Novi premijer Francuske: Jedan od prioriteta ponovno naoružavanje

Gabriel Attal je naveo da će se njegova politika bazirati i na zadržavanju kontrole nad ‘našom sudbinom’ i iskorištavanju francuskog potencijala.

Gabriel Attal je uveo zabranu nošenja muslimanske ženske odjeće koja pokriva cijelo tijelo u državnim školama (Reuters)

Novoimenovani francuski premijer Gabriel Attal zahvalio je predsjedniku Emmanuelu Macronu na imenovanju, dodavši da će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti ponovno naoružavanje Francuske.

“Hvala gospodine predsjedniče na povjerenju”, napisao je Attal na platformi X i naveo da će se njegova politika bazirati na “zadržavanju kontrole nad našom sudbinom, iskorištavanju francuskog potencijala i ponovnom naoružavanju naše zemlje”.

Attal je dodao da je posljednjih mjeseci posvetio “svu svoju energiju” na obnovi francuskog obrazovnog sistema.

“Ja nosim ovaj cilj sa sobom u Matignon. To je majka svih bitaka”, poručio je, prenio je Tanjug.

Gabrijel Altal imenovan je ranije danas za novog premijera Francuske, čime je postao najmlađi premijer u historiji te zemlje, sa svega 34 godine.

Zabrana nošenja muslimanske ženske odjeće

Attal je socijalističkoj partiji pristupio je kada je imao 17 godina, a za vrijeme pandemije korona virusa imenovan je za portparola vlade, što je bila prva značajnija javna funkcija koju je obavljao.

Prošle godine izabran je za ministra obrazovanja, a prva odluka koju je donio na toj funkciji bila je zabrana nošenja muslimanske ženske odjeće koja pokriva cijelo tijelo u državnim školama, čime je stekao popularnost kod konzervativnih birača.

Izvor: Agencije