Koje države podržavaju tužbu JAR-a protiv Izraela za genocid?

U nastavku možete pročitati ko je sve podržao slučaj ICJ-a u kojem se navodi da Izrael vrši genocid nad Palestincima u Gazi.

I Južnoafrička Republika i Izrael potpisnici su Konvencije o genocidu iz 1948. koja ICJ-u daje nadležnost da odlučuje o sporovima (AP)

Međunarodni sud pravde (ICJ) sa sjedištem u Hagu održat će u četvrtak svoje prvo ročište u tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela, a nekoliko je država pozdravilo taj potez u vrijeme globalnih poziva za prekid vatre u Gazi.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu krajem decembra, optužujući Izrael za genocid u ratu protiv Gaze i tražeći zaustavljanje vojnog napada u kojem je ubijeno više od 23.000 Palestinaca, od kojih je približno 10.000 djece.

U podnesku JAR-a na 84 stranice se navodi kako je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, sastavljenu nakon Drugog svjetskog rata i holokausta.

I Izrael i JAR su potpisnici Konvencije UN-a o genocidu koja ICJ-u – najvišem pravnom tijelu UN-a – daje nadležnost za presuđivanje u sporovima oko ugovora.

Sve države potpisnice konvencije obavezuju se da neće počiniti genocid te da će ga spriječiti i kazniti. Ugovor definira genocid kao “djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

U nastavku donosimo šta znamo o državama koje podržavaju JAR u njegovom slučaju protiv Izraela, te o državama koje se protive slučaju na svjetskom sudu.

Ko podržava potez JAR?

  • Organizacija islamskih zemalja (OIC): Blok od 57 članova, među kojima su Saudijska Arabija, Iran, Pakistan i Maroko, izrazio je svoju podršku tužbi 30. decembra.
  • Malezija: U izjavi objavljenoj 2. januara, malezijsko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je južnoafričku prijavu. Ponovilo je poziv za nezavisnu palestinsku državu “zasnovanu na granicama prije 1967. godine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”.
  • Turska: Glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Oncu Keceli objavio je na platformi X 3. januara kako pozdravlja potez Južnoafričke Republike.
  • Jordan: Ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je 4. januara da će Aman podržati JAR.
  • Bolivija: Ministarstvo vanjskih poslova Bolivije u nedjelju je potez JAR nazvalo historijskim, postavši prva latinoamerička država koja je podržala tužbu protiv Izraela.
  • Maldivi, Namibija i Pakistan: Tri države izrazile su podršku tužbi za genocid koju je podnijela Južnoafrička Republika tokom zasjedanja Opće skupštine UN-a u utorak.
  • Osim država, pozivu JAR-u pridružile su se i mnoge lobističke organizacije i grupe civilnog društva širom svijeta. To uključuje Terreiro Pindorama (Brazil), Asociacion Nacional de Amistad Italia-Cuba (Italija) i Collectif Judeo Arabe et Citoyen pour la Palestine (Francuska), javio je nezavisni list Common Dreams.

Koje su države ranije podnijele zahtjev ICC-u?

Bolivija je također istakla kako je ranije podnijela zahtjev tužitelju Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karimu Khanu zajedno s Južnoafričkom Republikom, Bangladešom, Komorima i Džibutijem da istraže situaciju u Palestini. Khan je rekao da je primio zahtjev 30. novembra.

Nekada se miješaju ICC i ICJ. Oba suda nalaze se u nizozemskom Hagu.

Dok je svrha ICJ-a rješavanje sukoba između država, ICC goni pojedince za počinjenje zločina, prema platformi Pursuit Univerziteta u Melbourneu. Iako države ne mogu biti tužene pred ICC-om, tužitelj može pokrenuti istragu tamo gdje su zločini, uključujući genocid, vjerovatno počinjeni.

Ko ne podržava slučaj JAR-a pred ICJ?

Sjedinjene Američke Države su izrazile protivljenje tužbi za genocid. Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby nazvao je podnesak JAR “bez merituma, kontraproduktivnim i potpuno bez ikakve osnove” tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući 3. januara.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u utorak da “ne postoji ništa groznije i besmislenije” od tužbe. Herzog je također zahvalio Blinkenu na podršci Washingtona Izraelu.

Zapadni saveznici Izraela, uključujući Evropsku uniju, uglavnom šute o slučaju na ICJ.

Velika Britanija, koja je odbila podržati tužbu, optužena je za dvostruke standarde nakon što je podnijela detaljne pravne dokumente ICJ-u prije otprilike mjesec dana kako bi podržala tvrdnje da je Mijanmar počinio genocid nad zajednicom Rohinja.

Izvor: Al Jazeera