U novim udarima na Huse SAD napao kontrolnu stanicu za dronove

Pobunjenička grupa koja se povezuje s Iranom najavila je nove napade na američke i britanske ratne brodove.

Naoružane pristalice jemenskih Husa na skupu solidarnosti s palestinskom grupom Hamas, u jemenskoj prijestonici Sana'i 29. januara 2024. (Mohammed Huwais/AFP)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je nove napade na deset dronova koji pripadaju Husima u Jemenu kao i na kontrolni centar nakon što je ta grupa napala američki trgovački brod u Adenskom zaljevu.

U četvrtak su američke snage gađale “kontrolnu stanicu za bespilotne letjelice Husa kao i deset jednosmjernih dronova” koji su “predstavljali neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji”, saopštila je Centralna komanda američke vojske (CENTCOM).

“Ova akcija će zaštititi slobodu plovidbe i učiniti međunarodne vode sigurnijim za brodove američke mornarice i trgovačke brodove”, dodaje se.

Grupa je u srijedu izjavila da su svi američki i britanski ratni brodovi koji učestvuju u “agresiji” na Jemen mete, pojačavajući zabrinutost zbog eskalacije napetosti u regiji kao i povećanog poremećaja svjetske trgovine.

CENTCOM je ranije rekao da je USS Carney oborio protubrodsku balističku raketu koju su ispalili Husi i tri iranska drona, nakon manje od sat vremena.

Nije precizirano radi li se o nadzornim ili napadačkim dronovima.

Husi su u srijedu objavili da su njihove mornaričke snage izvele operaciju u kojoj su pogodile “američki trgovački brod” u Adenskom zaljevu, nekoliko sati nakon što su ispalile projektile na razarač američke mornarice Gravely.

Dok su Sjedinjene Američke Države i Iran izbjegavali direktan sukob, SAD je nedavno pokrenuo napade na Huse i druge grupe povezane s Iranom na Bliskom istoku.

U srijedu je CENTCOM saopštio da su njihove snage uništile projektil zemlja-zrak koji je predstavljao prijetnju “američkim avionima”, što je značajna razlika od prošlih zračnih napada koji su bili usmjereni na sposobnost grupe da utječe na globalni brodski promet u Crvenom moru.

EU najavljuje pomorsku misiju

Husi, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, u novembru su počeli gađati brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru u, kako kažu, činu solidarnosti s Palestincima u Gazi i podrške Hamasu.

Američke i britanske snage odgovorile su na napade udarima na Huse koji su od tada proglasili američke i britanske interese legitimnim ciljevima.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se sa svojim britanskim kolegom, ministrom odbrane Grantom Shappsom, kako bi razgovarali o situaciji u Crvenom moru i “međunarodnoj akciji u kojoj će Huse smatrati odgovornim za njihove nezakonite i bezobzirne napade na plovila u Crvenom moru i Adenskom zaljevu”, saopštio je u srijedu američki State Department.

SAD je uspostavio multinacionalnu mornaričku operativnu grupu kako bi pomogao u zaštiti brodova u Crvenom moru od konstantnih napada Husa na prometne plovne puteve, kojima se odvija značajan dio svjetske trgovine.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u srijedu da blok, također, planira pokrenuti pomorsku misiju u Crvenom moru, u roku tri sedmice, kako bi pomogao u odbrani teretnih brodova.

Washington, također, nastoji izvršiti diplomatski i finansijski pritisak na Huse, te ih je u januaru ponovno uvrstio na popis “posebno označenih globalnih terorista”.

Izvor: Al Jazeera i agencije