Južnoafrička Republika na saslušanju pred ICJ-om: Izraelski apartheid mora prestati

Međunarodni sud pravde će saslušati 52 zemlje o legalnosti izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Palestinsko dijete čeka da primi hranu koju kuha dobrotvorna kuhinja u Rafahu u Pojasu Gaze, gdje vlada nestašica hrane uzrokovana izraelskim ratom i opsadom teritorija (Mohammed Salem/Reuters)

Južnoafrička Republika rekla je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu da je Izrael odgovoran za apartheid nad Palestincima i da je njegova okupacija “inherentno i temeljno nezakonita”.

Južnoafrički predstavnici otvorili su u utorak drugi dan saslušanja pred ICJ-om i govorili o zahtjevu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda za neobavezujućim savjetodavnim mišljenjem o legalnosti izraelske politike na okupiranim palestinskim teritorijima.

“Mi kao Južnoafrikanci vidimo, čujemo i osjećamo u svojoj srži neljudsku diskriminatornu politiku i praksu izraelskog režima kao još ekstremniji oblik apartheida koji je institucionaliziran protiv crnaca…”, rekao je Vusimuzi Madonsela, južnoafrički ambasador u Nizozemskoj, gdje je sjedište ICJ-a.

“Jasno je da se izraelska nezakonita okupacija također provodi zločinom apartheida. Ne razlikuje se od doseljeničkog kolonijalizma. Izraelski apartheid mora okončati”, rekao je Madonsela.

Dodao je da Južnoafrička Republika ima “posebnu obavezu” prozvati apartheid gdje god se dogodi i osigurati da se “odmah okonča”.

Južnoafrička Republika, koja ima dugu historiju podrške Palestincima i uspoređivala je palestinsku borbu sa svojom historijom pod sistemom apartheida, pokrenula je odvojeni slučaj pred ICJ-om optužujući Izrael za “‘genocid” u bombardiranju Gaze.

Više od 50 zemalja treba pred ICJ-om iznijeti argumente o pravnim implikacijama izraelske okupacije.

U utorak su svoje stavove iznijeli predstavnici Alžira, Saudijske Arabije, Nizozemske, Bangladeša, Belgije, Belizea, Bolivije, Brazila i Čilea.

Od vijeća koje čini 15 sudija zatraženo je da preispita izraelsku “okupaciju, naseljavanje i aneksiju, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalema, te diskriminirajuće zakone i mjere”.

Izrael odbacuje sudske odluke

Izrael je nastavio s izgradnjom ilegalnih naselja diljem okupirane Zapadne obale, gdje sada živi više od 500.000 jevrejskih doseljenika i tri miliona Palestinaca.

Izraelski doseljenici postali su sve nasilniji. Njihovo djelovanje osudili su svjetski čelnici, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci, dok Izrael napada Gazu.

Južnoafrički predstavnik Pieter Andreas Stemmet rekao je sudu da su naselja proširila “privremenu prirodu okupacije u trajnu situaciju kršeći palestinsko pravo na samoodređenje”.

U ponedjeljak su palestinski predstavnici zatražili od najvišeg suda UN-a da okupaciju proglasi nezakonitom. Rekli su da bi takvo savjetodavno mišljenje moglo doprinijeti rješenju s dvije države [Palestina i Izrael] i trajnom miru.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad Malki pozvao je sud u emotivnom govoru da palestinsku djecu tretira kao djecu, dodajući da “identitet grupe kojoj pripadamo ne umanjuje ljudska prava na koja svi imamo pravo”.

Izrael je odbio prisustvovati saslušanjima i rekao je u pisanom saopćenju da bi savjetodavno mišljenje bilo štetno za postizanje dogovora s Palestincima, iako izraelski premijer Benjamin Netanyahu stalno odbija ideju o palestinskoj državi.

U ponedjeljak je Netanyahu rekao da Izrael ne priznaje legitimitet rasprava u ICJ-u, nazivajući slučaj “dijelom palestinskog pokušaja da diktiraju rezultate političkog sporazuma bez pregovora”.

Dok se očekuje da će sudijama trebati oko šest mjeseci da daju mišljenje o slučaju, politički analitičar Gideon Levy rekao je za Al Jazeeru kako se “boji” da će slučaj ICJ-a imati mali utjecaj na izraelsku politiku, ali to “puno ovisi o međunarodnoj zajednici” .

“Jedino je pitanje hoće li svijet moći preći s predbacivanja i osude na djela”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije