GRETA: Višestruke krize i sukobi čine borbu protiv trgovine ljudima prioritetom

Višestruke krize, sukobi i vanredne klimatske situacije povećavaju osjetljivost i umnožavaju rizike u vezi sa trgovinom ljudima, navodi ekspertska grupa vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima.

Sve je veći broj žrtava trgovine ljudima i onih koji su u opasnosti ostavljeni, bez pristupa pomoći, pravde i pravnog lijeka, navodi GRETA (Getty)

Višestruke krize, sukobi i vanredne klimatske situacije povećavaju osjetljivost i umnožavaju rizike u vezi sa trgovinom ljudima, zbog čega države i druge zainteresirane strane u borbi protiv nje moraju da posvete adekvatnu pažnju i resurse, saopštila je ekspertska grupa vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA).

Ova poruka objavljena je uoči Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u kojoj se ističe da reakcije na taj problem sve više izostaju, uprkos svjetskim procjenama koje ukazuju na povećanje ukupnog broja ljudi, posebno djece, u različitim situacijama eksploatacije, prenosi Tanjug.

Navodi se da to znači da je sve veći broj žrtava trgovine ljudima i onih koji su u opasnosti ostavljeni, bez pristupa pomoći, pravde i pravnog lijeka.

Brojni propusti

“Ova zabrinutost se redovno pominje u izvještajima GRETA-e, koji naglašavaju nisku stopu vođenja postupaka i osuda za trgovinu ljudima, nedostatak efektivnog pristupa nadoknadi za žrtve trgovine ljudima, kao i izazove koje predstavlja sve veća upotreba informacija i komunikacione tehnologije”, rekla je predsjednica GRETA-e Helga Gayer.

Ona je pozvala 48 država potpisnica Konvencije vijeća Evrope protiv trgovine ljudima da zadrže fokus na ovim pitanjima i ojačaju resurse za suzbijanje te pošasti.

“Vlade se suočavaju sa novim, ponekad suprotstavljenim prioritetima, koji rezultiraju manjim brojem ljudskih i finansijskih resursa koji se izdvajaju za borbu protiv trgovine ljudima“, istakla je Gayer.

GRETA je nedavno pokrenula četvrti krug evaluacije Konvencije Vijeća Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, sa tematskim fokusom na rješavanje osjetljivosti trgovine ljudima, uključujući korištenje informacionih i komunikacionih tehnologija, koje strukturno mijenjaju način na koji počinioci rade, što pogoršava postojeće stanje.

Izvor: Agencije