Bivši doušnik FBI-ja optužen za laganje o ulozi Bidenovih sa poslovima u Ukrajini

Alexander Smirnov optužen je zbog tvrdnji da su Joe i Hunter Biden primili mito od kijevske kompanije Burisma.

Specijalni tužilac Ministarstva pravosuđa SAD-a vodi istragu protiv Huntera Bidena [Jose Luis Magana/AP Photo]

Bivši doušnik FBI-ja Alexander Smirnov optužen je da je lagao o vezama između američkog predsjednika Joea Bidena, njegovog sina Huntera i ukrajinske energetske kompanije. Suočava se s optužbama zbog navoda da su Joe i Hunter Biden primali mito od kijevske Burisme.

David Weiss, specijalni advokat koji vodi krivičnu istragu protiv Huntera Bidena, rekao je kako je velika porota optužila Smirnova za “kreiranje lažnog i fiktivnog zapisa”.

Weiss je izjavio da je 43-godišnji Smirnov uhapšen na međunarodnom aerodromu Harry Reid u Las Vegasu, u Nevadi, nakon što se vratio u Sjedinjene Američke Države iz inostranstva.

Zatvorska kazna do 25 godina

Ako bude proglašen krivim, Smirnov bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom do 25 godina.

“Uprkos ponovljenim upozorenjima da FBI-u mora dati istinite informacije, a ne izmišljati dokaze, optuženi je dao lažne, pogrdne informacije” o Bidenovim”, navode tužioci u optužnici podignutoj u saveznom sudu.

Smirnov je naveo da je Hunter Biden, koji je sjedio u upravnom odboru kijevske Burisme, koristio ime svog oca kako bi od kompanije tražio milione dolara mita. Smirnov je poručio FBI-u da su rukovodioci Burisme rekli da su angažovali Huntera Bidena da ih “zaštiti od svih vrsta nevolja preko svog oca” i da su Hunteru i njegovom ocu platili po pet miliona dolara 2015. ili 2016. godine, navodi se dalje u optužnici.

Optužnica protiv Smirnova potkopava tvrdnje republikanaca u Kongresu da je američki predsjednik korumpiran i da je zarađivao na poslovima svog sina u Ukrajini. Optužbe protiv Huntera Bidena postale su aktualne u Kongresu tokom ljeta jer su republikanci zahtijevali od FBI-ja da objavi dokument s optužbama dok se provodi istraga o Bidenu i njegovoj porodici. Ostalo je nejasno jesu li takve optužbe protiv Bidena istinite.

Advokat Huntera Bidena, Abbe Lowell, kaže kako je optužnica potvrdila višemjesečna upozorenja da se “republikanci upuštaju u teorije zavjere koje podstiču ljudi s političkim ciljevima.”

Tužioci ističu da je Smirnov imao kontakt s rukovodiocima Burisme, ali da je to bilo samo rutinski. Naglašavaju da se kontakt dogodio 2017. godine, nakon što su tadašnji američki predsjednik Barack Obama i njegov potpredsjednik Biden, otišli s položaja.

U to vrijeme Joe Biden nije mogao djelovati na politiku u SAD-u, zaključili su tužioci.

Izvor: Agencije