Scholz upozorio Kinu da ne upotrebljava silu za teritorijalne promjene

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da je tokom posjete delegacije Kine Berlinu ove sedmice upozorio Peking da ne upotrebljava silu za postizanje teritorijalnih promjena, a posebno ne protiv Tajvana.

Scholz je ugostio ove sedmice veliku kinesku delegaciju koju je predvodio premijer Li Qiang na prvom samitu dvije zemlje od pandemije (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u četvrtak pred Njemačkim parlamentom da je tokom posjete delegacije Kine Berlinu ove sedmice upozorio Peking da ne upotrebljava silu za postizanje teritorijalnih promjena, a posebno ne protiv Tajvana.

Scholz je rekao da Njemačka odlučno odbija sve jednostrane pokušaje da se nasilnim putem promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru, a posebno u vezi s Tajvanom, prenosi Tanjug.

Istakao je da je Njemačka, također, zabrinuta zbog stanja ljudskih prava i vladavine prava u Kini, prenio je Reuters.

Vojna aktivnost

Scholz je ugostio ove sedmice veliku kinesku delegaciju koju je predvodio premijer Li Qiang na prvom samitu dvije zemlje od pandemije.

Kina je u posljednje vrijeme pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana, navodi britanska agencija.

Scholz je pred parlamentom, također, pozvao Tursku da omogući da Švedska postane članica NATO-a, navodeći da bi ta zemlja trebala biti članica na sljedećem samitu Alijanse.

Izvor: Agencije