Grčki teretnjak pogođen u Crvenom moru

Glasnogovornika Husa rekao je da su pobunjenici gađali brod Zografia dok je išao prema Izraelu.

Kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog okeana (Reuters)

Teretni brod pod zastavom Malte pogođen je projektilom u Crvenom moru, objavila je kompanija za menadžment pomorskim rizikom dok napetosti na ključnom plovnom putu rastu.

“Grčki brod za prijevoz rasutog tereta, koji plovi pod zastavom Malte, bio je navodno gađan i pogođen projektilom dok je prolazio južnim Crvenim morem prema sjeveru”, objavio je Ambrey u upozorenju u utorak.

Vojni glasnogovornik pobunjeničkog pokreta Husi Yahya Sarea naveo je u izjavi da su pobunjenici gađali brod Zografia pomorskim projektilima u utorak dok je išao prema Izraelu, što je rezultiralo „direktnim pogotkom“.

‘Brod u stanju za plovidbu’

Brod, koji je dolazio do Izraela od početka rata u Gazi, krenuo je prema Sueskom kanalu, promijenio kurs i krenuo prema luci nakon incidenta, naveo je Ambrey.

Prazan brod je plovio iz Vijetnama za Izrael sa 24 člana posade, rekao je izvor iz grčkog Ministarstvu pomorstva. Neimenovani izvor rekao je novinskoj agenciji AFP da je brod “pretrpio ograničenu štetu… ali je u stanju za plovidbu i nastavlja svoje putovanje”, dodajući da nije bilo ranjenih.

Husi koje podržava Iran napadaju, kako kažu, komercijalne brodove povezane s Izraelom od novembra, prekidajući pomorske trgovačke rute. Ističu da su napadi odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze.

Pokret je zaprijetio da će proširiti raspon ciljeva svojih napada u Crvenom moru kako bi uključio brodove SAD-a kao odgovor na američke i britanske napade na uporišta Husa u Jemenu.

U nedjelju su američke snage oborile krstareću raketu Husa koja je ciljala američki razarač, a u ponedjeljak je raketom pogođen američki teretni brod u Omanskom zaljevu.

‘Jako delikatna situacija’

Novinar Al Jazeere Hashem Ahelbarra rekao je da bi napetosti u Crvenom moru mogle “prerasti u nešto veće, uz poseban potencijal rata za iransko-američki sukob u Jemenu”.

“Govorimo o jako delikatnoj situaciji u Crvenom moru”, dodao je.

Ranije je katarski premijer šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani rekao da će napetosti na Crvenom moru utjecati na isporuke ukapljenog prirodnog plina (LNG) i upozorio da udari na Jemen riskiraju pogoršanje krize.

“LNG je… kao i svaka druga trgovačka pošiljka. Oni će biti pogođeni tim sukobom“, rekao je Al Thani na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu (Švicarska).

“Postoje alternativni pravci. Ali, te alternativne rute nisu efikasnije, manje su učinkovite od trenutne rute.”

U ponedjeljak je agencija Bloomberg objavila da se najmanje pet LNG brodova koje koristi Katar zaustavilo na putu prema Crvenom moru.

“[Vojna intervencija] neće to zaustaviti. Dakle, naprotiv, mislim da će [to] stvoriti … dalju eskalaciju”, rekao je Al Thani.

Izvor: Agencije