Potpredsjednik Evropske komisije: Antisemitizam i islamofobija eksplodirali od 7. oktobra

Evropska unija od napada Hamasa na Izrael svjedoči porastu antisemitskih i antimuslimanskih incidenata, rekao je Margaritis Schinas.

Od 7. oktobra s užasom svjedočimo porastu antisemitskih i antimuslimanskih incidenata, reko je Margaritis Schinas (Reuters)

Evropska unija od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra svjedoči “porastu antisemitskih i antimuslimanskih incidenata”, kazao je u Evropskom parlamentu potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

“Od 7. oktobra s užasom svjedočimo porastu antisemitskih i antimuslimanskih incidenata”, kazao je Schinas u raspravi naslovljenoj “potreba za borbom protiv porasta antisemitizma i mržnje prema muslimanima”.

Kao neke od incidenata naveo je “molotovljeve koktele bačene na sinagoge, Davidove zvijezde iscrtane po stambenim zgradama, uništene jevrejske radnje, svastike i antimuslimanske uvrede na džamijama i kućama”.

‘Nedvosmislena osuda djela iz mržnje’

Komesar Schinas, čiji je portfolio promicanje evropskog načina života, kazao je da su antisemitizam i islamofobija “eksplodirali” na internetu.

“Svi moramo nedvosmisleno osuditi ta djela iz mržnje”, istaknuo je Schinas, prenijela je Hina.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo napad na južni dio Izraela, prilikom čega je ubio oko 1.400 ljudi, te zarobio više od 250.

Izrael je odgovorio žestokom napadima i kopnenom invazijom na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više od 27 hiljadi ljudi.

Izvor: Agencije