Japan uvjerava Kinu da je ispuštanje radioaktivne vode u Tihi okean sigurno

Ispuštanja se suočavaju s velikim protivljenjem ribarske industrije i susjednih zemalja, naročito Kine koja je ranije zabranila uvoz japanskih morskih plodova.

Rezervoari zauzimaju mnogo prostora u kompleksu elektrane (EPA-EFE/Jiji Press Japan)

Japanska vlada je saopštila da su njeni stručnjaci razgovarali u Kini sa svojim tamošnjim kolegama kako bi pokušali ublažiti zabrinutost Pekinga zbog ispuštanja prečišćene radioaktivne otpadne vode iz razorene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi u Tihi okean.

U saopštenju Japanskog ministarstva vanjskih poslova se navodi da su njihovi zvaničnici tokom razgovora u subotu u kineskom gradu Dalianu pružili “naučno objašnjenje” u vezi s tim kako su ispuštanja prečišćene radioaktivne vode sigurna i obavljena u skladu s ranijim planovima, prenosi Beta.

Stručnjaci su razmijenili mišljenja o “tehničkim pitanjima” u vezi sa ispuštanjem, rekao je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova pod uslovom da ostane anoniman.

Isti zvaničnik je odbio dati bilo kakve druge detalje, uključujući stav kineske strane, kao i je li međusobno neslaganje smanjeno.

Sastanak je uslijedio neposredno nakon posjete šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Mariana Grossija elektrani sredinom marta, čime je potvrđeno da su ispuštanja, koja su u toku, sigurno obavljena.

Protivljenje susjeda

Ispuštanja se suočavaju s velikim protivljenjem ribarske industrije i susjednih zemalja, naročito Kine koja je ranije zabranila uvoz japanskih morskih plodova.

Nuklearna elektrana Fukushima pretrpjela je znatnu štetu tokom zemljotresa i cunamija 2011. godine kada je oštećena funkcija napajanja i hlađenja reaktora, izazivajući topljenje tri reaktora i uzrokujući akumulaciju velikih količina radioaktivne otpadne vode.

Poslije više od decenije skladištenja u rezervoarima koji zauzimaju mnogo prostora u kompleksu elektrana je 24. augusta počela ispuštati vodu nakon što je bar jednom tretirala i razblažila morskom vodom, čime je počeo proces koji se očekuje da će trajati decenijama.

Japanski premijer Fumio Kishida i kineski predsjednik Xi Jinping su na samitu u novembru dogovorili da održe naučne razgovore između stručnjaka i od tada je održan niz neformalnih sastanaka. Saopštenje Japanskog ministarstva vanjskih poslova bilo je prvo javno priznanje razgovora.

Izvor: Agencije