SAD pokrenuo osvetničke udare nakon pogibije američkih vojnika u Jordanu

SAD je upozorio da će uzvratiti napad na ciljeve povezane s Iranom nakon što su tri američka vojnika poginula u nedjelju.

Američki avion polijeće kako bi izveo zračne napade na vojne ciljeve na Bliskom istoku [Reuters]

Vojska Sjedinjenih Američkih Država pokrenula je zračne napade na ciljeve u Siriji i Iraku, u prvoj odmazdi za napad dronom u kojem su poginula tri vojnika u udaljenoj američkoj bazi u Jordanu, potvrdili su američki zvaničnici nakon medijskih natpisa.

Američki vojni izvori rekli su da je sedam lokacija između Iraka i Sirije bilo meta napada u petak, javila je novinarka Al Jazeere Rosiland Jordan, pozivajući se na zvaničnike Pentagona.

Bidenova potvrda

Reuters javlja kako su izvedeni udari na više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji, povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom i paravojnim formacijama koje ona podržava, saopćila je američka vojska.

Ova agencija dodaje kako se vjeruje da su večerašnji udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad na američke vojnike.

Udare je potom potvrdio i Biden, kazavši kako su snage američke vojske napale lokacije u Iraku i Siriji koje koristi Iranska Revolucionarna Garda i grupe povezane s njom za napade na pripadnike armije SAD-a.

On je dodao, kako prenosi Reuters, kako je ovo početak američkog odgovora koji će biti nastavljen “u vrijeme i na mjestu koje mi odaberemo”, te kako “SAD ne traži sukob na Bliskom istoku niti bilo gdje na svijetu”.

“Ali, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti”, navodi se u saopćenju američkog predsjednika.

Reakcija Iraka

Glasnogovornik iračke vojske nakon napada je potvrdio kako su na meti američkih zračnih udara bila iračka granična područja, prenosi Reuters.

On je dodao kako udari SAD-a “predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, predstavljaju prijetnju koja bi Irak i regiju mogla dovesti do strašnih posljedica”.

Sirijski mediji, na koje se poziva Al Jazeera Arabic, javljaju kako je poginulo najmanje 10 “savezničkih boraca” u američkim udarima, dok ih je 18 ranjeno, dok kurdsko-sirijski mediji navode kako su ubijeni Iračani.

Kada je riječ o Siriji, dalje se navodi na AJA, udari su zabilježeni u gradovima Al-Mayadeen i Al-Bukamal, istočno od guvernorata Deir ez-Zor Governorate kod sirijsko-iračke granice.

Izvor AJA iz Iraka javlja kako je na meti, između ostalih lokacija, bilo sjedište Jedinica narodne mobilizacije u distriktu Al-Qaim, na granici sa Sirijom.

Napad na bazu

Tri američka vojnika su poginula, a oko 40 ih je ranjeno u nedjelju u napadu bespilotnom letjelicom nedaleko od jordansko-sirijske granice.

Islamski otpor u Iraku, koalicija oružanih grupa povezanih s Iranom, preuzeo je odgovornost za napad dronom.

Predsjednik SAD-a Joe Biden i drugi najviši američki čelnici danima upozoravaju da će SAD uzvratiti udarac i jasno su stavili do znanja da to neće biti samo jedan udarac, već da će to biti “odgovor na više nivoa” tokom vremena.

Iako američki napadi nisu ciljali nijednu lokaciju unutar Irana, oni će vjerovatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca starog rata Izraela s palestinskom grupom Hamas u Gazi.

Sirija: Američka agresija

Američka vojska je u saopćenju navela kako su napadi pogodili komandne i kontrolne centre, objekte za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica, kao i objekte za logistiku i lanac opskrbe municijom.

U udarima je pogođeno više od 85 ciljeva s više od 125 projektila, navodi Reuters.

U četvrtak je SAD navodno odobrio osvetničke napade na ciljeve povezane s Iranom u Iraku i Siriji, prenijeli su mediji.

U međuvremenu su sirijski državni mediji objavili da je “američka agresija” na brojna mjesta u pustinjskim područjima Sirije i sirijskoj i iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama.

Izvor: Al Jazeera