‘Doslovno bilo ko drugi’ u američkoj predsjedničkoj utrci

Učitelj matematike iz Texasa promijenio je ime u Literally Anybody Else i najavio kandidaturu na izborima.

Else je na društvenim mrežama rekao da se natječe kako bi potaknuo Republikansku i Demokratsku stranku na bolji rad (Facebook/Literally Anybody Else for President 2024)

Muškarac iz američke savezne države Texas promijenio je ime u “Literally Anybody Else” (Doslovno bilo ko drugi) te najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024. godine, prenose američki mediji.

Else je objavio svoju vozačku dozvolu na stranici svoje predizborne kampanje na Facebooku, dokazavši time da je zaista promijenio svoje ime u “Literally Anybody Else”.

Else se ranije zvao Dustin Ebey, radi kao učitelj matematike na području grada Fort Worth i vojni je veteran, prenosi Hina.

Poštu prima u gradu North Richland Hills u Texasu, gdje će smjestiti svoju kampanju, a predizborni štab “dolazi uskoro”, prema Elseovoj internetskoj stranici.

“Amerika ne bi trebala zaglaviti u izboru između ‘Kralja dugova’ (što je Trump sam izjavio) i 81-godišnjaka”, stoji na stranici.

To se odnosi na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i trenutnog predsjednika Joea Bidena, koji su osvojili nominacije svojih stranaka.

Treba prikupiti 113.151 potpis samo u Texasu

Međutim, najaviti kandidaturu za predsjedničke izbore je jednostavno, no nešto je složenije zaista se pojaviti na glasačkim listićima. Else treba prikupiti 113.151 potpis registriranih glasača u Texasu koji nisu glasali na predizborima ranije ovog mjeseca, i to samo u toj saveznoj državi.

Svaka savezna država ima drugačije uslove za službenu kandidaturu.

No, Else bi se mogao prijaviti kao takozvani “write-in” kandidat, tako da njegovo ime ne bude na glasačkim listićima, ali ga birači i dalje mogu dopisati te na taj način glasati za njega.

Dok nezavisni kandidat nikada nije pobijedio na američki predsjedničkim izborima, Else je na društvenim mrežama rekao da se natječe kako bi potaknuo Republikansku i Demokratsku stranku na bolji rad.

“Želim poslati poruku Washingtonu koja kaže: ‘Hej, od 300 miliona ljudi, mogli ste odabrati bolje (kandidate)'”, rekao je Else na TikToku, misleći na Trumpa i Bidena.

Izvor: Agencije