Macron upozorava na novi imperijalizam na Pacifiku

Francuski predsjednik je tokom posjete Indo-Pacifiku osudio ‘predatorsko ponašanje velikih sila’.

Macron je upozorio na novi imperijalizam na Pacifiku (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je na “novi imperijalizam” na Pacifiku tokom posjete regionu, osuđujući “predatorsko ponašanje velikih sila”, gdje Kina proširuje trgovinske i sigurnosne veze, prenosi Tanjug.

Francuska, koja ima otočke teritorije koje se protežu na Indo-Pacifiku, uključujući Francusku Polineziju, pojačala je odbrambene veze sa Indijom i drugim zemljama u regionu, kao dio koraka da se suprotstavi kineskom utjecaju, prenio je Reuters.

U govoru u Vanuatuu, Macron, prvi francuski predsjednik koji je kročio u tu pacifičku otočku državu poslije Charlesa de Gaullea, rekao je da će Francuska raditi “rame uz rame” sa državama u regionu da očuvaju svoju nezavisnost.

“U Indo-Pacifiku, posebno u Okeaniji, javlja se imperijalizam i logika moći koja prijeti suverenitetu mnogih država, najmanjim, a često i najkrhkijim”, rekao je Macron, ne navodeći nijednu zemlju.

Savremeni svijet potresa suverenitet i nezavisnost Indo-Pacifika, ocijenio je on.

Opasnost od Kine

Poslije posjete Vanuatuu, Macron bi trebao da stigne večeras u Papuu Novu Gvineju, koju je danas posjetio američki ministar odbrane Lloyd Austin.

U maju su SAD i Papua Nova Gvineja potpisale odbrambeni sporazum, koji postavlja okvir za Washington da obnovi luke i aerodrome u toj zemlji za vojnu i civilnu upotrebu.

SAD i njihovi saveznici nastoje da odvrate nacije pacifičkih otoka od uspostavljanja sigurnosnih veza sa Kinom, navodi Reuters.

Macronovi savjetnici kažu da Francuska može biti “alternativa” i pomoći otočkim državama da diversifikuju svoja partnerstva da ne bi postale previše zavisne od jedne zemlje.

Izvor: Agencije