Rusko tužilaštvo traži gotovo tri godine zatvora za aktivistu Orlova

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak kako je značajno proširilo listu zvaničnika i političara Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Konačna presuda i kazna Olegu Orlevu bit će objavljeni u utorak (Yuri Kochetkov/EPA-EFE)

Rusko tužlilaštvo zatražilo je kaznu zatvora od dvije godine i 11 mjeseci za aktivistu za ljudska prava Olega Orlova, kojem se sudi zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga, objavila je organizacija za ljudska prava Memorial.

Orlov, 70-godišnjak, više je od dva desetljeća bio jedan od vođa Memoriala, koji je 2022. godine dobio Nobelovu nagradu za mir nakon što je u Rusiji zabranjen i raspušten, podsjeća Hina, pozivajući se na navode Reutersa.

Okružni sud prošle ga je godine kaznio novčanom kaznom od 150.000 rublja (1.616 američkih dolara), što je relativno blaga kazna za kritičara rata u Ukrajini zbog njegove dobi i zdravlja, nakon što je napisao članak u kojem je tvrdio da je Rusija pod Vladimirom Putinom utonula u fašizam.

Orlov se na tu presudu žalio pa je određeno ponavljanje suđenja, a tužioci su zatražili tri godine zatvora optuživši ga za “političku mržnju prema Rusiji”, što je on negirao.

Izricanje konačne presude i kazna bit će objavljeni danas, najavio je ranije Memorial.

Rusija nastavlja s uvođenjem sankcija

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak kako je značajno proširilo listu zvaničnika i političara Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na posljednju rundu sankcija evropskog bloka.

Rusija je proširila listu sankcioniranih zvaničnika Evropske unije kao odgovor na 13. paket sankcija EU-a protiv Rusije koji se odnosi na gotovo 200 osoba ili entiteta koji podržavaju rat u Ukrajini, prenosi Tanjug. Između ostalog, Rusija je tokom ovog mjeseca uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz vrhunskih akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da demoniziraju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini.

Izvor: Agencije