Sukob u ruskoj regiji nakon zatvorske kazne aktivisti za ljudska prava

Veliki protesti u Rusiji su rijetkost zbog rizika od hapšenja na bilo kakvom okupljanju koje prethodno nije dobilo dozvolu vlasti.

Policija za suzbijanje nereda u srijedu je palicama i suzavcem odgovorila na protest u ruskoj republici Baškortostan koji je izbio nakon što je lokalni aktivist za ljudska prava osuđen na četiri godine zatvora u kažnjeničkoj koloniji.

Na suđenju zatvorenom za medije, Fail Alsinov je proglašen krivim za poticanje na etničku mržnju i osuđen na zatvorsku kaznu, nakon čega je izbio sukob između policije i pristalica Alsinova koji odbacuje optužbu koja mu se stavlja na teret, prenosi Hina.

Videosnimci pokazuju ljude koji su u jednom trenutku povikali “suzavac” i počeli bježati te red policajaca koji nasrću na gomilu policijskim palicama.

Veliki protesti u Rusiji su rijetkost zbog rizika od hapšenja na bilo kakvom okupljanju koje prethodno nije dobilo dozvolu vlasti. Zbog protivljenja ratu u Ukrajini je u protekle dvije godine osuđeno više hiljada ljudi.

Zatvorska kazna

Alsinov je osuđen zbog vrijeđanja migrantskih radnika u aprilu 2023. na protestu protiv planova za iskopavanje zlata u Baškortostanu, na južnom Uralu i na granici Evrope i Azije.

Njegove pristalice tvrde da se radi o zakašnjeloj osveti vlasti zbog njegovog protivljenja vađenju soli na brdu koje lokalno stanovništvo smatra svetim.

Prema videosnimkama, u mjestu Bajmak, 1380 kilometara istočno od Moskve na protestu se okupilo više hiljada ljudi. Istočna ruska republika koja broji 4,1 miliona ljudi poznata je po proizvodnji nafte.

Alsinov je čelnik Baškorta, pokreta za očuvanje kulture, jezika i etniciteta tamošnjih ljudi. Pokret je 2020. zabranjen kao ekstremistička organizacija.

Izvor: Agencije