Požari haraju Rusijom, gore Ural i Sibir

Šumski požari su ovih dana progutali ogromna prostranstva na planini Ural i u Sibiru, iako su vlasti Rusije obećale da će ih brzo ugasiti.

Sstručnjaci za požare krive neuobičajeno suha ljeta i visoke temperature (Reuters)

Šumski požari su ovih dana progutali ogromna prostranstva na planini Ural i u Sibiru, iako su vlasti Rusije obećale da će ih brzo ugasiti.

Prema podacima od ponedjeljka, samo u regiji Sverdlovska gori gotovo 54.000 hektara šume.

Sa stihijom na tom području se bori više od 4.800 vatrogasaca te gotovo 6.000 volontera, prenosi Beta.

Šef ruske federalne agencije za šume Ivan Sovetnikov iznio je u ponedjeljak očekivanje da će “većina velikih požara u regiji biti savladana i ugašena” u naredna dva ili tri dana.

Nije najjasnije da li je takav cilj previše optimističan, jer je u subotu navečer gorjelo 33.000 hektara, da bi u ponedjeljak bio iznijet podatak kako gori 54.000 hektara, što je značajno više.

Ne zna se broj poginulih i povrijeđenih

Guverner Kurgana Vadim Šumkov je kazao da je u požarima ima poginulih i povrijeđenih ljudi, ali nije rekao koliko, a za situaciju kaže da je “veoma teška”.

Posljednjih godina, Rusija je na udaru izuzetno velikih šumskih požara, a stručnjaci za to krive neuobičajeno suha ljeta i visoke temperature.

Za ovakvo stanje eksperti krive i odluku ruske vlade iz 2007. godine da rasformira federalnu aviojedinicu za gašenje požara iz zraka.

Njena sredstva predata su lokalnim vlastima, a potom su ona ubrzano propala.

Kasnije se vlada pokajala i obnovila aviojedinicu, ali ona sada ima značajno manje resurse i teško može nadzirati džinovske šume u Sibiru i na Dalekom istoku.

Izvor: Agencije