UNCTAD: Tranzit kroz Suecki kanal gotovo prepolovljen

Kroz Suec je u januaru prošlo 1.338 brodova, navodi UNCTAD, za 42 posto manje nego u maju.

Lani je kroz Suecki kanal prošlo 22 posto robe koja se transportira od prodavača do kupaca morem, navodi UNCTAD (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Brodski promet kroz Suecki kanal smanjio se u januaru za 42 posto u odnosu na najprometniji mjesec u 2023. godini zbog učestalih napada na brodove u Crvenom moru, objavio je UNCTAD.

Kroz Suec je u januaru prošlo 1.338 brodova, navodi UNCTAD, za 42 posto manje nego u maju, prenosi Hina.

Isti postotni pad bilježio je i promet kroz Panamski kanal zbog suše koja je snizila nivo vode, ističu, napominjući ipak da se tranzit kroz Suecki kanal smanjivao pretežno u posljednja dva mjeseca dok se u Panamskom kanalu smanjuje već dvije godine.

Jemenski pokret Husi, odnosno Ansar Allah, napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, zahtijevajući obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija uzvratili su napadima na mete u Jemenu, a pokret je odgovorio uvrštavanjem na popis meta američkih i britanskih brodova.

Rizik od napada

Zbog rizika od napada brojni komercijalni brodovi sada zaobilaze Crveno more i plove oko Rta dobre nade, navodi UNCTAD, ističući da je do sredine februara na zaobilaznu rutu preusmjereno 586 kontejnerskih brodova, uz pad obim tereta u tranzitu kroz Suecki kanal za 82 posto.

U takvim su uvjetima prosječne vozarine u kontejnerskom prevozu na ruti Šangaj-Evropa na početku februara bile tri i po puta veće nego na početku decembra, navodi UNCTAD, uz veliku razliku među kategorijama robe. Najviše je poskupio prevoz potrošačkih i industrijskih dobara.

Lani je kroz Suecki kanal prošlo 22 posto robe koja se transportira od prodavača do kupaca morem, navodi UNCTAD, ističući da bi dugotrajni poremećaji u tranzitu, posebno u kontejnerskom prijevozu, mogli direktno ugroziti nabavne lance.

To bi moglo dovesti do kašnjenja pošiljki i većih troškova i raspiriti inflaciju, naglašavaju.

“Vozarine u kontejnerskom prevozu trenutno su otprilike upola niže od maksimuma u COVID krizi, ali povećanje logističkih troškova kroz duže vremensko razdoblje može potaknuti inflaciju, kao što je bio slučaj u razdoblju logističkih zastoja u 2021/2022”, ističu.

Izvor: Agencije