Raisi na južnoameričkoj turneji: Izgradnja ‘strateških’ veza

Islamska Republika je saopćila da je suprotstavljanje zapadnom imperijalizmu glavna poruka južnoameričke turneje predsjednika Irana.

Ebrahima Raisija će tokom putovanja pratiti ministri vanjskih poslova, nafte i odbrane (Majid Asgaripour/WANA/Reuters)

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi počeo je turneju po tri zemlje Južne Amerike, s ciljem jačanja političkih i ekonomskih veza sa saveznicima koji se protive vladavini Zapada.

Otputovao je iz Teherana u ponedjeljak ujutro i očekuje se da će posjetiti Venecuelu, Kubu i Nikaragvu, sve zemlje koje su, također, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Iranski državni mediji objavili su da će petodnevna turneja početi posjetom Venecueli.

Ovo je Raisijevo 13. putovanje u inozemstvo za 21 mjesec od početka predsjedničkog mandata.

Predsjednik Islamske Republike je u pratnji ministara vanjskih poslova, nafte, odbrane i zdravlja, zajedno sa šefom kabineta i zamjenikom za politička pitanja.

“Odnosi između Islamske Republike Iran i nezavisnih zemalja Latinske Amerike su strateški. Stav nas i ove tri zemlje je da se suprotstavimo imperijalizmu i unilateralizmu”, rekao je Raisi prije odlaska.

Bliski odnosi s Venecuelom

Među tri Raisijeva odredišta Iran ima najbliže veze s Venecuelom.

Dvije zemlje potpisale su 20-godišnji plan saradnje, za koji su rekli da će podići bilateralne odnose na “strateški” nivo tokom prošlogodišnje posjete venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura Teheranu, kada se, također, sastao s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem.

U posljednje tri godine Iran je značajno pojačao energetsku saradnju s Karakasom, između ostalog pomažući popravak i remont venecuelanskih rafinerija i slanje pošiljki teške sirove nafte kako bi pomogao Venecueli da poveća proizvodnju nafte i plina.

Dvije zemlje, također, imaju za cilj povećati saradnju u poljoprivredi, nauci i tehnologiji, pomorstvu, automobilskoj industriji i sektoru turizma, uz povećanje letova i jačanje kulturnih veza.

Posjeta Raisija dolazi sedmicu nakon što je Maduro stigao u Saudijsku Arabiju, na putovanje na visokom nivou dok Rijad ponovno gradi saveze “bez blagoslova“ dugogodišnjeg saveznika SAD-a.

Iran i Saudijska Arabija složili su se obnoviti diplomatske odnose u dogovoru uz posredovanje Kine u martu, nešto što je, također, utrlo put saudijskom zbližavanju s Hutijima u Jemenu, koje podržava Iran i povratku sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Arapsku ligu.

Uzvratna posjeta Kubi

Najistaknutija nedavna saradnja Teherana s Kubom dogodila su se kada su ove dvije zemlje zajedno radile na organizaciji proizvodne linije za jedno od kubanskih vakcina protiv COVID-19 u Iranu.

Prošlog mjeseca je kubanska delegacija boravila u Teheranu i potpisala 13 sporazuma, za koje su iranski dužnosnici rekli da obuhvataju saradnju u biotehnologiji, zdravstvu, trgovini, bankarstvu, poljoprivredi i sportu.

Poput Irana, Nikaragva je sve više na meti američkih i evropskih sankcija, nakon vladinog gušenja protesta 2018. godine, dok Managua pokušava ugoditi Pekingu, nakon što je Kini priznala pravo na Tajvan.

Prema pisanju službene novinske agencije Iranske vlade IRNA-e, Raisi namjerava pratiti prethodno potpisane sporazume i razgovarati o osmišljavanju novih planova saradnje.

“Odabir Venecuele, Nikaragve i Kube kao prvih odredišta našeg predsjednika za latinoameričku turneju nije slučajan, a u prelaznom razdoblju u multipolarnu eru, činjenica da se imena tih zemalja nalaze na spisku vlada koje se protive američkoj hegemoniji dodatni je razlog”, saopćeno je iz Teherana.

Izvor: Al Jazeera