Finska bi mogla postaviti dodatne barijere na granici sa Rusijom

Finska na prijelazima sa Rusijom koristi takozvanu NATO žicu.

Finska je počela uvodi ograničenja na graničnim prijelazima od novembra 2023. usred nekontrolisanog priliva izbjeglica iz trećih zemalja (Reuters)

Na granici između Finske i Rusije mogle bi biti postavljene dodatne barijere, javio je  finski javni servis Yle, pozivajući se na saopćenje granične službe.

“Možda će biti izgrađene dodatne privremene barijere na istočnoj granici kako bi se spriječili ilegalni prelasci granice”, navdeno je u saopćenju.

Dodaje se da će barijere biti izgrađene samo na pojedinim područjima, pošto ih nije moguće postaviti duž cijele granice, čija je dužina oko 1.300 kilometara, prenosi Tanjug.

Iz sigurnosnih razloga, granična služba nije saopćila tačnu lokaciju barijera i nadzornih kamera.

Finski javni servis podsjeća da su, kada je krajem prošle godine zatvorena granica, na prijelazima postavljene barijere od takozvane “NATO žice”, koja je jača nego obična, napominjući da je moguće da će se i sada koristiti.

Ograničenja na graničnim prijelazima

Raspored izgradnje granične ograde počet će na proljeće, a duž istočne granice, uglavnom na jugoistoku Finske, bit će izgrađeno ukupno 200 kilometara ograde.

Njena cijena je procijenjena na 380 miliona eura, a izgradnja će se odvijati od 2023. do 2026. godine, prenosi Yle.

Finske vlasti su 11. januara produžile zatvaranje granice sa Rusijom do 11. februara.

Prethodna odluka vlade važila je od 15. decembra do 14. januara.

Finska je počela uvoditi ograničenja na graničnim prijelazima od novembra 2023. usred nekontrolisanog priliva izbjeglica iz trećih zemalja.

Izvor: Agencije