Međunarodna istraga: ISIL koristio otrovni plin u napadu u Siriji

U izvještaju se navodi da je tim međunarodnih istražitelja otkrio da je iperit korišten tokom napada 1. septembra 2015. godine, kada je grupa Islamska država Irak i Levant napala grad Marea.

Prethodni izvještaji istog tima su smatrali da su snage sirijske vlade u Damasku odgovorne za upotrebu hemijskog oružja pet puta u tri različita grada u Siriji tokom 2017. i 2018. godine (REUTERS/Badi Khlif)

U izvještaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) objavljenom u četvrtak navodi se da je njena istraga napada iz 2015. godine u Siriji našla “dovoljno dokaza da vjeruje” da je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koristila otrovni plin iperit.

U izvještaju se navodi da je tim međunarodnih istražitelja otkrio da je iperit korišten tokom napada 1. septembra 2015. godine, kada je grupa Islamska država Irak i Levant napala grad Marea koji se nalazi na gotovo 25 kilometara sjeverno od Halepa, prenosi Beta.

Istraga je utvrdila da je “granata sa hemijskim punjenjem ispaljena sa položaja koje je držala grupa Islamska država Irak i Levant, i da nijedna druga grupa osim nje nije imala načina, motiva i sposobnosti da upotrebi plin tokom borbi u Marei”.

‘Mračno podsjećanje’

U izvještaju se tvrdi da je 11 osoba iskusilo “simptome slične onima koji se dobijaju nakon izlaganja otrovnom plinu”.

Izvršni direktor OPCW-a Fernando Arias je rekao da ovo predstavlja “mračno podsjećanje međunarodnoj zajednici da su nedržavni akteri poput ISIL-a razvili kapacitet i volju da koriste hemijsko oružje”.

Prethodni izvještaji istog tima su smatrali da su snage sirijske vlade u Damasku odgovorne za upotrebu hemijskog oružja pet puta u tri različita grada u Siriji tokom 2017. i 2018. godine.

Tim je osnovan 2018. godine da zamjeni Zajednički istražni mehanizam Ujedinjenih naroda – OPCW, koji je raspušten kada je Rusija stavila veto na rezoluciju o produženju njenog mandata 2017. godine.

Izvor: Agencije