Kako je svijet reagirao na ponovno pridruživanje Sirije Arapskoj ligi

Neke države su to pozdravile dok su neke bile skeptične, međutim, većina zemalja imala je blagi odgovor.

Čelnici Arapske lige su na sastanku u Kairu vratili Siriju u svoje članstvo (EPA)

Arapska liga ponovno je primila Siriju u članstvo nakon više od desetljeća duge suspenzije, dok predsjednik Bashar al-Assad nastoji normalizirati veze s drugim arapskim nacijama.

Sirija je bila isključena iz organizacije 2011. nakon brutalnog vladinog slamanja protesta protiv Assada, što je dovelo do rata u zemlji.

Ministri vanjskih poslova iz grupe od 22 zemlje glasali su za povratak Sirije na sastanku u Kairu uoči samita Arapske lige u Saudijskoj Arabiji 19. maja.

Liga je također pozvala na rješavanje krize nastale kao posljedica građanskog rata u Siriji, uključujući bijeg izbjeglica u susjedne zemlje i krijumčarenje droge diljem regije.

UAE: Readmisija pozitivan korak

Neke arapske države, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, vršile su pritisak da se prekine al-Assadova izolacija i pozdravile su tu odluku.

Anwar Gargash, diplomatski savjetnik predsjednika UAE-a, tvitao je da je ponovni prijem Sirije “pozitivan korak” i da “UAE vjeruje u nužnost izgradnje mostova i maksimiziranja partnerstva kako bi se osigurao regionalni prosperitet i stabilnost”.

Šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata s Basharom al-Assadom, predsjednikom Sirije, u Abu Dhabiju (Reuters)

Al-Assad je posjetio UAE u martu, nekoliko sedmica nakon što su razorni potresi pogodili jugoistočnu Tursku i sjeverozapadnu Siriju.

Predsjednik UAE-a Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan rekao je u izjavi na Twitteru nakon posjete da su njih dvojica “održali konstruktivne razgovore usmjerene na razvoj odnosa između naše dvije zemlje”.

Katar prihvata ponovni prijem, ne i normalizaciju

Druge arapske nacije protive se potpunoj normalizaciji bez političkog rješenja sirijskog sukoba i žele da postoje uslovi za povratak Sirije.

Katar se ranije protivio povratku Sirije u Arapsku ligu. U izjavi za katarsku novinsku agenciju, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova rekao je da se stav zemlje “o normalizaciji s režimom nije promijenio”.

Međutim, katarski glasnogovornik je također rekao da će zemlja i dalje podržavati “arapski konsenzus i neće biti prepreka tome”.

“Ponovni prijem Sirije ne znači normalizaciju odnosa između arapskih zemalja i Sirije”, rekao je glavni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit novinarima u Kairu. “Ovo je suverena odluka svake zemlje.”

Odgovarajući na pitanje može li al-Assad učestvovati na sastancima Arapske lige, Aboul Gheit je novinarima rekao: “Ako želi, jer je Sirija, počevši od večeras, punopravna članica Arapske lige.”

Washington ‘skeptičan’

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da Washington dijeli ciljeve svojih arapskih partnera u Siriji, uključujući izgradnju sigurnosti i stabilnosti, ali je ostao “skeptičan prema Assadovoj spremnosti da poduzme korake potrebne za rješavanje sirijske krize”.

“Ne vjerujemo da Sirija zaslužuje ponovno primanje u Arapsku ligu u ovom trenutku”, rekao je glasnogovornik, dodajući da će američke sankcije ostati na snazi.

Rusija, ključni saveznik al-Assada, podržala je taj potez. “Moskva pozdravlja ovaj dugo očekivani korak, logičan rezultat procesa, koji je dobio na zamahu, vraćanja Sirije u ‘arapsku porodicu'”, izjavila je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Jordan nastoji spriječiti krijumčarenje droge

Ponovno prihvatanje Sirije slijedi nakon jordanske inicijative koja postavlja plan puta za okončanje sirijskog sukoba, što uključuje rješavanje pitanja izbjeglica, nestalih zatvorenika, krijumčarenja droge i iranskih borbenih grupa u Siriji.

Jordan je i odredište i glavna tranzitna ruta do zemalja Zaljeva za amfetamin koji izaziva veliku ovisnost i koji se proizvodi u Siriji, a nagovijestio je da bi mogao poduzeti jednostrane mjere kako bi obuzdao trgovinu vrijednu više milijardi dolara.

Jordanski dužnosnik rekao je da će Sirija morati pokazati da je ozbiljna u pogledu postizanja političkog rješenja jer bi to bio uslov za lobiranje za ukidanje zapadnih sankcija, što je ključni korak za finansiranje obnove u Siriji.

Čestitke iz Irana

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani “čestitao je vladi i narodu zemlje na uspjehu Sirije u vraćanju svog mjesta u Arapskoj ligi”, navodi se na Twitter stranici ministarstva.

Saudijska Arabija omekšala stav

Nekoliko zaljevskih država, uključujući Saudijsku Arabiju, podržalo je pobunjeničke grupe koje su se borile protiv vladinih snaga u prvim godinama rata u Siriji. Međutim, nedavno je pokazala želju za omekšavanjem odnosa kao dio veće promjene u regionalnoj diplomatiji, uključujući približavanje Iranu.

Slijeva, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud na sastanku u Pekingu u aprilu prilikom kineskog posredovanja između dva rivala u ponovnom uspostavljanju odnosa (Reuters)

Saudijska Arabija je ove godine uz kinesko posredovanje potpisala značajan sporazum s Iranom, ključnim regionalnim saveznikom Sirije, u kojem su se obavezali obnoviti diplomatske veze.

Nakon saudijsko-iranskog približavanja, saudijska državna televizija objavila je da Rijad raspravlja o mogućem nastavku konzularnih između njega i Damaska.

Zašto se to sada događa?

Ponovno uključivanje Sirije u Arapsku ligu značajan je korak u većoj regionalnoj geopolitičkoj promjeni u kojoj su države sklopile niz novih diplomatskih saveza koji su doveli u pitanje postojeći regionalni poredak.

Posljednjih mjeseci države su djelovale sa sve većom nezavisnošću dok su novi akteri, poput Kine, ušli u bitku, izazivajući SAD kao primarnog moćnika u regiji i gurajući sporazum između Irana i Saudijske Arabije.

Smrtonosni potresi 6. februara, koji su potresli dijelove ratom razorene Sirije, također su ubrzali zahtjeve za omekšavanjem veza dok se zemlja borila da dobije prijeko potrebnu pomoć pod postojećim sankcijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije