Njemački konzervativci obećavaju da će se boriti protiv krajnje desnice

Čelnik CDU-a Friedrich Merz založio se za politički obračun sa Alternatvom za Njemačku, ali ne i za njenu zabranu.

Njemačka je decenijama bila zemlja imigracije, rekao je Merz (EPA)

Lider konzervativne opozicione Kršćansko-demokratske unije Njemačke (CDU) Friedrich Merz založio se za politički obračun sa Alternatvom za Njemačku (AfD), ali ne i za njenu zabranu jer bi taj postupak, kako vjeruje, ultradesničare predstavio kao žrtve.

“Ne treba da im pomognemo da se predstave kao žrtve. Svako ko priča o zabrani samo im daje vjetar u leđa“, rekao je Merz, ocijenivši da se politički centar protiv AfD mora boriti političkim sredstvima.

On je govorio na kongresu svoje stranke CDU nakon otkrića da su članovi krajnje desničarske struje Unija vrijednosti prošle godine razgovarali o planovima za deportaciju “neasimiliranih” građana sa uticajnim ljudima ekstremno desničarske orjentacije i političarima AfD-a, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rast cijena, ekonomski šok izazvan ruskim napadom na Ukrajinu i teret koji podnose javne usluge zbog velike imigracije doprinose sumornom raspoloženju u Njemačkoj – kažnjavanju svih vladajućih stranaka, navela je agencija.

‘Njemačka uspješno integrisala imigrante’

“Na sljedećem partijskom kongresu donijet ću prijedlog da članstvo u Uniji vrijednosti postane nekompatibilno sa članstvom u CDU-u”, rekao je Merz povodom sastanka održanom u novembru u vili nedaleko od Berlina.

Nakon perioda u kojem je CDU bio najglasniji kada je riječ o imigraciji u njemačkoj politici, Merz je iskoristio konferenciju za novinare da bi istakao distancu svoje stranke o tom i drugim pitanjima u odnosu na AfD.

CDU ima oko 30 posto podrške birača, dok se AfD približio podršci od 24 procenta.

“Njemačka je decenijama bila zemlja imigracije”, rekao je Merz i istakao da je veoma uspješno integrisala imigrante.

Izvor: Agencije