Američki vrhovni sud ukinuo ‘pozitivnu diskriminaciju’ na fakultetima

Presudom su srušene odluke iz 1978, prema kojima su univerziteti imali pravo težiti rasnoj raznolikosti, pa se pripadnost afroameričkoj ili latinoameričkoj rasi mogla smatrati prednošću pri odabiru studenata.

Odluka Vrhovnog suda SAD-a došla je kao odgovor na tužbe kojima se osporavaju politike Univerziteta Harvard i Univerziteta Sjeverne Karoline [Elizabeth Frantz/Reuters]

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je srušio politiku pozitivne diskriminacije na visokoškolskim ustanovama, koje koriste rasu kao faktor pri odabiru studenata.

Šestero konzervativnih sudaca je presudilo da su Harvard, najstariji privatni univerzitet u zemlji, te Univerzitet Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, provodili nezakonitu diskriminaciju na temelju rase i pritom kršile ustav, piše njemačka agencija dpa.

Presudom su srušene ranije odluke iz 1978, prema kojima su univerziteti imali opravdane razloge težiti rasnoj raznolikosti na kampusima, zbog čega se pripadnost manjinskim rasama ili grupama, primjerice afroameričkoj ili latinoameričkoj, mogla smatrati prednošću pri odabiru kandidata za studije.

Te su presedane redovno napadali konzervativci, koji drže da ustav i zakon o građanskim pravima brane diskriminaciju na temelju rase čak i kada je svrha te diskriminacije povećati raznolikost ili ispraviti prošle nepravde.

Pozitivna diskriminacija je, kao i pobačaj, desetljećima na meti konzervativnog pravnog pokreta, a liberalni presedani o tim pitanjima su dovedeni u opasnost kada su bivši predsjednik Donald Trump i republikanci u Senatu uspjeli imenovati troje novih sudija.

Trump: Ovo je veliki dan za Ameriku

Trump je odluku Vrhovnog suda nazvao “velikim danom za Ameriku”, objavio je u četvrtak Reuters.

Trump, koji se natječe za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024, kazao je da će presuda osigurati da SAD nastavi biti konkurentan ostalim zemljama svijeta.

“Ovo je veliki dan za Ameriku. Ljudi s izvanrednim sposobnostima i svim drugim potrebnim za uspjeh, uključujući buduću veličinu za našu zemlju, napokon su nagrađeni. Ovo je presuda koju su svi čekali i kojoj su se nadali i rezultat je odličan”, kazao je Trump u saopćenju.

“Naši najveći umovi moraju biti njegovani i to je ono što je donio ovaj prekrasan dan. Vraćamo se svemu temeljenom na zaslugama i tako bi trebalo biti”, dodao je.

Trumpov mandat je obilježen sa nekoliko skandala, koji su se ticali rasnih i etničkih predrasuda, počevši od početka njegove predizborne kampanje 2015. kada je meksičke imigrante opisao kao silovatelje i krijumčare drogom.

Harvard je u četvrtak objavio da će se pokoriti presudi vrhovnog suda na način da očuva svoje vrijednosti o različitosti i mogućnostima u visokom obrazovanju.

“Zasigurno ćemo uvažiti odluku suda. U narednim sedmicama i mjesecima, koristeći talente i stručnost naše harvardske zajednice, odredit ćemo kako očuvati, u skladu s novi presedanom suda, naše bitne vrijednosti”, naveli su sa Harvarda u saopćenju.

Izvor: Agencije