Zabranjen rad desničarskoj organizaciji zbog širenja nacističke ideologije

Pretreseno je sjedište grupe Artgemeinschaft, kao i 26 kuća koje pripadaju 39-orici članova ove organizacije u 12 saveznih država.

Njemačke vlasti su ovog mjeseca zabranile još jednu neonacističku grupu, Hammerskins Deutschland, sa korijenima u SAD-u (Reuters - Ilustracija)

Njemačke vlasti provele su racije na više desetina lokacija širom zemlje nakon što je ministrica unutrašnjih poslova ministrica Nancy Faeser zabranila djelovanje desničarske ekstremističke grupe optužene za širenje nacističke ideologije.

Pretreseno je sjedište grupe Artgemeinschaft, kao i 26 kuća koje pripadaju 39-orici članova ove organizacije u 12 saveznih država, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Težak udarac

“Ovo je još jedan težak udarac desničarskom ekstremizmu i ideološkim piromanima koji i danas nastavljaju da šire nacističku ideologiju. Ova desničarska ekstremistička grupa pokušala je da regrutiraju nove neprijatelje Ustava svojom odvratnom indoktrinacijom djece i mladih”, izjavila je Faeser.

Njemačke vlasti su ovog mjeseca zabranile još jednu neonacističku grupu, Hammerskins Deutschland, sa korijenima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon istrage u saradnji sa američkim zvaničnicima koja je trajala više od godinu dana, njemačka policija je upala u domove 28 članova te grupe.

Izvor: Agencije