda, a hapšenja su sve češća širom zemlje.

Studentski kamp u kome se održavaju protesti na Univerzitetu California u Los Angelesu bio je izložen kontinuiranom maltretiranju i provokacijama, od kojih je posljednja navela univerzitet da pozove gradsku policiju kako bi spriječila sukobe pristalica i protivnika protesta.

U Melburnu, u Australiji, peti dan zaredom nastavljeno je studentsko protestno okupljanje u znak solidarnosti s Gazom.

Demonstranti su podizali palestinske zastave i skandirali u znak podrške Gazi. Također su tražili prekid svih oblika saradnje s Izraelom, zbog njegove umiješanosti u genocid u Pojasu.

Policija na Sorboni

U Parizu je jedan broj studenata prestižnog Univerziteta Sorbonne pokrenuo novi protestni skup, osuđujući izraelsku agresiju na Pojas Gaze.

Studenti su iznenada postavili šatore i podigli palestinsku zastavu na univerzitetskom trgu, uzvikujući slogane podrške palestinskom narodu i tražeći okončanje okupacije i zaustavljanje kontinuiranog izraelskog nasilja.

U protestu su učestvovala tri predstavnika radikalne ljevičarske stranke Ponosna Francuska, uzvikujući “Izrael je ubica, a Sorbona saučesnik”.

Uprava Univerziteta zatvorila je svoje ulaze i spriječila ulazak i izlazak, dok je policija opkolila sjedište Univerziteta.

U ponedjeljak su francuske snage sigurnosti ušle u univerzitetski kampus kako bi rastjerale studente, nekoliko dana nakon sličnih aktivnosti kojima je svjedočio Univerzitet Sciences Po u Parizu.

Policija je izvela oko 50 demonstranata iz kampusa Sorbone, a zatim ih u grupama privela pod obezbjeđenjem, javlja dopisnik agencije France Presse.

Na slikama se vidi kako francuska policija hapsi više studenata u unutrašnjosti zgrade.

20-godišnji Remy, student historije i geografije, rekao je: “Bilo nas je oko 50 kada je policija ušla u kampus. Operacija je bila veoma nasilna jer je oko 10 ljudi povaljeno na zemlju, dok niko nije zadržan (u policiji)”.

Vladina odlučnost

Bliski francuskom premijeru Gabrielu Attalu izvještavaju da on “pozorno prati situaciju” te da je “zatražio brzu evakuaciju Sorbone”, isto “što je tražio i u slučaju Univerziteta Sciences Po u petak”.

Univerzitet je obavijestio da će “Sorbona biti zatvorena (u ponedjeljak) popodne odlukom Uprave”, uz napomenu da su “sale za predavanja ispražnjene oko podneva”. Popodne je broj demonstranata bio oko 300, opkoljeni policijom.

Studentski sindikat je pozvao na “mobilizaciju u školama sa zahtjevom za prekid vatre u Pojasu Gaze, priznanjem palestinske države i prekidom aktivnosti izraelskog naseljavanja”.

Izvor: Al Jazeera