Evropski zastupnici zabrinuti planiranim izmjenama slovačkog krivičnog zakona

Populistička vlada premijera Roberta Fica, koja je na vlasti od oktobra, predstavila je zakonodavne izmjene i suočila se sa skoro sedmičnim protestima.

D
Opozicija u Slovačkoj tvrdi da bi reforme zaštitile saveznike sadašnje vlade od krivičnog gonjenja i da bi ugrozile fondove EU (Arhiv/Reuters)

Evropski zastupnici saopćili su da su “duboko zabrinuti” zbog planiranih izmjena slovačkog krivičnog zakona i zatvaranja ureda specijalnog tužioca, pojačavajući kritike na račun vladinog plana da ubrza promjene.

Evropski parlament je, u rezoluciji koju je odobrilo 496 od 630 zastupnika koji su glasali, saopćio da promjene trebaju više pažnje i pozvao je Evropsku komisiju da poduzme mjere “kako bi zaštitila vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa”.

Ljevičarska, populistička vlada premijera Roberta Fica, koja je na vlasti od oktobra, predstavila je zakonodavne izmjene u decembru i suočila se sa skoro sedmičnim protestima koje predvode prozapadne liberalne i konzervativne opozicione stranke, piše Reuters a prenosi Fena.

Predsjednica Caputova zaprijetila vetom

Opozicija tvrdi da bi reforme zaštitile saveznike sadašnje vlade od krivičnog gonjenja i da bi ugrozile fondove EU ukoliko se ustanovi da potkopavaju vladavinu prava – pitanje koje je sukobilo Poljsku i Mađarsku s Evropskom unijom.

Komisija i Sjedinjene Američke Države već su iznijele primjedbe na brzi tempo reformi nakon što je vlada objavila da će zakon uputiti slovačkom parlamentu po brzoj proceduri.

Slovačka predsjednica Zuzana Caputova zaprijetila je da će uložiti veto na zakon, iako će Ficova vlada moći nadjačati njen potez.

U rezoluciji Evropskog parlamenta navodi se da izmjena krivičnog zakona i raspuštanje Ureda specijalnog tužilaštva (USP) – koji se bavio slučajevima teške korupcije dvije decenije – „ugrožava integritet pravosudnih procesa, podriva borbu Evropske unije protiv prevara i ugrožava zaštitu finansijskih interesa EU.”

Smanjenje kazni za finasijski kriminal

Plan slovačke vlade također uključuje ograničavanje zaštite takozvanih zviždača i smanjenje kazni za finansijski kriminal.

USP je pokrenuo niz slučajeva protiv poslovnih čelnika, pravosudnih i policijskih službenika, od kojih su neki povezani s Ficovom strankom.

Prema pisanju slovačkih medija, 40 osoba je osuđeno, dok se protiv 130 vodi istraga ili im se sudi.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders kazao je sredinom decembra da bi komisija mogla poduzeti mjere protiv Slovačke ukoliko usvoji izmjene krivičnog zakona koje krše zakone EU.

Primoran da podnese ostavku nakon masovnih protesta 2018. nakon ubistva novinara Jana Kuciaka, Fico se vratio na vlast po četvrti put nakon septembarskih izbora.

On je optužio USP i njenog čelnika Daniela Lipšića, bivšeg ministra pravde u vladi koja nije bila Ficova, da su politički pristrasni prema njegovoj stranci SMER-SSD.

Izvor: Agencije