Danska opozicija protiv vladinih napora da zabrani spaljivanje Kur'ana

Zabrana spaljivanja Kur'ana bila bi u sukobu s načelima slobode govora u Danskoj, navele su opozicione stranke u zajedničkoj izjavi.

Dvojica pripadnika grupe "Danske patriote" poderali su i zapalili Kur'an ispred iračke ambasade u Kopenhagenu prije desetak dana (Ritzau/Reuters)

Sedam danskih opozicionih stranaka izrazilo je prigovor vladinim naporima da zabrani spaljivanje primjeraka Kur'ana, tvrdeći da bi takav zakon značio neprihvatljivo ograničenje slobode izražavanja, prenosi Hina.

Ogorčenje u muslimanskom svijetu zbog skrnavljenja Kur'ana ispred ambasada muslimanskih zemalja u Danskoj i Švedskoj potaknulo je obje vlade da kažu da će tražiti načine da zakonski ograniče spaljivanje.

Međutim, zabrana spaljivanja Kur'ana bila bi u sukobu s načelima slobode govora u Danskoj, navele su opozicione stranke u zajedničkoj izjavi.

“Sve potpisane strane podržavaju temeljne danske građanske slobode i mišljenja su da građanske slobode uvijek moraju imati prednost nad vjerskim dogmama”, napisali su.

Vlada nastavlja svojim putem

Popuštanjem vanjskom pritisku vlada bi također mogla otvoriti vrata stranim zemljama da se miješaju u nacionalnu politiku, dodale su stranke.

“Veto nasilnika ne smije prevladati i ne smije postavljati granice danskoj politici i danskoj demokratiji”, poručila je opozicija.

U rasponu od krajnje desne stranke Nove desnice do krajnje lijevog Crveno-zelenog saveza, sedam stranaka zajedno ima 72 mjesta u parlamentu od 178 članova, dok vlada od tri stranke desnog centra i lijevog centra ima ukupno 88 mjesta.

Uprkos ovom protestu, vlada će nastaviti raditi na sprečavanju spaljivanja Kur'ana, rekao je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard javnom servisu DR.

Izvor: Agencije