Italijanski parlament odobrio nastavak slanja oružja Ukrajini

Sadržaj paketa italijanske pomoći Ukrajini u oružju je povjerljiv, međutim mediji spekulišu da bi pošiljke mogle sadržavati protivavionske sisteme i opremu protiv bespilotnih letjelica.

Finansijske potrebe Ukrajine rastu iz dana u dan dok se njen rat s Rusijom uvlači u treću godinu (Reuters)

Donji dom italijanskog parlamenta odobrio je vladinu odluku da produži podršku u oružje Ukrajini do 31. decembra, objavili su lokalni mediji u četvrtak.

“Vladin dekret, koji je Senat već odobrio u januaru, usvojen je sa 218 glasova ‘za’ i 42 ‘protiv'“, navodi državna novinska agencija ANSA.

Sadržaj paketa italijanske pomoći Ukrajini u oružju je povjerljiv. Međutim, u nedavnim medijskim izvještajima navodi se da bi pošiljke mogle sadržavati protivavionske sisteme ili municiju i opremu protiv bespilotnih letjelica koje je zatražila Ukrajina.

Italija je također u prethodnim paketima naoružanja, od februara 2022. godine slala Ukrajini teško naoružanje, uključujući samohodne artiljerijske sisteme, moderne sisteme protivzračne odbrane, protivtenkovske rakete i ogromne količine municije različitih kalibara.

Potrebe Kijeva rastu iz dana u dan

Pošto finansijske potrebe Ukrajine rastu iz dana u dan dok se njen rat s Rusijom uvlači u treću godinu, zapadne zemlje, a posebno Evropa, suočavaju se s neugodnom istinom da se iz toga neće lako izvući.

Evropska unija mislila je da se može osloniti barem na Sjedinjene Američke Države i da će ta zemlja dati značajan doprinos da se Ukrajinu održi na životu.

Ali, kako je to opisao portal Politico, nesposobnost predsjednika Joea Bidena da progura paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara u Kongresu ne samo da ostavlja ratom razorenu zemlju na cjedilu, već je možda i predznak onoga što bi predsjedništvo Donalda Trumpa moglo donijeti.

Izvor: Agencije