Ukrajina izvela napad na rusku energetsku infrastrukturu

Kijev je obećao da će borbe prenijeti na ruski teritorij jer Rusija neprestano bombardira susjednu državu.

Ukrajina je pod učestalim ruskim napadima (Artem Baidala / EPA-EFE)

Ukrajina je u noći sa petka na subotu lansirala dronove na osam ruskih regija pogodivši skladište goriva i tri trafostanice, potvrdio je neimenovani ukrajinski odbrambeni izvor.

“Pogođene su najmanje tri trafostanice i skladište goriva koji su se zapalili. Meta je bila energetska infrastruktura koja snabdijeva ruski vojno-industrijski kompleks”, rekao je izvor, a prenosi Hina.

Ukrajina posljednjih sedmica sve češće napada rusku naftnu i plinsku infrastrukturu. Kijev je obećao da će borbe prenijeti na ruski teritorij jer Rusija neprestano bombardira susjednu državu.

Zajednička operacija

Napad je bio “zajednička operacija” ukrajinske sigurnosne službe SBU, vojno-obavještajne službe i oružanih snaga, rekao je izvor.

Guverner zapadne regije Smolensk rekao je da je Ukrajina u ranim jutarnjim satima u subotu lansirala dronove na “naftno i energetsko postrojenje”, dodajući da ono nije zatvoreno.

“Snage protuzračne odbrane srušile su letjelice”, rekao je guverner Vasilij Anohin. “Međutim, zbog pada dijelova letjelica zapalili su se rezervoar goriva i maziva.”

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je tokom noći presrelo 50 dronova, uključujući jedan iznad regije Smolensk, ne ulazeći u pojedinosti.

Ubijena dva civila

Kako je navedeno, 26 dronova je oboreno iznad Belgorodske oblasti, 10 iznad Brjanske oblasti, osam iznad Kurska, dva iznad Tule i po jedan iznad Smolenske, Rjazanske, Kaluške i Moskovske oblasti, prenosi RIA Novosti.

Dva civila su ubijena tokom noći u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u napadu ukrajinske bespilotne letjelice, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, dvije osobe su poginule kada se zapalila privatna kuća u okrugu Grajvoronski nakon što su bespilotne letjelice ispustile dvije eksplozivne naprave.

Ukrajinski napad dronovima zaustavljen je u Smolenskoj oblasti, a usljed pada dijelova letjelice došlo je do požara na objektu energetskog kompleksa, izjavio je načelnik oblasti Vasilij Anohin.

On je precizirao da je oko dva sata ujutro, u Kardimovskom okrugu, došlo do pokušaja napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na objekt energetskog kompleksa i da se usljed pada dijelova letjelice zapalio kontejner sa gorivom.

Ranije u toku noći, usljed eksplozije drona, oštećena je energetska infrastruktura u Malojaroslaveckom okrugu Kaluške oblasti.

Pogođeno skladište žitarica u Odesi

Ruski projektili pogodili su luku Pivdenji u jugoistočnoj ukrajinskoj regiji Odesa u petak, uništivši skladišna postrojenja i hranu u njima, rekli su predsjednik Volodimir Zelenski i drugi dužnosnici, prenosi Hina.

“Projektili su pogodili morsku luku Pivdenji. Nekoliko projektila pogodilo je lučka postrojenja, ne samo ukrajinska nego i ona od Singapura”, rekao je Zelenski u svome virtuelnom obraćanju Vijeću NATO-Ukrajina.

Ukrajinsko ministarstvo obnove reklo je na Telegramu da je udar “uništio skladišta i poljoprivredna dobra koja su bila namijenjena za izvoz u Aziju i Afriku”.

Regionalni guverner rekao je da je jedna osoba ranjena u napadu, dok je ukrajinska južna vojna komanda rekla da je napad prouzročio požare.

Zelenski upozorio Globalni jug

Zelenski je na X-u napisao da je napad “dio namjerne ruske strategije” nanošenja štete Ukrajini i zemljama koje se oslanjaju na izvoz hrane.

“Dragi partneri Globalnog juga, ovo je istinski ruski odnos prema vama, vašoj sigurnosti hrane i vašem blagostanju”, napisao je.

“Rusija je voljna naškoditi ljudima u vašim zemljama kako bi postigla svoj nenormalni cilj uništenja naše zemlje pod svaku cijenu.”

Ukrajina mjesecima apelira na zemlje Afrike, Južne Amerike i Azije s kojima Rusija ima dugotrajnije odnose da čvršće podrže poziciju Kijeva.

Ukrajinska lučka infrastruktura pod učestalim je ruskim napadima otkad se Rusija prošlo ljeto povukla iz UN-ova sporazuma koji je garantirao siguran izvoz ukrajinskih žitarica. Kijev je otad uspostavio svoj pomorski koridor.

Rusija također od nedavno za napade na ukrajinske južne regije sve učestalije koristi balističke projektile koje je teže presresti.

SAD bi odmah poslale Ukrajini oružje

Sjedinjene Američke Države poslale bi pošiljke oružja Ukrajini “odmah” ako se odobri zahtjev za finansiranje pomoći Ukrajini u odbijanju ruskih osvajača, rekla je novinarima u petak sekretarka Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Izgleda da će čelnik Predstavničkog Zastupničkog doma američkog Kongresa republikanac Mike Johnson ovog vikenda progurati prijedlog zakona o pomoći Kijevu, Izraelu i drugim saveznicima u iznosu od 95 milijardi dolara, uprkos buri protesta tvrdokornih republikanaca koji bi mogli dovesti do pokušaja njegovog rušenja.

Zakonodavni paket vrijedan 95 milijardi dolara kojim se pruža pomoć Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifiku, u petak je, uoči konačnog glasanja u subotu, u Zastupničkom domu prošao proceduralno glasanje širokom dvostranačkom većinom, nadvladavši tvrdokorno republikansko protivljenje koje ga je mjesecima zadržavalo.

Zakonodavni prijedlog je u proceduralnom glasanju dobio podršku 316 zastupnika spram 94 s većom podrškom demokrata nego republikanaca koji imaju tijesnu većinu što ukazuje da bi ga u konačnici mogla podržati većina zastupnika.

Izvor: Agencije