Izvještaj: Snimatelj Al Jazeere bio ‘meta’, Izrael ga ostavio da iskrvari do smrti

Samer Abudaqa je preminuo usprkos pritisku humanitarnih organizacija i novinara koji su ga nastojali spasiti, otkrio je The Intercept.

Kolege i članovi porodice mole se nad tijelom snimatelja Al Jazeere Samera Abudaqe, 16. prosinca 2023. (AFP)

Samer Abudaqa, Al Jazeerin snimatelj koji je ubijen 15. decembra u izraelskom zračnom napadu na Gazu, preminuo je uprkos razgranatoj mreži humanitarnih organizacija i kolega novinara koji su vršili pritisak na Izrael da pomogne u njegovom spašavanju, izvijestio je The Intercept.

Abudaqa je ostavljen da iskrvari do smrti u školi Farhana u Khan Younisu, gdje se dogodio zračni napad, jer je izraelska vojska blokirala uposlenike hitne pomoći da dođu do mjesta uprkos višestrukim zahtjevima vojsci za odobrenje, prema objavljenom izvještaju.

“Izraelska vojska bila je itekako svjesna da novinar Al Jazeere leži bespomoćan, pokazuje izvještaj ‘The Intercepta’, ali nije dopustila ekipama hitne pomoći da sigurno prođu gotovo četiri sata i nije poslala buldožer više od sat nakon toga”, navedeno je.

“Mnogi dokazi ukazuju na ciljani izraelski napad na novinare Al Jazeere”, također se dodaje.

Nije mogao hodati

Abudaqa je ranije bio na zadatku u školi sa šefom ureda Al Jazeere u Gazi Waelom Dahdouhom, koji je također ozlijeđen u zračnom napadu.

“Pokušao sam ustati na bilo koji način, jer sam bio siguran da će nas gađati još jedan projektil – iz našeg iskustva to se obično događa”, rekao je Dahdouh za Intercept.

Novinar je rekao da je, kada je shvatio da mu ruka obilno krvari, znao da treba ljekarsku pomoć, te se oteturao do vozila hitne pomoći stotinama metara dalje. Zatim je odvezen u obližnju bolnicu.

Abudaqa je, međutim, bio povrijeđen u donji dio tijela i nije mogao hodati.

“Nisam mogao ništa uraditi za njega”, rekao je Dahdouh za The Intercept, prisjećajući se incidenta, rekavši da je, kad je došao do vozila hitne pomoći, rekao bolničarima da idu spasiti snimatelja. Oni su rekli da će prvo odvesti njega u bolnicu, te poslati drugo vozilo hitne pomoći po Abudaqu.

Ipak, hitna pomoć satima nije mogla doći do snimatelja bez odobrenja izraelske vojske, a izraelske su snage čak pucale blizu nje dok se pokušavala približiti.

Orly Halpern, novinarka i producentica sa sjedištem u Jerusalemu, odlučila je podijeliti Abudaqinu muku na WhatsApp grupi sa više od 140 novinara iz Udruženja inostranih medija, neprofitne organizacije sa sjedištem u Jerusalemu koja predstavlja novinare iz više od 30 zemalja, izvijestio je The Intercept.

‘Moć brojki’

Članovi grupe međusobno su dijelili kontakte izraelske vojske, dok su joj pokušavali dati do znanja da Abudaqa treba medicinsku pomoć.

Novinari su pokušavali dobiti odgovor vojske, kao što su to radile i razne humanitarne organizacije, od palestinskog Crvenog polumjeseca do Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

“Mislio sam da, ako mnogi novinari kontaktiraju vojsku, zajedno s Udruženjem inostranih novinara, onda bi vojska mogla biti pod većim pritiskom da djeluje, posebno znajući da smo svjesni situacije i da ćemo o njoj izvještavati”, rekla je Halpern za The Intercept .

“Vjerujem da je moć u brojevima”, rekla je.

Do večeri je Halpern obavijestila grupu da je izraelska vojska odobrila prolazak palestinskog buldožera.

Ali kada je buldožer očistio put do Abudaqe, on je bio mrtav. Prošlo je oko pet sati otkako je povrijeđen.

‘Kažnjavanje palestinskih novinara’

Od Abudaqine smrti, Al Jazeera je pripremala pravni spis Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog, kako mreža kaže, “atentata” na njenog novinara.

Dahdouh, u međuvremenu, nastavlja biti uporan u svom izvještavanju uprkos tome što je izgubio kolegu, ali i suprugu, dva sina, kćerku i unuka u drugim izraelskim zračnim napadima od 7. oktobra.

“Gađanje i uništavanje ureda, poput kancelarije Al Jazeere; ciljanje palestinskih porodica, kao što je slučaj s mojom, i gađanje domova, poput moje kuće koja je uništena i oko koje uopšte nema kuća…, tako da su znali da gađaju kuću šefa Al Jazeere”, rekao je šef Ureda za The Intercept.

“Jasno je da se sve ovo događa u kontekstu pritiska i kažnjavanja palestinskih novinara od strane izraelske vojske.”

Izvor: Al Jazeera i agencije