Najmanje 22 poginulih uoči izbora u Pakistanu

Dvije eksplozije dogodile su se nedaleko od ureda kandidata na izborima u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan.

Izbori u Pakistanu bit će održani u vrijeme povećanog broja napada posljednjih mjeseci (Reuters)

Najmanje 22 osobe su poginule u dvije eksplozije koje su se danas dogodile nedaleko od ureda kandidata na izborima u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na navode zvaničnika i ukazuje kako ovo pojačava zabrinutost za sigurnost uoči sutrašnjih izbora u toj azijskoj državi.

Izbori u Pakistanu bit će održani u vrijeme povećanog broja napada posljednjih mjeseci, kao i zatvaranja Imrana Khana, pobjednika na prošlim izborima, uprkos ekonomskoj krizi i drugim problemima s kojima se suočava ta država s nuklearnim arsenalom.

Prvi napad, u kojem je poginulo 12 osoba, dogodio se kod ureda nezavisnog kandidata u distriktu Pishin i za njega se tvrdi da je riječ o improviziranoj eksplozivnoj napravi zakačenoj na motocikl. Druga eksplozija se dogodila u Qilla Saifullahu, nedaleko od granice s Afganistanom Mjesto napada je ured vjerske stranke Jamiat Ulema Islam (JUI) koja je i ranije bila meta napada.

Khanovi pozivi glasačima

U drugom napadu je poginulo najmanje deset osoba, kako je rekao vršitelj dužnosti pokrajinskog ministra informiranja Jan Achakzai.

Reuters navodi kako nije jasno ko stoji iza napada, a nekoliko grupa, među kojima su pakistanski talibani i separatistička grupa iz Balučistana protive se pakistanskoj državi i vršili su napade u posljednjim mjesecima.

Iz bolnice Khanzai, koja se nalazi nedaleko od mjesta napada u Pishinu, objavljeno je kako je 12 osoba poginulo i da ih je dvostruko više ranjeno.

Napadi se dešavaju u vrijeme okončanja kampanja političkih stranaka. Zatvoreni bivši premijer Khan ranije je pozvao svoje pristalice da čekaju ispred birališta nakon glasanja, a Reuters navodi kako bi to moglo povećati tenzije zbog, kako kažu Khanove pristalice, udara na njega uz pomoć vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije