Bivši izraelski general: Egipat bi mogao postati nezaustavljivi neprijatelj Izraela

Odlukom o prekidu mira, Egipat će postati neprijateljska država, a mi nemamo niti jednu brigadu koja će se sukobiti s egipatskom vojskom, rekao je Yitzhak Brick.

Egipatski tenkovi u blizini granice Egipta sa Gazom (AFP)

U programu izraelskog radia 103FM o napretku borbe u Pojasu Gaze i slabljenju Islamskog pokreta otpora Hamas, penzionisani izraelski general Yitzhak Brick rekao je da Egipat godinama gradi autoputeve do Sinaja, a cilj je da stigne do Izraela.

List The Jerusalem Post prenio je dio onoga o čemu se govorilo u programu. Voditelj programa Ariel Segal, nakon što je spomenuo da šef Mossada formulira izraelski odgovor na prijedloge posrednika, rekao je da se smanjuje sposobnost izraelske vojske da se bori protiv Hamasa, stepen operativnih grešaka raste, a pritisak porodica talaca na vladu nije uspio.

Yitzhak Brick je na to dodao da se Hamas i dalje osjeća veoma jakim i da ne želi postići dogovor o taocima, da ima vremena jer “mi nismo blizu slabljenja njegovih sposobnosti, Hamas će nastaviti postojati”.

Problem s Egiptom

Osvrćući se na borbe u koridoru Philadelphia i u Rafahu, Brick je rekao da svi znaju da ispod koridora postoje putevi koji dolaze sa Sinaja te da izraelska vojska nije ostala duž ovog koridora, iako je imala mogućnost, jer bi to prouzrokovalo mnoge žrtve, pa se Izrael nadao da će Egipćani to učiniti.

Ali sada postoji veliki problem sa Egiptom, kaže bivši general, oni za to nisu spremni i ne slažu se da mi to radimo sa ove strane koridora. Prijeti da će, ako počnemo da radimo ono što će dovesti do prelaska velikog broja ljudi na Sinaj, prekinuti mir.

“Egipat, iako je siromašna zemlja, danas ima najjaču vojsku na Bliskom istoku sa oko 4.000 tenkova, stotine najnaprednijih aviona te jednu od najboljih mornarica koje postoje. Također, godinama gradi autoputeve do Sinaja. Ne grade vojsku ni za jednu stranu. To znači da će, donošenjem odluke o prekidu mira, Egipat postati neprijateljska država, a mi nemamo niti jednu brigadu koja će se sukobiti s egipatskom vojskom”, rekao je Brick na kraju.

Izvor: Agencije