SAD šalju avione F-16 u Hormuški moreuz zbog tenzija sa Iranom

Potez dolazi nakon što je Iran pokušao zaplijeniti dva naftna tankera u blizini moreuza prošle sedmice, otvorivši vatru na jedan od njih.

F-16 će u regiju Zaljeva dati podršku jurišnim avionima A-10 koji tamo patroliraju više od sedam dana (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države pojačavaju korištenje borbenih lovaca oko strateškog Hormuskog moreuza kako bi zaštitili brodove od iranskih zaplijena, izjavio je visoki zvaničnik pri američkom Ministarstvu odbrane, dodajući da su SAD sve više zabrinute zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije.

Zvaničnik je novinarima u Pentagonu rekao da će SAD poslati avione F-16 u regiju Zaljeva ovog vikenda, kako bi dali podršku jurišnim avionima A-10 koji tamo patroliraju više od sedam dana, piše AP a prenosi Tanjug.

Zračna podrška

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, naveo je da će avioni F-16 pružiti zračnu podršku brodovima koji prolaze moreuzom, kao sredstvo odvraćanja od potencijalnih napada.

Američka agencija navodi da ovaj potez dolazi nakon što je Iran pokušao zaplijeniti dva naftna tankera u blizini moreuza prošle sedmice, otvorivši vatru na jedan od njih.

Američka ratna mornarica saopštila je da su se iranski brodovi udaljili kada im je američki razarač USS McFaul prišao.

Hormuški moreuz strateški je važan jer kontroliše morski saobraćaj prema Kuvajtu i Iraku.

Izvor: Agencije