Zašto nijedna arapska zemlja nije podnijela tužbu Sudu pravde protiv Izraela?

Međunarodni sud pravde započeo je u četvrtak prvo ročište po tužbi Južne Afrike protiv Izraela pod optužbom da je počinio genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Pravni ekspert je zaključio da je neuspjeh arapskih zemalja da pribjegnu Međunarodnom sudu pravde prvenstveno posljedica američkog pritiska (Anadolija)

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Kataru Ahmed Jamil Azm rekao je da postoji pozitivna stvar u činjenici da je Južna Afrika ta koja je podnijela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde, usred sve češćeg pitanja: Zašto to do sada nije učinila nijedna arapska zemlja?

Azm je, u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeera Net, objasnio da je dobro to što je Južna Afrika nearapska zemlja, iz čega proizilazi zaključak da je ovo globalno pitanje, a ne na nivou arapsko – izraelskog konflikta, pored činjenice da Južna Afrika ima veoma važnu ekspertizu i iskustvo po pitanju pribjegavanja međunarodnom pravu.

On je istakao da, i pored toga, ostaje čuđenje i ozlojeđenost zbog činjenice da arapske zemlje nisu iscrpile sva raspoloživa pravna i diplomatska sredstva kako bi ostvarile arapska prava.

Američki pritisak

Pravni stručnjak je kazao da su Sjedinjene Države u prošlosti vršile veliki pritisak na Palestince kako ne bi pribjegavali međunarodnom pravu, napominjući da je bivši američki predsjednik Barack Obama – kada je Palestina tražila stalno članstvo u Ujedinjenim narodima, što će joj biti put ka članstvu i u međunarodnim organizacijama i međunarodnim ugovorima –  palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu rekao sljedeće: “Ti kao da koristiš nuklearnu bombu.”

Time je želio reći da postoje pisane i službene američke rezerve s ciljem pomaganja Izraelu u onemogućavanju Palestinaca i Arapa da pribjegavaju međunarodnom pravu i međunarodnim organizacijama, kao i sprečavanju članstva Palestine, čak i u međunarodnim okvirima.

Azm: Južna Afrika ima veoma važnu ekspertizu i iskustvo po pitanju pribjegavanja međunarodnom pravu (Al Jazeera)

Profesor međunarodnih odnosa je objasnio da ćemo, vraćajući se na pitanje UNESCO-a, naprimjer, i drugih organizacija, otkriti da su se Sjedinjene Države povukle iz njega i zamrzle svoje članstvo u njemu kao odgovor na prihvatanje Palestinskog članstva u toj organizaciji. Kroz sve to, Washington pruža pravnu i političku zaštitu Izraelu, a ne samo vojnu potporu.

On je naglasio da je po istom osnovu Amerika vršila veliki pritisak na arapske zemlje da ne pribjegavaju međunarodnom pravu ili međunarodnim organizacijama.

Prethodni pokušaj

Azm je naveo da se Obama, na kraju svog mandata, složio da se predstavi nacrt zakona kojim se osuđuje gradnja jevrejskih naselja, a to je Rezolucija 2334, koju je podnio Egipat, u vrijeme kada je bivši američki predsjednik Donald Trump već bio pobijedio na izborima, ali još nije preuzeo funkciju – pokušao uvjeriti Obaminu administraciju da odbije Rezoluciju i iskoristi pravo veta, ali Obamina administracija to nije prihvatila.

Tada je Trump zatražio od egipatskog predsjednika Abdel Fattaha Al-Sisija – koji je imao loše odnose s Obaminom administracijom – da Egipat povuče nacrt rezolucije, u zamjenu za obećanje da će se pokušati naći sveobuhvatno rješenje za palestinsko pitanje i poboljšati američko-egipatski odnosi.

Pravni ekspert je zaključio da je neuspjeh arapskih zemalja da pribjegnu Međunarodnom sudu pravde prvenstveno posljedica američkog pritiska.

Međunarodni sud pravde započeo je u četvrtak poslijepodne prvo ročište po tužbi Južne Afrike protiv Izraela pod optužbom da je počinio genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera