Pregled incidenata na granici Pakistana i Irana

Iranski napad na Pakistan i pakistansko uzvraćanje vatre na iransku teritoriju su dio niza incidenata koji su doveli do graničnih napetosti između susjeda.

Pakistan je u četvrtak ujutro gađao položaje 'oružanih grupa' u iranskoj pokrajini Sistan-Baluchistan (Reuters)

Pakistan i Iran su na rubu prekida diplomatskih odnosa nakon što je u iranskom raketnom napadu na Pakistan u utorak navečer ubijeno dvoje djece, a ranjeno troje drugih, te nakon što je Pakistan u četvrtak ujutro napao teritoriju Irana “visoko koordiniranim” vojnim udarima u kojim je ubijeno četvero djece i tri žene.

Iran je pokrenuo zračne napade koristeći “dronove i projektile” protiv oružane grupe Jaish al-Adl u blizini grada Panjgur u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balochistan, koja graniči s Iranom. Teheran je optužio Jaish al-Adl za više napada u prošlosti.

U četvrtak ujutro, prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova, Pakistan je izveo ono što je nazvao “operacijom zasnovanom na obavještajnim podacima” na skrovište oružanih grupa u iranskoj pokrajini Sistan-Baluchistan.

Pakistan je u srijedu opozvao svog ambasadora iz Teherana nakon što je osudio napad i zabranio iranskom izaslaniku u Islamabadu – koji je na putu – povratak u Pakistan. S druge strane, Iran je osudio napade Pakistana na teritoriju Islamske republike.

Ovo je posljednji u nizu incidenata koji su doveli do rasta tenzija duž 900 kilometara duge nestabilne granice između dvije zemlje.

Donosimo pregled prethodnih nasilnih incidenata, od kojih su neki ozbiljno naškodili diplomatskim odnosima između susjeda.

Decembar 2023.

Grupa Jaish al-Adl (Vojska pravde), koju je Iran stavio na crnu listu “terorističkih” grupa, preuzela je odgovornost za napad na policijsku stanicu u iranskom gradu Rask u jugoistočnoj pograničnoj pokrajini Sistan-Baluchestan, u kojem je ubijeno 11 članova iranskog sigurnosnog osoblja. Pakistan je osudio ovaj napad.

Jun 2023.

Medijski ogranak pakistanske vojske, ISPR, objavio je izjavu u kojoj se kaže da su naoružani “teroristi” ubili dva pakistanska vojnika na kontrolnom punktu u području Singwan u okrugu Kech. Pakistan je kontaktirao iranske vlasti kako bi spriječio pokušaje napadača da pobjegnu u Iran.

April 2023.

ISPR je objavio da su napadači iz Irana ubili četiri vojnika pakistanske granične patrole u sektoru Jalgai u okrugu Kech.

Januar 2023.

Shehbaz Sharif, koji je u to vrijeme bio pakistanski premijer, osudio je ubistvo četvorice dužnosnika sigurnosnih snaga na granici s Iranom u Balochistanu. Nakon napada u sektoru Chukab u okrugu Panjgur, pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) pozvalo je Iran da istraži slučaj i kazni počinioce. Iranska ambasada u Islamabadu osudila je ovaj napad.

Septembar 2021.

Pakistan je objavio da je njegov vojnik ubijen u prekograničnoj razmjeni vatre iz Irana, okrivljujući za incident “teroriste” iz Irana. Do napada je došlo poslije ponovnog otvaranja granice između dvije zemlje za bilateralnu trgovinu 20. septembra, nakon četveromjesečnog zatvaranja zbog sigurnosnih razloga.

Februar 2021.

Iranski vojnici ušli su na pakistansku teritoriju kako bi spasili dvojicu obavještajnih agenta za koje je Teheran rekao da su ih uhvatili “teroristi”.

April 2019.

Bivši pakistanski ministar vanjskih poslova, Shah Mahmood Qureshi, rekao je medijima da su “teroristi” sa sjedištem u Iranu iz separatističke grupe Raji Aajoi Sangar napali putnike u autobusu u Balochistanu, ubivši 14 osoba, uključujući 10 mornaričkih oficira, tri pripadnika zračnih snaga i jednog iz obalne straže.

Decembar 2018.

Četiri policajca su ubijena, a 42 osobe su ranjene u samoubilačkom napadu automobilom bombom na sjedište policije u iranskom južnom lučkom gradu Chabaharu, izvijestili su iranski mediji. Tadašnji iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif okrivio je “teroriste s podrškom iz inostranstva” u onome što je naširoko protumačeno kao optužba protiv Pakistana. Ministarstvo vanjskih poslova u Islamabadu osudilo je napad.

Oktobar 2018.

Dvanaest pripadnika iranskih sigurnosnih službi, uključujući pripadnike obavještajne agencije Islamske revolucionarne garde (IRGC), navodno je oteto na jugoistočnoj granici s Pakistanom. Jaish al-Adl je preuzeo odgovornost za ovaj incident. Pakistanske snage sigurnosti pomogle su Iranu da oslobodi najmanje pet od 12 otetih osoba iz ruku oružane grupe.

April 2018.

Islamska revolucionarna garda (IRGC) je saopćila kako su naoružani borci ubili tri pripadnika iranskih snaga sigurnosti u prekograničnom napadu na graničnu stanicu u gradu Mirjavehu u pokrajini Sistan-Baluchestan.

Jun 2017.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su njihove zračne snage oborile iransku bespilotnu letjelicu koja je letjela na teritoriji Punjgur. To je bio prvi put da je Pakistan oborio iransku bespilotnu letjelicu.

April 2017.

Grupa Jaish al-Adl preuzela je odgovornost za napad u Mirjavehu u kojem je ubijeno 10 iranskih graničara. Iranski državni mediji prenijeli su izjave policijskih dužnosnika da su oni ubijeni dalekometnim oružjem i da “pakistanska vlada snosi konačnu odgovornost za napad”.

Raniji napadi

Jaish al-Adl je izvodio napade na iranske graničare najmanje od 2013. kada je ubio 14 iranskih vojnika u zasjedi u blizini granice.

Godine 2014. oteto je najmanje pet pripadnika iranskih snaga.

U decembru 2010. 41 osoba je ubijeno, a 90 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu u blizini džamije u Chabaharu.

Izvor: Al Jazeera i agencije